Μενού Ροή
SKYLAKAKIS SDOUKOU
Θ. Σκυλακάκης – Αλ. Σδούκου: Θησαυρός ο… άνθρακας - αποθήκη CO2 τα εξαντλημένα κοιτάσματα Πρίνου- επιπλέον έσοδα από πώληση δικαιωμάτων εκπομπών

Σε πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό εξελίσσεται ο άνθρακας καθώς το Δημόσιο σχεδιάζει να πωλήσει δικαιώματα εκπομπών ρύπων από τα αποθέματά του αφού έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους του. Παράλληλα, προωθείται η μετατροπή των εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο σε αποθήκες CO2, με μεγάλο όφελος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και συνολικά την εθνική οικονομία.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε υπερεπίτευξη των στόχων σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Έχουμε αποθέματα σε σχέση με τους στόχους και μάλιστα επιδιώκουμε αυτά τα αποθέματα να τα δώσουμε σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος», αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο για τον Πρίνο

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί και ορόσημο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αποθήκευση CO2 στα εξαντλημένα κοιτάσματα του Πρίνου.

«Πρόκειται για μία νέα δραστηριότητα, πολύ σημαντική για τους στόχους επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας, μια δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σε ζωή στο μέλλον των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας», επισήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και εξήγησε: «Σκεφθείτε, εάν χρειάζεται στο μέλλον οι βιομηχανίες της χώρας μας να πληρώνουν 200 και 300 ευρώ το CO2, πόσο ανταγωνιστικές θα είναι, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούμε ένα μέρος αυτών να το αποθηκεύουμε σε μία υποδομή στην Ελλάδα».

Η υφυπουργός ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού τα αντίστοιχα έργα που είναι σε λειτουργία στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον μερικές δεκάδες είναι υπό ανάπτυξη, εκ των οποίων τρία -με τον Πρίνο- στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Οι σταθμοί και οι δυνατότητες αποθήκευσης στη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά περιορισμένα, τόσο που ό,τι και να κάνουμε στον Πρίνο θα χρειαστούμε και πρόσθετες δυνατότητες αποθήκευσης εντός της Μεσογείου. Αλλιώς, εάν πρόκειται να «ταξιδεύει» το διοξείδιο του άνθρακα στη Βόρειο Θάλασσα ή κάπου αλλού, το κόστος αυτό θα είναι δυσανάλογο και συνεπώς θα καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες μας και θα κινδυνεύσουμε στο μάκρος του χρόνου να τις εξαφανίσει», επισήμανε ο κ. Θ. Σκυλακάκης.

Ο λόγος γι’ αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας, είναι ότι «τελειώνει το ελεύθερο βιομηχανικό CO2 και ειδικά οι βιομηχανίες που πρέπει να χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα γιατί η παραγωγική τους διαδικασία δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν διαφορετικά -ονομάζονται hard to obey industries-, έχουν ανάγκη να το αποθηκεύσουν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας