Μενού Ροή
jp-Morgan
Οι μετοχές που αποτελούν τα top picks της JP Morgan στους κλάδους της κοινής ωφέλειας, των μετάλλων και της ενέργειας στην Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές μετοχές των κλάδων της κοινής ωφέλειας, των μετάλλων και της ενέργειας κάνει focus η JP Morgan αποκαλύπτοντας τις κορυφαίες τις επιλογές με βάση της εκτιμήσεις της για τιμές των εμπορευμάτων, την πορεία της οικονομίας, τις πολιτικές καθώς και τον πιθανό αντίκτυπο από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές.

Ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα overweights της JP Morgan στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Όπως τονίζει αποτελεί έναν κλάδο χαμηλού beta, έχει ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών, ανθεκτικά κέρδη και αν και οι τιμές ενέργειας είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο δείκτης P/E των μετοχών του είναι κοντά στα χαμηλότερα και πιο ελκυστικά επίπεδα ιστορικά.

Όπως επισημαίνει, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν ισχυρά οικονομικά μεγέθη στο δεύτερο τρίμηνο, συνεχίζοντας τις εύρωστες τάσεις που καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την υψηλή διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας, την μεταβλητότητα των τιμών και τις ευκαιρίες επένδυσης. Οι δραστηριότητες στον κλάδο της λιανικής θα συνεχίσουν να καταγράφουν ισχυρά περιθώρια κέρδους, ενώ επωφελούνται από ad hoc ευκαιρίες για μεγιστοποίηση των περιθωρίων λόγω της διαφοράς μεταξύ των τιμών χονδρικής και λιανικής.

Στις κορυφαίες της επιλογές από την Ευρώπη η JP Morgan τοποθετεί τη μετοχή της ENEL για την οποία τηρεί overweight στάση , με τη μερισματική απόδοση να τοποθετείται στο 6,3% και την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 10%. Στα top picks της τοποθετεί και την RWE με overweight στάση, προβλέποντας μερισματική απόδοση της τάξης του 3%, και με δείκτη P/E στο 13x.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο μίας ενδεχόμενη επανεκλογής Τραμπ για τον κλάδο, η JPM επισημαίνει ότι πιθανότατα θα σήμαινε άμεσο πάγωμα της αδειοδότησης νέων υπεράκτιων αιολικών έργων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δεν βλέπει ωστόσο σημαντικές επιπτώσεις από μια τέτοια απόφαση. Από την άλλη πλευρά, δεν περιμένει από την κυβέρνηση Τραμπ να καταργήσει τον νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού - IRA, αλλά μάλλον να κάνει κάποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν περισσότερο τις αναδυόμενες τεχνολογίες και, επομένως, θα είχαν μικρό αντίκτυπο στον κλάδο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, και άρα οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν «αξία» στις ευρωπαϊκές μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έκθεση στις ΗΠΑ.

Εάν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι από το Δημοκρατικό κόμμα, η εφαρμογή του IRA θα συνεχιστεί και θα ήταν ιδιαίτερα καλά νέα για τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου με έκθεση στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα για τις προοπτικές για πράσινο υδρογόνο και τα Power-to-X έργα.

jpm

Σε ότι αφορά τον κλάδο των μετάλλων, η JP Morgan σημειώνει πως έχει υποαποδώσει σε σχέση με την αγορά κατά 7% από τις αρχές του έτους. Οι οικονομολόγοι της προβλέπουν 4,5% αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας και κανένα σημαντικό μέτρο πολιτικής για τον κλάδο, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο είναι πιθανό να ενισχύσουν τη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Οι αναλυτές της διατηρούν την overweight στάση τους για τη μετοχή της Anglo American, αλλά τώρα βλέπουν σημαντικό κίνδυνο στην στρατηγική αναδιάρθρωσης της διοίκησης λόγω μιας μεγάλης πυρκαγιάς στο ανθρακωρυχείο Grosvenor, η οποία είναι πιθανό να καθυστερήσει την επικείμενη αποεπένδυση της Anglo του τμήματος άνθρακα.

Παράλληλα, οι μετοχές της Rio Tinto για τις οποίες η JPM επίσης διατηρεί τη στάση overweight είναι ευάλωτες σε εποχιακούς κινδύνους στον κλάδος των σιδηρομεταλλευμάτων το τρίτο τρίμηνο, αλλά εκτιμά ότι η απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών η οποία τοποθετείται στο 8%, έχει ήδη αποτιμήσει την πτώση της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος στα 80 δολ./τόνος από 110 δολ./τόνος επί του παρόντος.

Επίσης, οι αναλυτές της JPM τοποθετούν τη μετοχής της Norsk Hydro, στην οποία επίσης δίνεται σύσταση overweight, σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση, με την τιμή στόχο η οποία τοποθετείται στις 88 κορώνες Νορβηγίας να υποδηλώνει περιθώρια ανόδου της τάξης του 30% στο χρηματιστηριακό ταμπλό..

Τέλος, σε ότι αφορά τον κλάδο της ενέργειας, οι αναλυτές της JP Morgan τηρούν εποικοδομητική άποψη και συστήνουν αγορές στην βουτιά (buy the dips). Μπορεί το πετρέλαιο να έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω των ανησυχιών για τα επίπεδα ζήτησης, ωστόσο η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως το Brent θα ανακάμψει στα 90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, στηρίζοντας την κερδοφορία των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου.

Αυτό όπως τονίζει, υποδηλώνει πως οι αποτιμήσεις των ενεργειακών μετοχών είναι φθηνές, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή EPS αναμένεται να είναι ισχυρά και η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 11% το 2024 και το 2025, με βάση ένα σενάριο για μέση τιμή πετρελαίου στα 80 δολ. το βαρέλι, και στο 12% εάν το Brent φτάσει τα 90 δολ. το βαρέλι.

Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας τηρούν overweight στάση για τη μετοχή της Shell καθώς αναμένουν ενίσχυση των τιμών του LNG, ενώ είναι επιφυλακτικοί για την BP λόγω της σημαντικής της υποαπόδοσης και του μη ευνοϊκού προφίλ απόδοσης-κινδύνου της εισηγμένης.

Παράλληλα η JPM συστήνει long θέσεις στη μετοχή της Eni λόγω των στρατηγικών της κινήσεων στον κλάδο της ενέργειας ενώ τονίζει πως θα αγοράσει τη μετοχή της Repsol σε οποιαδήποτε πιθανή φάση αδυναμίας στο ταμπλό και συστήνει αποφυγή της μετοχής της  Neste για την οποία και τηρούν στάση underweight. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας