Μενού Ροή
yperaktia aiolika wind
Επανάσταση ξενοδόχων στην Κρήτη για τα θαλάσσια αιολικά

Ένσταση κατέθεσε στο θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το σχέδιο που αφορά την εγκατάσταση αιολικών υπεράκτιων πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Σητείας στην Κρήτη ο υπό ανασυγκρότηση Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου.

Στην κατάθεση απόψεων που συνυπογράφεται από έντεκα ξενοδοχειακούς ομίλους της περιοχής, καταγράφονται οι άμεσες, σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες που θα προκαλέσει η δημιουργία αιολικών πάρκων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλοιώνοντας βίαια τη φυσιογνωμία του Τόπου σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τοπόσημα εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στις εν λόγω περιοχές του Μεραμπέλου, της Σητείας και της νότιας πλευράς του Λασιθίου, αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων ζωνών του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, οι ισορροπίες των οποίων, όπως και η σχέση φυσικού και οικιστικού αποθέματος και η εξέχουσα σημασία και αξία τους στο ευρύτερο μνημειακό και ανθρωπογενές περιβάλλον θα υποστούν αμετάκλητη διαταραχή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΣΜΠΕ καταλήγει στα πορίσματα με επιλεκτικό τρόπο και χωρίς πειστική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, ενώ αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα αλλά και να παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης πραγματικότητας των περιοχών.

Το βασικό επιχείρημα

Η χωροθέτηση των 75 ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους 268 μέτρων εκάστη, και σε μία απόσταση μόλις ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή θα δημιουργήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Ελούντας και όλου του Νομού Λασιθίου. Το εν λόγω έργο έχει μία πρόβλεψη 9 ετών για την ολοκλήρωσή του, που σημαίνει ότι για 9 χρόνια θα υφίσταται ένα θαλάσσιο εργοτάξιο σε μία περιοχή με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τον πολυτελή τουρισμό της. Η οπτική ρύπανση και ο θόρυβος που θα προκληθούν κατά την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των ανεμογεννητριών θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο “brand name ELOUNDA” της περιοχής και στις επενδύσεις που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο μέλλον. 

Την Ένσταση συντάσσουν και υπογράφουν επιχειρηματίες και άνθρωποι του Τουριστικού τομέα και του υπό ανασυγκρότηση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, τεκμηριώνοντας με σαφήνεια πώς μια τέτοια δραστηριότητα θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολικότερη προσπάθεια που έχει συντελεστεί τα τελευταία 60 χρόνια για την ανάδειξη της περιοχής και του Κρητικού τουρισμού. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται ότι η δραστηριότητα μεταξύ άλλων επιβλαβών επιπτώσεων, θα αποτελέσει και σοβαρό λόγο οριστικού αποκλεισμού της Σπιναλόγκας από την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας