Με έξι προγραμματισμένα φορτία αναμένεται να συνεχιστεί η τροφοδοσία της χώρας μας με LNG μέσω της Ρεβυθούσας τον Απρίλιο, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτων παραγγελιών σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η χρήση LNG στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τις αρχές του έτους λόγω της ταχύτατης κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και της ρωσικής εισβολής στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ο ρυθμός εισαγωγής υγροποιημένου αερίου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Αυξημένες
Στην Ελλάδα, οι ποσότητες LNG που αναμένεται να παραδοθούν και να αποθηκευθούν προσωρινά στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας τον Απρίλιο θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι τα φορτία θα είναι λιγότερα τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές ποσότητες LNG που αναμένονται τον Απρίλιο θα ανέλθουν σε 587.364 κυβικά μέτρα.
Η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι σημαντική και θα ανέλθει σε 140.000 κυβικά μέτρα, δεδομένου ότι τον μήνα που διανύουμε θα αποθηκευθούν προσωρινά στη Ρεβυθούσα φορτία της τάξεως των 447.345 κυβικών μέτρων.
Τα φορτία
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου αερίου θα είναι και τον Απρίλιο η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τρία φορτία 438.090 κυβικών μέτρων. Ακολουθεί η Mytilineos με ένα φορτίο LNG 79.851 κυβικών μέτρων, η Elpedison με 36.927 κυβικά μέτρα και η ΔΕΗ με 32.496 κυβικά μέτρα.
Τον περασμένο Ιανουάριο το LNG εκτόπισε για πρώτη φορά το ρωσικό αέριο που φτάνει στη χώρα μας στο Σιδηρόκαστρο, καθώς σε ποσοστό 47% οι ανάγκες για τον μήνα αυτόν καλύφθηκαν από υγροποιημένο αέριο.
Η κατάσταση άλλαξε τον επόμενο μήνα με το LNG να υποχωρεί στο περίπου 35%, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου άλλαξε ξανά τους συσχετισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα τον Μάρτιο το LNG αποτελεί το κυρίαρχο καύσιμο καθώς έχει καλύψει τις ανάγκες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 43%, με το αέριο από τη Ρωσία να ακολουθεί με ποσοστό 39% και το αζέρικο αέριο που φτάνει μέσω του TAP να καλύπτει τις ανάγκες σε ποσοστό 14%.