Μενού Ροή
MYTILHNAIOS
Mytilineos: Το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, το νέο όνομα και η αλλαγή πίστας με εξαγορά

Το ενδιαφέρον για την HelleniQ Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων όπου κυριάρχησε η αλλαγή του ονόματος του ομίλου που πλέον θα λέγεται Metlen. 

Γνωρίζοντας άριστα τους δρόμους των αγορών και της ενέργειας, αλλά και όλες τις μεγάλες συνέργειες που μπορούν να προκύψουν από ενδεχόμενη είσοδο της Metlen στη διύλιση και σε όλα τα παρεμφερή προϊόντα, ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να κάνει κίνηση, αν και εφόσον προκύψουν ξεκάθαρα οι διαδικασίες.

Ο ίδιος επισήμανε χθες πως «η Helleniq Energy έχει δυο μεγάλους μετόχους εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό», ανέφερε με νόημα ο κ. Μυτιληναίος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τα ΕΛΠΕ, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Όταν και αν αυτό γίνει, θα το σκεφτούμε, με βάση τα δεδομένα. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για πώληση από τους βασικούς μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση, τότε η συζήτηση αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, «προς το παρόν δεν έχουμε ενημερωθεί για τέτοια πρόθεση και επειδή σεβόμαστε τους μετόχους δεν θέλουν να προκαταβάλουμε οποιαδήποτε απόφασή τους, εφόσον παρθεί. Όταν και αν έρθει η ώρα, θα δούμε την κατάσταση, τα οικονομικά, είναι νωρίς να πούμε κάτι, δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις και προσδοκίες».

Το νέο όνομα

Ασφαλώς, η χθεσινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας Mytilineos και πλέον Metlen είναι ιστορική, θα μνημονεύεται για καιρό, καθώς έλαβε χώρα η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας ύστερα από 115 χρόνια καθώς έχει ιδρυθεί το μακρινό 1908, με στόχο να αλλάξει πίστα και να περάσει στη νέα εποχή, της παγκόσμιας επέκτασης.

Δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας αλλά και της συγκίνησης που μετά από τόσα χρόνια ο όμιλος «υποχρεώνεται» από τη διεθνή του σταδιοδρομία να αλλάξει όνομα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως «η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και σήμερα είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο. Τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και οι φιλοδοξίες που έχουμε υπερβαίνουν το όνομα. Είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία».

Είναι μια σημαντική, αλλά και δύσκολη στιγμή για μένα, καθώς όποιο όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Το Mytilineos απέκτησε έναν εμβληματικό χαρακτήρα, κάτι για το οποίο εγώ και όλοι μας είμαστε περήφανοι.

Όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, γιατί η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου, είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία. Αυτή η θυσία του ονόματος - γιατί στην καρδιά μου έτσι είναι - αποδεικνύει ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

Η νέα αυτή προσέγγιση θα ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας μας στη διεθνή σκηνή, υπογραμμίζοντας τις αξίες και την αφοσίωσή μας στη συνεχή ανάπτυξη και την προσφορά υψηλής αξίας σε όλες τις διαστάσεις της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας», τονίζει η εταιρεία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η κα Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Αffairs & Communications Officer του ομίλου, η αναζήτηση του νέου brand διήρκεσε έναν χρόνο και πέρασε μέσα από τέσσερις ποσοτικές έρευνες με εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders, τρεις ποσοτικές έρευνες με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σε Ελλάδα και διεθνώς, εφτά διαφορετικά ονόματα, 26 διαφορετικές προτάσεις εικόνας και τρεις γύρους παγκοσμίως εστιασμένης νομικής έρευνας για την κατοχύρωσή του.

Infographic

Συνθήκες… φούσκας και μεγάλων υπερβολών στις ΑΠΕ

Μιλώντας για την κατάσταση στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος ήταν ιδιαίτερα άμεσος, ξεκάθαρος και καυστικός, τονίζοντας επί της ουσίας ότι έχει διαμορφωθεί μια αγορά που παραπέμπει σε μονόπαντη ανάπτυξη και ακραία υπερβολή.

Ανέφερε πως στις ΑΠΕ και κυρίως στα φωτοβολταϊκά καταγράφηκε μια υπερβολή καθώς ιδιώτες, μικροί επαγγελματίες, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι και άλλοι μπήκαν σε αυτή την αγορά πιστεύοντας ότι εσαεί θα έχουν σημαντικό κέρδος. Έτσι, έχει δημιουργηθεί στην ουσία μια στρεβλή κατάσταση, με πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στην προμήθεια και τη ζήτηση. Ρόλο σε αυτή τη στρέβλωση όπως είπε έχει παίξει και η κλιματική αλλαγή όπου πλέον η ηλιοφάνεια μαζί με τους ανέμους είναι συχνότερη και σχεδόν μόνιμη πλέον.

Εκτίμησε πως οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές μέχρι ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει συγκέντρωση σε λίγους ομίλους, που έχουν το know how για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, ενώ στην καλύτερη θέση θα βρεθούν όσοι έχουν καθετοποιημένες υπηρεσίες.

METLEN

Ξένη αγορά και dual listing

Μιλώντας για την εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Ότι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του.

Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μην βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε πως «έχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing».

Επιδόσεις

Μιλώντας για τις επιδόσεις του ομίλου Metlen, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια η λειτουργική κερδοφορία θα κινείται σταθερά μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε πως φέτος μπορεί να πιάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά θα αλλάξουν σημαντικά όταν αρχίσουν και ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά που θα αλλάξει πίστα όλο τον όμιλο. Επίσης τόνισε ότι η εταιρεία όλες τις επενδύσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες τις κάνει με ίδια κεφάλαια ή δανεισμό, χωρίς δηλαδή αύξηση κεφαλαίου, διαδικασία που έχει να κάνει από το μακρινό 2000. Αναπτύσσεται κυρίως οργανικά αλλά και με στοχευμένες εξαγορές.

Εισαγωγή της ΜΕΤΚΑ στο Χ.Α. το 2026

Αναφερόμενος στη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως με το ανεκτέλεστο των έργων που διαθέτει, αλλά και με τα έργα που επιδιώκει να αναλάβει, συνδυαστικά με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, δημόσιας και ιδιωτικής- ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου θα είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο χρηματιστήριο ως μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με υγιέστατο ισολογισμό. Θυμίζουμε ότι προ ενάμιση έτους ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει ότι ο τομέας των κατασκευών του ομίλου έχει ανεκτέλεστο κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χθες τόνισε πως φέτος αναμένει λειτουργικά κέρδη περί τα 20 με 25 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό το 2025 και τριπλασιασμό (συγκριτικά με φέτος) το 2026. Για τον τομέα των παραχωρήσεων επισήμανε ότι χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας