Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Βουλγαρίας να εισαγάγει νέα, τεράστια τέλη διέλευσης ύψους 10,2 ευρώ ανά MW/h φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της βουλγαρικής επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς τη Δυτική Ευρώπη – του λεγόμενου «Balkan Stream».
Η Σερβία και η Ουγγαρία λαμβάνουν όλες τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Balkan Stream, όπως και η Βόρεια Μακεδονία και η Αυστρία.
Η Βουλγαρία αναμένει ότι τα νέα τέλη διέλευσης θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα νέα τέλη ωστόσο είναι τόσο υψηλά που έχουν τη δυνατότητα να αποσβέσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream σε μόλις ένα έτος.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Αυτό θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά επιπλέον 100 ευρώ ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια τρομακτική αύξηση και θα μιλήσουμε με τη βουλγαρική πλευρά. Και αυτή (η απόφαση) δεν θα πρέπει να ισχύει για τη Σερβία», σχολίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρει το Politika.
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεφ.
Η συζήτηση με τον Ράντεφ και τη βουλγαρική κυβέρνηση είναι απίθανο να βοηθήσει, διότι η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε από την ευρωατλαντική πλειοψηφία, η οποία ενεργεί εντελώς ανεξάρτητα από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση σε θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.
«Η Βουλγαρία αποφασίζει μόνη της ποια τέλη θα επιβάλει για τη διέλευση του φυσικού αερίου από το έδαφός της», σχολίασε ο βουλευτής του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Βένκο Σαμπρούτεφ, ο οποίος ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
«Η Ουγγαρία και η Σερβία θα πρέπει να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση», δήλωσε επίσης στην κρατική τηλεόραση BNT.
Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία» και GERB αρνήθηκαν να δώσουν στο Euractiv κάποιο σχόλιο για το θέμα, επειδή «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη».
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία σταμάτησε μονομερώς την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αλλά οι αρχές της Σόφιας αποφάσισαν να αφήσουν τη διαμετακόμιση του μπλε καυσίμου στη Δύση στην Ουγγαρία.
«Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την πώληση φυσικού αερίου, πετρελαιοειδών κ.λπ. Είμαστε μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που δεν θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οικονομικά μέτρα για να σταματήσουμε τη Ρωσία», δήλωσε ο Σαμπρούτεφ.
Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο, τα νέα βουλγαρικά τέλη είναι απαράδεκτα και απειλούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πριν από μία ημέρα, η Ουγγαρία διαμαρτυρήθηκε επίσης για την αύξηση της τιμής της διαμετακόμισης πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας.
Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας αμφιβάλλουν ότι η νέα νομοθεσία έχει γίνει για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αλλά μάλλον προορίζεται ως ένδειξη της σκληρής φιλοδυτικής γραμμής της Βουλγαρίας.
Τη θέση αυτή συμμερίζονται ανεπίσημα ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τους οποίους μίλησε το Euractiv. Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενέργειας, Καλογιάν Στάικοφ , αμφιβάλλει ότι η Βουλγαρία θα λάβει κάτι επιπλέον από τα νέα τέλη.
«Οι νέοι φόροι διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το ίδιο πράγμα με την ιδέα να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil στη Βουλγαρία… Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εφαρμοστούν», δήλωσε ο Στάικοφ. Ο λόγος είναι ότι είναι αδύνατο να ληφθεί πιστοποιητικό προέλευσης για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου, επειδή πρόκειται για μείγμα διαφόρων πηγών.
Μια τέτοια επιβάρυνση μπορεί να επιβληθεί στο υγροποιημένο αέριο που μεταφέρεται με βυτιοφόρα, αλλά όχι στο μείγμα του αγωγού.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθεί πιστοποιητικό προέλευσης για το φυσικό αέριο που διακινείται μέσω του Balkan Stream. Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνικό. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα έπρεπε να είχε κάνει την απαραίτητη έρευνα πριν λάβει αυτή την απόφαση», σχολίασε ο Στάικοφ στο Euractiv.
Πηγή: Euractiv