Με νέα ημερήσια άνοδο, στα 2,85% ξεπέρασε τα 41 ευρώ/MWh στον Ολλανδικό κόμβο TTF η τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα βρίσκεται στα 41,14 ευρώ/MWh, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 15% σε εβδομαδιαία βάση και 30% σε μηνιαία. Σε σχέση με πέρυσι τέτοιαν εποχή, οι τιμές έχουν “τσιμπήσει” κατά 19% περίπου.
Με βάση αναφορές αναλυτών, η γεωπολιτική αστάθεια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία δημιουργηθούν ανησυχίες που τροφοδοτούν τις κινήσεις των τιμών, κάποιες από τις οποίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ότι έχουν και κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο επερχόμενος χειμώνας», δήλωσε ο Tom Roberts, διευθύνων σύμβουλος της Xterna Group με έδρα το Λονδίνο, η οποία αναλύει ενεργειακά δεδομένα. «Το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στη γεωπολιτική γενικά αυτή τη στιγμή, ωστόσο αυτές οι χώρες που καταναλώνουν εντατικά φυσικό αέριο καταναλώνουν επίπεδα ρεκόρ φυσικού αερίου».
Μετά την κίνηση των Ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ και τον έλεγχο κομβικών εγκαταστάσεων υδροληψίας Sudzha στα σύνορα για τη διανομή φυσικού αερίου στη Δύση, κι εν αναμονή της ρωσικής αντεπίθεσης όλα εκτιμάται ότι είναι ανοιχτά. Άλλωστε, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άλλο ένα “όπλο” στα χέρια των Ρώσων, ειδικά όταν με βάση αναλύσεις, το φυσικό αέριο αγωγών, ρωσικής προέλευσης είναι “πυλώνας” συγκράτησης των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι Περισσότερο από ποτέ εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού εμφανίζεται η Ελλάδα τον Ιούλιο 2024, με ιστορικό υψηλό μηνιαίων εισαγωγών (3.69 TWh), αναφέρει έκθεση του Green Tank. Η κατανάλωση αερίου τους πρώτους επτά μήνες του 2024 (37.03 TWh) αυξήθηκε κατά 27.6%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στην τελευταία θέση της ΕΕ-27 η Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της περιόδου εθελοντικής μείωσης της κατανάλωσης αερίου, με αύξηση (αντί για μείωση) της χρήσης αερίου κατά 17.3%.
Πάντως, σε μια περίοδο που “γεμίζουν” οι αποθήκες της ΕΕ με αέριο η όλη αναστάτωση φέρνει νευρικότητα καθώς μια διαταραχή στη ροή από τη Ρωσία θα στρέψει το ενδιαφέρον για προμήθεια στις ΗΠΑ για αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που όμως, έχει αυξημένη τιμή,
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει στους Financial Times, ο Μάρκο Σαλφράνκ, επικεφαλής του εμπορίου της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ενεργειακό όμιλο Axpo, οι επίμονες ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας αυξάνουν τον κίνδυνο αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορούν να χωρέσουν το πολύ περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε σύγκριση με την ετήσια ζήτηση στο μπλοκ μεταξύ 350 bcm και 500 bcm, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες. Η Ουκρανία πρόσφερε περίπου 10 bcm πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης πέρυσι και οι ευρωπαϊκές οντότητες αποθήκευσαν περισσότερα από 2 bcm πριν από τους χειμερινούς μήνες, καθώς η χώρα πρόσφερε κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης.
Αλλά φέτος υπήρξε μικρή έγχυση, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ γεμάτες στο 86- το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έστειλαν μόλις 15,4 εκατ. κυβικά μέτρα και 51,9 εκατ. κυβικά μέτρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 102,7 εκατ. κυβικά μέτρα και 586,6 εκατ. κυβικά μέτρα το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Argus. Ενώ οι πραγματικές δεξαμενές αερίου βρίσκονται βαθιά κάτω από τη γη, προστατεύοντάς τις από χτυπήματα, οι ζημιές σε υπέργειες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άντληση φυσικού αερίου σε αποθηκευτικό χώρο είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τον οποίο ανησυχούν οι έμποροι.
“Το κύριο ζήτημα δεν είναι να μην χάσουμε το φυσικό αέριο, αλλά να μην μπορούμε να το αποσύρουμε όταν θέλουμε και χρειάζεται”, δήλωσε ο Saalfrank της Axpo. Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz δήλωσε ότι “πολλές επιθέσεις» σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε υπέργειες υποδομές και ότι έχουν γίνει επισκευές. “Δεν υπάρχουν προβλήματα, λειτουργούμε ως συνήθως» όσον αφορά την έγχυση και την απόσυρση φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz.