Την αναγκαιότητα να προχωρήσει το project του Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Vertical Corridor) από Νότο προς Βορρά και δη από την Ελλάδα προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης έως τη Μολδαβία και την Ουγγαρία ανέδειξε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, στο περιθώριο εκδήλωσης για την «ενεργοποίηση» του Κέντρου Καινοτομίας του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Καθώς η δεσμευτική φάση του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας των υποδομών του ΕΣΦΑ που «εντάσσονται» στον Κάθετο Διάδρομο ξεκίνησε (στις αρχές Μαΐου) με φόντο την αύξηση των εισαγωγών ρωσικού φορτίου αγωγών στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο) και την μείωση εισαγωγών LNG στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας (μάλιστα τον Απρίλιο δεν εκφορτώθηκε κανένα φορτίο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια), η κ. Γκάλι τόνισε ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου πρέπει να είναι μακράς πνοής και να μην «ακολουθεί» τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς. «Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται στη βάση του ότι το έχεις φθηνό φυσικό αέριο για μερικούς μήνες, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτό να στερέψει», υπογράμμισε, αναφερόμενη στην υποχώρηση των τιμών του καυσίμου . Στο ίδιο πλαίσιο, η μείωση της ζήτησης αερίου και ο περιορισμός των εξαγωγών δεν παραπέμπει σε βάρος του συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, καθώς είναι μια συγκυριακή κατάσταση που μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως μας «δίδαξε» η ενεργειακή κρίση.
«Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε το project του Κάθετου Διαδρόμου και αναφέρομαι περισσότερο στις προσπάθειες των άλλων εμπλεκόμενων χωρών (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία) γιατί το δικό μας σκέλος έχει ήδη δρομολογηθεί. Οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται και οι Βρυξέλλες κατανοούν την ανάγκη να προχωρήσει αυτό», είπε η κ. Γκάλι, προσθέτοντας ότι ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη για να αναδείξει την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη και το σχέδιο του Κάθετου Διαδρόμου που προωθεί μια κεντρική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Η λήψη των όποιων αποφάσεων από τις Βρυξέλλες, πάντως, θα πρέπει να αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές και την συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επομένως στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025.
Market Test
Στις 2 Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ΕΣΦΑ που μπορεί να ενεργοποιήσει επενδύσεις έως 570 εκατ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εγγραφούν έως τις 24 Ιουνίου, για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στο διάστημα 2-12 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους.