Μενού Ροή
ΒΑΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Β. Ζορμπάς: Ο μηχανολόγος-μηχανικός που καλλιεργεί… ενέργεια στον κάμπο – Έγκριση από το Υπουργείο Ενέργειας για νέο πάρκο 390 MW με 821.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στη Λάρισα

Το πράσινο φως για ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, 390 MW, με 821.054 φ/β πάνελ στον κάμπο της Λάρισας, άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορηγώντας έγκριση για τους περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ).

Πρόκειται για project της εταιρείας Energy Ventures 5 (μονοπρόσωπη ΙΚΕ), η οποία συνδέεται με την εταιρεία Entricity υπό τον μηχανολόγο μηχανικό, κ. Βασίλη Ζορμπά. Η εταιρεία μέσω 12 μονοπρόσωπων ΙΚΕ υπό την επωνυμία Energy Ventures και ισάριθμων υπό την επωνυμία Sustainable Ventures έχει λάβει αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ ισχύος που προσεγγίζουν τα 3 GW καθώς και για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Οι εν λόγω εταιρείες συνδέονται με την εταιρεία Entricity με έδρα την Κηφισιά, η οποία παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες Ανάπτυξης Έργων, Σχεδιασμού, EPC, Asset Management και Τεχνικής Συμβουλευτικής για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εξειδίκευση στους τομείς ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών. Η εταιρεία συνεργάζεται κυρίως με Επενδυτές ΑΠΕ, IPP, PE Funds και Θεσμικά Ταμεία και προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου.

Managing director της εταιρείας είναι ο μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με MBA από το Cardiff Business School, κ. Βασίλξς Ζορμπάς.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, είναι στέλεχος επιχειρηματικής ανάπτυξης και EPC με μεγάλη διεθνή εμπειρία που συνοδεύεται από ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο. Μιλάει 3 γλώσσες και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη στρατολόγηση, τη δομή και την ηγεσία πολυπολιτισμικών ομάδων συνοδευόμενη από ευρεία εμπειρία στην Ανάπτυξη και Εκτέλεση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλίμακας Utility.

Ξεκίνησε την καριέρα του κατέχοντας διάφορες διευθυντικές θέσεις στην Unisys και την Procter & Gamble Greece. Από το 2006 εργάζεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε θέσεις Ανάπτυξης Έργων, εκτέλεσης EPC και Γενικής Διεύθυνσης. Αφού ηγήθηκε των ομάδων Solar Engineering ισχυρών διεθνών ομίλων όπως οι Wuerth Solar, Skysolar και Sunrise, μετακόμισε στη Phoenix Solar όπου υπηρέτησε για 3 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα και Εμπορικός Διευθυντής για την Ευρώπη. Το 2019 ίδρυσε την Entricity, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη, Σχεδιασμό και Κατασκευή Ηλιακών και Αιολικών έργων σε όλη την Ευρώπη.

Έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία) και Μέση Ανατολή (Τουρκία, Ιορδανία, Αίγυπτος) συνολικής ισχύος άνω των 1,2 GW. Έχει επίσης ξεκινήσει πολλές συμφωνίες SPA που αφορούν ανταλλαγή μετοχών ηλιακών και αιολικών στοιχείων ενεργητικού ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ.

Το νέο έργο στον κάμπο της Λάρισας

Το νέο έργο για το οποίο έλαβε ΑΕΠΟ αφορά Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 390,00065 MW και τα συνοδά έργα στη θέση «Αργυρόμυλος» των δημοτικών ενοτήτων Κοιλάδας και Κράννωνος, των δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Τα 821.054 φωτοβολταϊκά πλαίσια πρόκειται να εγκατασταθούν σε φτωχά εδάφη, που δεν περιλαμβάνονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας,

Τα φ/β πλαίσια θα εγκατασταθούν σε συστήματα στήριξης (τραπέζια), 200 πλαίσια ανά τραπέζι, συνεπώς θα εγκατασταθούν 4.106 τραπέζια (ανωδομή). Προβλέπεται επίσης να εγκατασταθούν 1.850 σειριακοί αντιστροφείς (string inverters) ισχύος 175kW έκαστος, 31.579 strings, 196 σταθμοί μέσης τάσης και 71 οικίσκοι ISOBOX (35m2 έκαστος) για τη στέγαση του μηχανολογικού, ηλεκτρονικού και λοιπού εξοπλισμού της μονάδας, που απαιτεί προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

 Η διασύνδεση του νέου Υ/Σ 150/33kV «ΑΡΓΥΡΟΜΥΛΟΣ» με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα επιτευχθεί μέσω εγκατάστασης υπογείου δικτύου διασύνδεσης Υψηλής Τάσης (Υ.Τ. 150kV) αποτελούμενο από τρία κυκλώματα συνολικού μήκους 14,7 χιλιομέτρων μεταξύ του Υ/Σ 150/33kV «ΑΡΓΥΡΟΜΥΛΟΣ» και του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 150/400 kV «ΤΕΡΨΙΘΕΑ», το οποίο θα κατασκευαστεί σε κατάλληλο οικόπεδο εμβαδού 40.291,55 m2, κάτω από την Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 400kV «Λάρισα – Λάρυμνα» και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το γήπεδο του ΦΣΠΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας