«Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε ως Ευρώπη στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «ίσως ποτέ δεν θα γίνει εξίσου ανταγωνιστική με την Κίνα στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ».
Συζητώντας με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta -ο οποίος έχει αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης-στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το οξύμωρο «να έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους (ως Ευρώπη) όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων να μην είναι ευρωπαϊκή».
«Έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα», παραδέχτηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας στον ανταγωνισμό που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και δη η αυτοκινητοβιομηχανία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τη μία πλευρά, έχουμε ένα προστατευτικό σύστημα καπιταλισμού που υποστηρίζεται από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια πολύ δυναμική ελεύθερη οικονομία, η οποία επίσης επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρόσθετα κίνητρα δημόσιου χρήματος, επειδή μπορεί να αντέξει να έχει ένα τεράστιο έλλειμμα -είναι η χώρα που μπορεί πραγματικά να το αντέξει και οι αγορές θα συνεχίσουν να τη χρηματοδοτούν. Εμείς πάλι φαίνεται να έχουμε βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσά τους. Αυτή, για μένα, είναι η μεγάλη στρατηγική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον επόμενο εκλογικό κύκλο», επισήμανε κρίνοντας αναγκαίο και ένα νέο, 2ο, Ταμείο Ανάκαμψης.
Πυρηνική ενέργεια – ΑΠΕ – Διασυνδέσεις
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να κινηθεί με ταχύτητα στην πράσινη μετάβαση του αγροτικού τομέα, αλλά, αντίθετα, να προκρίνει άλλους τομείς για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών, στους οποίους μάλιστα να ανέπτυσσε τεχνολογία.
Ειδική αναφορά έκανε στην πυρηνική ενέργεια υπογραμμίζοντας: «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια», υποστήριξε και διερωτήθη: «Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες; Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε;»
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε με έμφαση το ζήτημα των διασυνδέσεων σημειώνοντας πως «όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε. Ίσως αναγνωρίζοντας ότι πιθανώς ποτέ να μην γίνουμε εξίσου ανταγωνιστικοί με την Κίνα όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ», είπε.