Μενού Ροή
JP Morgan: Πώς θα επηρεάσει μια σαρωτική νίκη Τραμπ την παγκόσμια αγορά ενέργειας και βασικών μετάλλων

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, με την κακή απόδοση του προέδρου Μπάιντεν στο ντιμπέιτ ακολουθούμενη από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, οδήγησαν σε σαφή αλλαγή του τόνου των εκλογών και αύξησαν την πιθανότητα για ένα αρκετά μεγάλο «κόκκινο κύμα», δηλαδή μίας νίκης Τραμπ με πλήρη έλεγχο και του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα η JP Morgan εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και βασικών μετάλλων η κατοχή από τον Τραμπ όλων των μοχλών εξουσίας της Ουάσιγκτον.

Πετρέλαιο

Ο Τραμπ σκοπεύει να μειώσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου. Για να αυξηθεί η προσφορά κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα που είναι και ο στόχος του, η προεδρία Τραμπ θα πρέπει ανοιχτεί στον Κόλπο του Μεξικού και την Αλάσκα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, επισημαίνει η JP Morgan.

 Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης, η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να αυξηθεί κατά 120 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2025 και άλλα 75 χιλιάδες το 2026, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2026, προτού εισέλθει σε πτώση. Η αντιστροφή της πτώσης και η αύξηση της παραγωγής απαιτεί χρόνο, τονίζει η JP Morgan. Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελικής απόφασης επένδυσης και της πρώτης παραγωγής στα νερά του Κόλπου του Μεξικού είναι περίπου 3 χρόνια. Τα έργα FPSO μεγάλης χωρητικότητας που είναι ικανά να παραδίδουν πάνω από 50 χιλ. βαρέλια την ημέρα χρειάζονται περισσότερο από 4-5 χρόνια, αν και η επέκταση στις υφιστάμενες πλατφόρμες  FPSO μπορεί να παραδώσει 20 χιλ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον παραγωγής εντός 2 ετών.

mexico

Για να ξαναρχίσει η γεώτρηση στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο της Αλάσκας, ο Τραμπ θα ανατρέψει την κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ακυρώσει τις μισθώσεις για πετρελαϊκή εκμετάλλευση στην περιοχή. Το Κογκρέσο υπό τον Τραμπ ήρε την 40χρονη απαγόρευση της ενεργειακής ανάπτυξης στο καταφύγιο το 2017. Ο Μπάιντεν ανέστειλε τις εξορύξεις εκεί και η κυβέρνησή του το 2023 άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη πετρελαίου στην περιοχή, ακυρώνοντας τις μισθώσεις γεώτρησης που πωλήθηκαν το 2021 και θέτοντας εκτός ορίων για εξερεύνηση περισσότερα από τα μισά από τα Εθνικά Αποθέματα Πετρελαίου. Η παραγωγή της περιοχής μειώνεται από το 1988 και το άνοιγμα νέων περιοχών για ανάπτυξη είναι απίθανο να φέρει νέα παραγωγή πριν από το 2028 , τονίζει η JPM. Θα απαιτούσε επίσης την κατασκευή μεγάλης κλίμακας έργων όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου, αγωγούς συγκέντρωσης, γραμμές σύνδεσης στον αγωγό Trans-Alaska, κ.λπ.

Ρεαλιστικά, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η μόνη ελπίδα για την επίτευξη αυτού του στόχου των 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα θα ήταν μέσω της επιταχυνόμενης γεώτρησης και εξάντλησης των γεωλογικών αποθεμάτων σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Για να δώσει κίνητρο για αύξηση της δραστηριότητας, η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να καταργήσει τον κανονισμό για το μεθάνιο, να τροποποιήσει τον Νόμο για το Καθαρό Νερό για να περιορίσει το κρατικό μπλοκάρισμα έργων ορυκτών καυσίμων και να επεκτείνει τις ενεργειακές υποδομές.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας λαμβάνουν μεμονωμένες αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή. Η πολιτική (φόροι, κ.λπ.), αν και είναι χρήσιμη, μπορεί να δώσει κίνητρα για ενέργειες, αλλά δεν είναι καθοριστικός παράγοντας στη λήψη εταιρικών αποφάσεων. Τα θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης και η συνακόλουθη πολιτική τιμών υπερισχύουν.

Συνεπώς, η JPM υπολογίζει την τιμή ισορροπίας του πετρελαίου WTI σε περίπου 70 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη και στα 60 δολ./βαρέλι, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για να δώσουν κίνητρα στην παραγωγή, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο στα 100 δολ./βαρέλι το επόμενο έτος, όπως επισημαίνει.

Φυσικό Αέριο: Υψηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου ΗΠΑ και Ρωσίας

Η αλλαγή της ρητορικής της νέας προεδρίας Τραμπ σε περίπτωση σαρωτικής νίκης (κόκκινο κύμα) θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο αρνητικό τιμολογιακό αντίκτυπο στα ισοζύγια του φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Σε ότι αφορά την παραγωγή των ΗΠΑ, με βάση το βασικό σενάριο της JP Morgan για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2028 –  +870 χιλιάδες βαρέλια αργού και +1,55 εκατ. βαρέλια υγρού φυσικού αερίου - η σχετική παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 7,2 Bcf/ημέρα. Με τον στόχο του Τραμπ για την αύξηση της παραγωγής κατά 3 εκατ. βαρέλια ως μηχανισμός μείωσης του πληθωρισμού, είναι σαφές ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή ακόμη μεγαλύτερη σχετική παραγωγή φυσικού αερίου. Η αύξηση της υποδομής για τη μεταφορά του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη με την τελευταία αναμενόμενη προσθήκη χωρητικότητας του αγωγού Matterhorn να αναμένεται να λειτουργήσει σχεδόν πλήρως μέχρι τις αρχές του 2026.

Η JP Morgan εκτιμά πως εάν ο Τραμπ έχει μία σαρωτική νίκη, η πιθανότητα για γρήγορο τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αυξάνεται. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου να επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά. Μένει να φανεί αν αυτό σημαίνει την επιστροφή της παραγωγής μέσω ροών αγωγών προς την Ευρώπη –με τα κανάλια μέσω της Ουκρανίας να είναι μια πιο βιώσιμη διαδρομή– ή την άρση των τρεχουσών κυρώσεων στον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η κατάργηση των ρωσικών κυρώσεων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ εμποδίστηκε. Ωστόσο, σε περίπτωση πλήρης ελέγχου των Ρεπουμπλικάνων, η άρση αυτών των κυρώσεων γίνεται πιο πιθανή. Και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, εάν η προσφορά έβρισκε τον δρόμο της προς την αγορά.

Βασικά μέταλλα

 Η σημαντική κλιμάκωση των δασμών κινδυνεύει να επιδεινώσει το bullish σκηνικό για τον χαλκό το 2025 στο πλαίσιο μίας δεύτερης θητείας Τραμπ, αλλά η αλληλουχία των προτεραιοτήτων πολιτικής θα γινόταν πολύ πιο σημαντική στο πλαίσιο ενός σεναρίου «κόκκινου κύματος», εκτιμά η JP Morgan.

Καθώς οι τιμές του χαλκού διορθώνουν προς τα 9.500-10.000 δολ./τόνο, εν αναμονή ενδείξεων βελτίωσης των κινεζικών θεμελιωδών μεγεθών, η JPM εξακολουθεί να βλέπει ένα θετικό σκηνικό για το μέταλλο το επόμενο έτος, καθώς εκτιμά ότι η αγορά θα βρεθεί σε έλλειμμα 200 kmt.

Καθώς η προσφορά τελικά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση, οι τιμές του χαλκού θα πρέπει να φτάσουν τα 11.500 δολ./mt το γ’ τρίμηνο του 2025, παρασύροντας σε άνοδο τις τιμές και άλλων βασικών μετάλλων. Ενώ τα μέταλλα συνδέονται με πιθανές αλλαγές στον νόμο για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ (IRA) μετά τις εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον χαλκό είναι η πιθανότητα σημαντικής κλιμάκωσης των δασμών, όπως επισημαίνει.

metal

Υπό ένα σενάριο «κόκκινου κύματος», η αλληλουχία των προτεραιοτήτων πολιτικής θα είναι το κλειδί για την επίδοση των βασικών μετάλλων. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο, η τροχιά των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σειρά των πρωτοβουλιών πολιτικής (παρατάσεις φορολογικών περικοπών, απορρύθμιση έναντι δασμών).

 Οι επιδόσεις του κλάδου το 2017 και το 2018 στο πλαίσιο της πρώτης θητείας Τραμπ απεικονίζουν με σαφήνεια αυτήν την πιθανή διχοτόμηση των αποτελεσμάτων. Ακολουθώντας το κύμα που τροφοδοτήθηκε από τις φορολογικές περικοπές μετά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ο δείκτης BCOM Industrial Metals κέρδισε περισσότερο από 25% από την ημέρα των εκλογών 2016 (8 Νοεμβρίου 2016) έως το τέλος του 2017.

Στη συνέχεια, από το 2018, η πολιτική εστίαση στράφηκε προς τους κινεζικούς δασμούς, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2018, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με σχέδια για επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν μέσω μιας απότομης αντισταθμιστικής υποτίμησης στο γουάν, ο δείκτης BCOΜ μειώθηκε κατά 10% τον Ιούλιο του 2018 και έκλεισε το έτος με απώλειες 15%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας