Μενού Ροή
Ελληνικές εταιρείες αναλαμβάνουν τη σύνδεση τεράστιου αιολικού πάρκου στη Βαλτική

Δυο ελληνικές εταιρείες, η Ελληνικά Καλώδια και η Asso.Subsea ανέλαβαν τη σύνδεση του μεγάλου υπεράκτιου αιολικού πάρκου Windanker (που υλοποιεί η ισπανική Iberdrola) στη θάλασσα της Βαλτικής.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Asso.subsea, ελληνική εταιρεία εξειδικευμένη στην εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων ανέλαβε -για λογαριασμό της Ελληνικά Καλώδια- την μεταφορά, εγκατάσταση και προστασία του καλωδιακού συστήματος 220 kV μέσω του οποίου θα συνδεθεί το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Windanker με το Σύστημα Μεταφοράς Ρεύματος Υπερυψηλής Τάσης της Γερμανίας.

Το πάρκο που θα αναπτυχθεί σε μια θαλάσσια έκταση 25 τετραγωνικών στη Βαλτική Θάλασσα θα συνδεθεί στο Δίκτυο του γερμανικού Διαχειριστή 50Hertz και θα πρόκειται για το τρίτο ΥΑΠ στην ίδια θαλάσσια περιοχή που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, εξ ου και η ονομασία OstWind 3 για το project, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η 50 Hertz.

Η σύνδεση του Windanker θα σηματοδοτήσει την προσθήκη άλλων 300 «πράσινων» MW στο ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας, ισχύς που επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 260.000 νοικοκυριών.

To μήκους 105 χλμ. καλώδιο δια του οποίου θα συνδεθεί το πάρκο με το ηπειρωτικό Σύστημα στο λιμάνι Vierow θα κατασκευαστεί από την «Ελληνικά Καλώδια», τον βραχίονα παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση που έχει συνάψει η Ελληνικά Καλώδια με την 50 Hertz περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την προμήθεια, την παράδοση, την αποθήκευση, την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον τερματισμό, τη δοκιμή και τη θέση σε λειτουργία ενός υποβρύχιου export καλωδίου μήκους 105 χλμ. (220 kV), καθώς και χερσαίου export καλωδίου (220 kV) μήκους 13,5 χλμ., καλωδίων πλατφόρμας (220 kV) μήκους 2 χλμ. και καλωδίων πλατφόρμας (66 kV) μήκους 2 χλμ.  Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της εταιρείας στην Κόρινθο, και στο εργοστάσιο κατασκευής υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης στη Θήβα. Η παραγωγή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και η παράδοση θα γίνει εντός του 2025.

Με την συμμετοχή τους στην υλοποίηση τέτοιων projects, οι ελληνικές εταιρείες εμπλουτίζουν την τεχνογνωσία που θα κληθούν να μεταφέρουν σύντομα και στα εγχώρια ύδατα, καθώς εντός του έτους θα «μπει στην πρίζα» ο σχεδιασμός για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα και στη χώρα μας που προβλέπει ότι έως το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα παράγει 7 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από ΥΑΠ εγκατεστημένης ισχύος 2 GW έως το τέλος της δεκαετίας, με τα σχετικά έργα να «ξεκλειδώνουν» επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα, το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος, με την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες που θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα. Μέσα στο 2023 θα υποβληθούν και οι τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μέσα σε αυτές τις ευρύτερες ζώνες, και των θαλασσοτεμαχίων εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που πρόκειται να παραχωρηθούν, ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους να έχουν δοθεί για κάθε μία από αυτές άδειες έρευνας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι επενδυτές θα μπορούν να ερευνήσουν τις περιοχές από το 3ο τρίμηνο του 2024 και για δύο χρόνια, ενώ στο τέλος του 2026 θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «οικόπεδα» εντός κάθε Περιοχής για την ανάπτυξη πάρκων, καθώς και η μέγιστη ισχύς των έργων που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε «οικόπεδο». Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στις αρχές του 2027 η ΡΑΕ να προκηρύξει τον διαγωνισμό παραχώρησης των οικοπέδων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας