Μενού Ροή
Morgan Stanley: Υποβαθμίζει σε underweight τον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης – Οι νέες τιμές στόχοι για τις μετοχές Ενέργειας

Σε υποβάθμιση του κλάδου της Ενέργειας στην Ευρώπη προχώρησε η Morgan Stanley, και από στάση equal-weight σε underweight λόγω, όπως εξήγησε, της αναμενόμενης κορύφωσης της σύσφιξης της αγοράς αργού πετρελαίου και της επανέναρξης της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ μετά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Αυτή η αλλαγή υποδηλώνει μια ευρύτερη προσδοκία ότι η προσφορά θα υπερβεί σύντομα τη ζήτηση, οδηγώντας σε πιθανή πτώση των τιμών. Επιπλέον, περιγράφει τις τιμές TTF και LNG ως «πλήρως αποτιμημένες», υποδηλώνοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς ενδέχεται να μην διατηρηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η θέση του ενεργειακού τομέα στο χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αντανακλώντας τη θετική συσχέτιση των αποδόσεων των ομολόγων, τις αδύναμες τάσεις κερδών και τη χαμηλή ισχύ τιμών, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου. Αυτά δημιουργούν μια bearish προοπτική για τον κλάδο της Ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της τράπεζας μείωσαν παράλληλα τις τιμές-στόχους των μετοχών των BP, TotalEnergies, Shell, Equinor και Repsol κατά 9% έως 14%, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης 10% στην κερδοφορία του 2025 και στις προβλέψεις ταμειακών ροών του επόμενου έτους για το σύνολο του κλάδου.

Ειδικότερα, η τιμή-στόχος για την BP μειώθηκε από τις 540 πένες στις 490 πένες, για την TotalEnergies από τα 80 ευρώ στα 70 ευρώ, για την Shell από τις 3.150 πένες στις 2.775 πένες, για την Equinor από τις 305 κορώνες Νορβηγίας στις 270 κορώνες, για την Repsol από τα 17,7 ευρώ στα 15,2 ευρώ, ενώ για την Eni διατηρήθηκε σταθερή στα 18 ευρώ.

Η Morgan Stanley επισημαίνει πως υπάρχουν τέσσερις συνθήκες υπό τις οποίες οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών εταιρειών οδηγούνται σε σημαντική άνοδο, σύμφωνα με την ιστορία: όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα επιτόκια και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται και όταν η υπόλοιπη αγορά είναι υποτονική.

«Κοιτώντας τους παραπάνω παράγοντες, διαπιστώνουμε ότι κανένας από αυτούς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Το τελευταίο 12μηνο, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent μειώθηκε περισσότερο από 9% σε περίπου 77 δολάρια το βαρέλι, με τη ζήτηση να επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.

Το επόμενο έτος, η Morgan Stanley πιστεύει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αλλά αυτό θα «καλυφθεί» από μια αύξηση της προσφοράς έως και 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα η Morgan Stanley είχε προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την τιμή του πετρελαίου σημειώνοντας πως αναμένει ότι η το Brent θα κινηθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο, από 85 δολάρια που προέβλεπε πριν, ενώ θα μειωθεί σταδιακά στα 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2025, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των 76 δολαρίων. Προέβλεψε επίσης ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του TTF, θα μειωθεί στα 25 ευρώ/MWh έως το τέλος του 2025 λόγω επίσης της πολύ υψηλής παραγωγής.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι επαναγορές μετοχών έχουν εξαντληθεί προς το παρόν και ότι οι ενεργειακές μετοχές θα υποαποδώσουν σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ως αποτέλεσμα.

Τόσο η Shell όσο και η BP έχουν επικεντρωθεί στις αποδόσεις των μετόχων τους τα τελευταία τρίμηνα, καθώς προσπαθούν να επιδείξουν συνέπεια και αξιοπιστία στους επενδυτές. Η Shell  προχώρησε σε Buyback μετοχών ύψους τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων κάθε τρίμηνο τα τελευταία 11 τρίμηνα και ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan δήλωσε τον Ιούνιο ότι «θα διατηρήσει τη συνέπεια όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά και σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές». Πρόσθεσε ότι η Shell, η οποία έχει επιστρέψει το 43% των ελεύθερων ταμειακών ροών της στους μετόχους τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, θα επιδιώξει να συνεχίσει να διανέμει το 30 έως 40% ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι ενώ η Shell είχε χαμηλό χρέος και ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, η πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική της παραμένει ασαφής και οι αποδόσεις των μετόχων της είναι αβέβαιες. Είπε ότι ακόμη και με αύξηση των μερισμάτων 10% δυσκολεύεται να δει ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές της.

Σε ότι αφορά την BP, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι διανομές των μετόχων είναι απίθανο να καλυφθούν από τις ελεύθερες ταμειακές ροές και ότι η εταιρεία λειτουργεί σε ένα «σχετικά στενό οικονομικό πλαίσιο».

Σημειώνεται πως η Morgan Stanley υποβάθμισε, εκτός από την Ενέργεια, και τον κλάδο των Αυτοκινήτων, προχωρώντας σε παράλληλη αναβάθμιση του Χρηματοοικονομικού κλάδου και του Real Estate.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας