Τον έντονο προβληματισμό τους για την φορολογική πολιτική του ΥΠΕΝ εξέφρασαν στελέχη του κλάδου προμήθειας χθες από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ.
Από το ίδιο βήμα, κριτική ασκήθηκε και από εκπροσώπους της βιομηχανίας αφενός για την περιορισμένη στήριξη από το κράτος ώστε να θωρακιστούν από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης (τη στιγμή που χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή), αφετέρου για την αβελτηρία που παρατηρείται αναφορικά με την προώθηση των πράσινων PPA, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Κριτική για την φορολόγηση των PPA
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε η άρνηση εξαίρεσης των PPAs από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών μέσω της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά. Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με παραγωγούς κυρίως πράσινης ενέργειας για τη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας υποστήριξαν ότι η ύπαρξη του πλαφόν και για τα διμερή συμβόλαια έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια να πρέπει να πληρωθεί στην τιμή της αγοράς και όχι στην τιμή του PPA.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων υπογράμμισε από ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στα κίνητρα για την προώθηση των διμερών συβάσεων. Πρόσθεσε δε ότι παρά σήμερα δεν είναι δυνατή η σύναψη διμερών συμβάσεων με φυσική παράδοση εντός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Έθεσε μάλιστα σχετική ερώτηση στον Διευθυντή Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Χριστόφορο Ζούμα που παραδέχθηκε ότι με το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι δυνατή η σύναψη διμερών συμβολαίων. Αναφερόμενος στη ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας, ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι «Οι ελληνικοί όμιλοι έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα δυναμικής στήριξης των εταιρειών τους….Αν εμείς περάσουμε το αυξημένο ενεργειακό κόστος στις τιμές των προϊόντων μας θα χάσουμε μερίδια αγοράς». Αποκάλυψε επίσης ότι oρισμένες βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του ΕΧΕ, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το καύσιμο σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Γιατί όπως είπε «Οι τιμές στη spot αγορά φυσικού αερίου είναι κατά πολύ μειωμένες, αλλά δεν περνούν στη βιομηχανία που πληρώνει TTF front month”.
Την ανάγκη άμεσης εξαίρεσης των PPA από την επιβολή πλαφόν ανέδειξε από την πλευρά του και ο Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της MYTILINEOS Γιάννης Γιαννακόπουλος. «Πρόκειται για ανυπέρβλητο εμπόδιο που αποτρέπει την υπογραφή οποιασδήποτε διμερούς σύμβασης», είπε. Ο ίδιος σχολιάζοντας γενικότερα τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή σημείωσε ότι επί της ουσίας θέτει εκτός λειτουργίας τις λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες αφού δεν έχουν κανένα κέρδος. Σε ότι αφορά δε την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών προμήθειας ηλεκτρισμού, σημείωσε ειρωνικά ότι: «Θεωρούσαμε ως εξαιρετικά υψηλό το 90% φορολόγησης των εσόδων της παραγωγής μέχρι που ανακοινώθηκε το 100% στην προμήθεια».
Γ. Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Σπάμε το φράγμα των 10 GW στις ΑΠΕ- Στα σκαριά πλατφόρμα δημοπράτησης των Εγγυήσεων Προέλευσης
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σημείωσε ότι είναι «θέμα ημερών» η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στην Ελλάδα να σπάσει το φράγμα των 10 GW. O ίδιος προέβλεψε ότι η «πράσινη» ισχύς θα φτάσει τα 10, 9 GW το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να συνεχίσει αυξητικά ως τα 12 GW ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ βρίσκεται σε πλεονασματική τροχιά, με εκτίμηση για εμφάνιση πλεονάσματος 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Και τούτο παρότι αποτελεί έναν από τους βασικούς αιμοδότες του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ έχει εισφέρει συνολικά προς το ΤΕΜ 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα που λειτουργεί ο οικείος μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, εξάλλου, εξήγγειλε και τη δημιουργία πλατφόρμας για την δημοπράτηση εγγυήσεων προέλευσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενθαρρυνθεί η αγορά των «πιστοποιητικών πράσινης ενέργειας» στην Ελλάδα. Η δημιουργία της πλατφόρμας ακολουθεί εντός έξι μηνών από την έγκριση του σχετικού Κανονισμού από την ΡΑΕ, άρα η ενεργοποίησή της τοποθετείται εντός του 2023, με δεδομένο ότι ο Κανονισμός τελεί υπό επεξεργασία από τον ΔΑΠΕΕΠ και σύντομα θα σταλεί στην Αρχή για έγκριση.