Πρεμιέρα κάνει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ηλιακής Ενέργειας, η πρώτη από μια σειρά ακαδημιών της ΕΕ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού για τη Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών (NZIA) για την παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών. Ο ρόλος των ακαδημιών NZIA είναι να αναπτύξουν περιεχόμενο και προγράμματα εκμάθησης σε συνεργασία με τη βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστούν επαρκείς δεξιότητες και εργατικό δυναμικό στην αλυσίδα αξίας.
Εκτιμάται ότι μόνο στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκών, θα χρειαστούν περίπου 66.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι μέχρι το 2030 για να επιτύχει η ΕΕ τους φιλόδοξους στόχους της για τις ΑΠΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Η Ηλιακή Ακαδημία στοχεύει να εκπαιδεύσει 100.000 εργαζόμενους στην αλυσίδα αξίας των ηλιακών φωτοβολταϊκών τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψει το υφιστάμενο κενό σε θέσεις εργασίας και δεξιότητες στον τομέα. Η Επιτροπή υποστηρίζει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ηλιακής Ενέργειας με €9 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα για την Ενιαία Αγορά. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) μέσω της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας του, EIT Innoenergy.
Αυτή η Ακαδημία είναι η τελευταία πρωτοβουλία της Επιτροπής για την υποστήριξη των προσπαθειών της ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου REPowerEU, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η βιομηχανία είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Εντατικά μαθήματα" για 100.000 εργαζόμενους στον τομέα των φωτοβολταϊκών
Εκτιμάται ότι μόνο στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκών, θα χρειαστούν περίπου 66.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι μέχρι το 2030 για να επιτύχει η ΕΕ τους φιλόδοξους στόχους της για τις ΑΠΕ
"Εντατικά μαθήματα" για 100.000 εργαζόμενους στον τομέα των φωτοβολταϊκών