Μενού Ροή
yperaktia aiolika wind
Κάντο όπως οι Νορβηγοί - Η συνταγή για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά

Με…νορβηγικό know how επιχειρείται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για άδειες έρευνας που θα ξεκινήσει τον Μάιο όπως αναφέρεται σε ξένα δημοσιεύματα, αντιπροσωπεία στελεχών του κλάδου με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Αριστοφάνη Στεφάτο (που πριν έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει την πρώην ΕΔΕΥ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας στη Νορβηγία) και τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Λαδακάκο.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν στελέχη των ΔΕΗ Ανανεώσιμες,  Helleniq Energy, MORE (ο πράσινος βραχίονας της Motor Oil),  ETME (που έχει αναπτύξει ειδική τεχνολογία  για την συγκέντρωση ανεμολογικών δεδομένων), Faria Renewables, iWind. Έχουν δε προγραμματιστεί συναντήσεις με το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας, τη ΝVE (την «ΕΔΕΥΕΠ» της Νορβηγίας) και την DNV.  H ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης τη Δυτική Ακτή της Νορβηγίας και θα έχει συναντήσεις με νορβηγικές εταιρείες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των ΥΑΠ και με developers που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την ελληνική αγορά.

Οι Νορβηγοί ήταν από τους πρώτους που είχαν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας ήδη από το 2018, όταν η Equinor είχε διοργανώσει σχετική εκδήλωση στην Αθήνα. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως μια από τις βασικές της προτεραιότητες το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οι διμερείς επαφές πύκνωσαν σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Norwegian Offshore Wind, ο σύνδεσμος των εταιρειών της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας της Νορβηγίας- επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα κατά το 2023. Όπως αναφέρει ο Tor Arne Johnsen, επικεφαλής της Norwegian Offshore Wind για την ελληνική αγορά, «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες φιλοδοξίες και επιδιώκει να κινηθεί γρήγορα για την ωρίμανση των ΥΑΠ», έχοντας θέσει ως στόχο να έχει εγκατεστημένη ισχύ από υπεράκτια αιολικά πάρκα τουλάχιστον 2 GW στα τέλη της δεκαετίας, με εξαπλασιασμό της ισχύος έως το 2050. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε ισχυρές βιομηχανικές συμμαχίες να έχουν δημιουργηθεί και άλλες να βρίσκονται στα σκαριά», προσθέτει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ξένων εταιρειών που βρίσκονται στη γραμμή της αφετηρίας στον «αγώνα δρόμου» για τα υπεράκτια αιολικά είναι η RWE (με σύμμαχο την Helleniq Energy) η Copenhagen Infrastructure Partners από τη Δανία (μαζί με τη Mytilineos) η Οcean Winds (με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), η Hexicon από τη Σουηδία, η βελγική Parkwind (με την Intrakat) και η Maasdar από το Αμπου Ντάμπι από κοινού με την Motor Oil.  Η Equinor -προς το παρόν- απουσιάζει από το κάδρο…

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση  προωθείται νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές εταιρείες, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) για την ανάθεση των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών για τις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων αιολικών. Και τούτο διότι στόχος του Υπουργείου είναι να «τρέξουν» οι μελέτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανάθεσής τους.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Στεφάτος, αυτήν την περίοδο η ΕΔΕΥΕΠ ξεκινάει νέο γύρο διαβούλευσης με τους υποψήφιους επενδυτές για να εντοπιστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος και θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον νόμο, νέος κύκλος τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.  Σε συνέχεια των αντιδράσεων που καταγράφηκαν σε τοπικό επίπεδο (στην Κρήτη, στα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο και αλλού) σε συνέχεια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στα τέλη του 2023 θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις περιφέρειες και περιοχές πλησίον των έργων για να καταγραφούν τυχόν προβληματισμοί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας