Νέα δεδομένα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη γειτονιά της Ελλάδας- σηματοδοτεί η απόφαση ενός σημαντικού παίκτη του κλάδου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της ισραηλινής New Med Energy (πρώην Delek Energy) να συνάψει συμφωνία με τη ρουμανική OMV Petrom για να εισέλθει ως παραχωρησιούχος σε θαλάσσιο οικόπεδο στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι η New Med έχει ισχυρή παρουσία και στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Κύπρου, καθώς κατέχει σε κοινοπραξία με τις αμερικανικές Shell και Chevron τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για το θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες (Πέμπτη 28 Νοεμβρίου) προβλέπει ότι η NewMed Energy θα αποκτήσει ποσοστό 50% στο θαλάσσιο οικόπεδο Han Asparuh, στο «βουλγαρικό κομμάτι» της Μαύρης Θάλασσας. Αν και η OMV Petrom θα διατηρήσει το ρόλο του λειτουργού του οικοπέδου, η NewMed Energy θα επωμιστεί σημαντικό μέρους του κόστους των ερευνητικών δραστηριοτήτων και της αξιολόγησης των δεδομένων που θα προκύψουν.
Σύμφωνα με την OMV Petrom, η διερεύνηση του μπλοκ Han Asparuh είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συνεργασία των δυο εταιρειών να θεωρείται κομβική για την προώθηση των ερευνών. Το οικόπεδο που βρίσκεται στη δυτική Μαύρη Θάλασσα και νοτίως του ρουμανικού μπλοκ Neptun Deep καλύπτει μια περιοχή 13.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων με βάθη νερών λίγο κάτω από 2.000 μέτρα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν το 2012, περιλάμβαναν γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες παράλληλα με τη διάνοιξη τριών ερευνητικών «πηγαδιών» . Η OMV Petrom υπογράμμισε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων γεώτρησης.
Ο Cristian Hubati ανώτερο στέλεχος της OMV Petrom σχολίασε ότι η ρουμανική εταιρεία έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένης της εγγύτητάς της με τη Ρουμανία και των γεωλογικών ομοιοτήτων, η Βουλγαρία αποτελεί φυσική επέκταση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων μας. Η προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βουλγαρία και την περιοχή». Η NewMed από τη πλευρά της επιβεβαίωσε πρόσφατα την καθυστέρηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισράηλ, αφού η Chevron, ως φορέας εκμετάλλευσης, αποφάσισε να αναβάλει τις εργασίες αυτές λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας.
Η Ρουμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ευρώπη, μαζί με την Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Τα δυνητικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα εκτιμώνται μεταξύ 80-200 δις. κυβικών μέτρων, ποσότητα ικανή να καλύψει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια.
Η είσοδος και της Βουλγαρίας στο «παιχνίδι» της έρευνας υδρογονανθράκων στα δικά της χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα σηματοδοτεί την αύξηση της κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Έρχεται δε σε μια περίοδο που η Energean κάλεσε το Ισραήλ να εκδώσει νέες άδειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Μαθιού Ρήγα στο πρακτορείο Reuters. Ο κ. Ρήγας ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες διαδρομές εξαγωγής από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Την ίδια στιγμή, ο «πυρετός των υδρογονανθράκων» ανεβαίνει και στην Κύπρο, με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Γιώργο Παπαναστασίου να δηλώνει προ διημέρου ότι το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο αναμένεται από το κοίτασμα «Κρόνο» (που διαχειρίζονται η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total) στο τεμάχιο 6 το πρώτο εξάμηνο του 2027, με κατεύθυνση το κοίτασμα «Ζορ» και υγροποίηση στον Τερματικό Σταθμό Νταμιέτα της Αιγύπτου.
Τέλος, στην Ελλάδα αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα (έως το τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες τους 2025), καθώς εκτιμάται ότι η ExxonMobil που είναι ο Λειτουργός της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης» θα κλειδώσει την απόφαση της για πιθανή γεώτρηση στο πρώτο από τα δυο θαλάσσια οικόπεδα, Νοτιοδυτικά της Κρήτης, το οποίο έχει προτεραιοποιήσει στον σχεδιασμό της.