Μενού Ροή
Goldman Sachs: Άνοδο έως και 20 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου αν χτυπηθεί η παραγωγή του Ιράν

Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και κατά 20 δολάρια το βαρέλι εάν η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μειωθεί σε μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Από την Τρίτη, που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, οι τιμές του Brent έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 8 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Όπως είπε ο Daan Struyven, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης εμπορευμάτων της Goldman Sachs μιλώντας στο CNBC, "εάν βλέπαμε μια σταθερή πτώση της τάξεως των 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην ιρανική παραγωγή, τότε θα αναμέναμε να δούμε και μία ισχυρή ώθηση στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι".

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο όμιλος OPEC+ δεν θα ανταποκρινόταν σε πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από το Ιράν ενισχύοντας την παραγωγή, όπως πρόσθεσε ο αναλυτής της Goldman. Αν βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιστάθμιζαν ορισμένες από τις απώλειες της ιρανικής παραγωγής οι αγορές θα έβλεπαν και πάλι αύξηση των τιμών, αλλά μικρότερη περί των 10 δολαρίων το βαρέλι.

Όπως σημειώνει το CNBC, από όταν ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι υπήρξαν κάποιες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, αλλά οι τιμές παρέμειναν σε μειωμένα επίπεδα λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ και της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα.

Ωστόσο, το κλίμα μπορεί να αλλάξει έντονα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι τιμές κινούνται εδώ και τρεις ημέρες έντονα ανοδικά μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, με αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για πραγματικές απειλές στις προμήθειες του αργού.

Το Ιράν άλλωστε είναι βασικό στέλεχος του ΟΠΕΚ με ρόλο κλειδί στην παγκόσμια παραγωγή, συνεισφέροντας σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε περίπτωση που το Ισραήλ στοχεύσει τις υποδομές παραγωγής του Ιράν εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό κίνδυνο περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Ο Σαούλ Καβόνιτς, ανώτερος αναλυτής της MST Marquee, έχει επισημάνει το ενδεχόμενο το Ισραήλ να θέσει στο στόχαστρο το νησί Καργκ του Ιράν, στο οποίο παράγεται το 90% του αργού της χώρας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι "μία ευρύτερη ανάφλεξη που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας