Μενού Ροή
metal-industries
Capital Economics: «Κλειδί» για τα βιομηχανικά μέταλλα είναι η Κίνα, και όχι η επιβράδυνση των ΗΠΑ

Μετά από άλλον έναν πτωτικό κύκλο στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, αυτή τη φορά λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ και της ευρύτερης «σφαγής» των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, η κρίση που σιγοκαίει στον τομέα των ακινήτων της Κίνας θα είναι μεγαλύτερος μοχλός των τιμών των μετάλλων τα επόμενα χρόνια.

Η Capital Economics είχε εντοπίσει αρκετά νωρίς πολλούς από τους παράγοντες που υποστήριξαν τις ακραίες κινήσεις στις αγορές βιομηχανικών μετάλλων φέτος, από τις ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια μεταλλεύματος χαλκού, την επισήμανση ότι το ράλι τον Απρίλιο/Μάιο ήταν εξαιρετικά παρατεταμένο και, πιο πρόσφατα, την αναγνώριση ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας γινόταν ισχυρότερος αντίθετος άνεμος στις τιμές.

Μετά από μερικούς μήνες απότομης πτώσης των τιμών, οι φόβοι της αγοράς για ύφεση στις ΗΠΑ, με την πρώτη ματιά, θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Γενικά, υπάρχουν δύο δίαυλοι μέσω των οποίων η αδυναμία της οικονομίας ή τα σοκ μεταδίδονται στις αγορές εμπορευμάτων, επισημαίνει η Capital Economics.

Το πρώτο είναι μέσω ενός φαινομένου χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με το οποίο οι επενδυτές πρέπει να ρευστοποιήσουν θέσεις ή να αποφασίσουν να αποφύγουν τα «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών μετάλλων, λόγω της μείωσης όρεξης για ανάληψη ρίσκου.

Το δεύτερο κανάλι είναι μέσω της επιδείνωσης της πραγματικής δραστηριότητας που επιβαρύνει τη ζήτηση βιομηχανικών μετάλλων. Μέχρι στιγμής, η πτώση των τιμών από τις 31 Ιουλίου αντανακλά το πρώτο από αυτά τα δύο κανάλια.

cap1

Όσον αφορά το κανάλι της πραγματικής οικονομίας, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ζήτηση βιομηχανικών μετάλλων στις ΗΠΑ έχει ήδη επιδεινωθεί. Αν και δύσκολα θα μπορεί να χαρακτηριστεί ισχυρή, δεν είναι ούτε υπερβολικά αδύναμη, ιδιαίτερα σε σύγκριση με όταν κατρακύλησε σημαντικά στις αρχές του 2023.

Το βασικό σενάριο της Capital Economics είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση και ότι, ως επί το πλείστον, οι φόβοι για ύφεση είναι υπερβολικοί. Ως εκ τούτου, σίγουρα δεν αναμένεται παρόμοια περίπτωση απότομης πτώσης της ζήτησης βιομηχανικών μετάλλων στις ΗΠΑ όπως αυτή που σημειώθηκε γύρω στο 2008 και το 2020, για παράδειγμα.

Πάντως, ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά ότι οι εξελίξεις στην Κίνα και όχι στις ΗΠΑ θα είναι η κύρια αιτία. Αν και οι τιμές έχουν γενικά μειωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του για το τέλος του έτους, θεωρεί ότι η αύξηση του κρατικού δανεισμού στην Κίνα τους τελευταίους μήνες θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για υποδομές. Αντίστοιχα, προβλέπει ότι οι τιμές θα ανακάμψουν λίγο τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στη ζήτηση μετάλλων από την κρίση που σιγοκαίει στον τομέα των ακινήτων, η οποία θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη της Capital Economics είναι η τιμή του χαλκού να τελειώσει το 2024 στα 9.250 δολάρια ανά τόνο και να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 8.500 δολάρια/τόνο μέχρι το τέλος του 2026.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας