Ένα δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη σε ότι αφορά το φυσικό αέριο συνεχίζει να προβλέπει η Goldman Sachs, με αφορμή και τις νέες εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο. Ειδικότερα, όπως τονίζει σε νέα της ανάλυση, η σύσφιξη της αγοράς από πιθανή διακοπή της παραγωγής στο Ισραήλ είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι κίνδυνοι για τις τιμές του TTF στην Ευρώπη τον χειμώνα παραμένουν αυξημένοι.
Ενώ η λειτουργία στα κοιτάσματα φυσικού αερίου Leviathan (παραγωγή περίπου 12 Bcm/έτος) και Tamar (παραγωγή περίπου 10 Bcm/έτος) του Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει εκ νέου έπειτα από μια σύντομη διακοπή αυτή την εβδομάδα, οι κίνδυνοι κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή συνεπάγονται ανανεωμένο κίνδυνος διατάχων της παραγωγής φυσικού αερίου, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα.
Τα 22 Bcm/έτος παραγωγής συνολικά από τα δύο πεδία μαζί ισοδυναμούν με 16 mtpa ή 3,9% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, όπως σημειώνει. Ωστόσο, οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG στην περιοχή (στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίοι εισάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγού από το Ισραήλ) χρησιμοποιούνται ήδη εν μέρει, αφήνοντας περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα.
Ως αποτέλεσμα, με βάση τις περιφερειακές εισαγωγές LNG που υποθέτει η Goldman για αυτόν τον χειμώνα - εκτός εάν μεταφερθεί στην περιοχή πρόσθετη πλωτή δυναμικότητα επαναεριοποίησης-, εκτιμά ότι ο δυνητικός καθαρός αντίκτυπος σύσφιξης στις παγκόσμιες αγορές από μια συνεχή, πλήρη διακοπή των Leviathan/Tamar πιθανότατα θα είναι κοντά στα 9 Bcm/έτος ή στο 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.
Παρά τη μέτρια κλίμακα αυτής της δυνητικής σύσφιξης της αγοράς, αυτό αφήνει τις ευρωπαϊκές αγορές πολύ πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών αυτόν τον χειμώνα, εάν ο καιρός είναι ψυχρότερος από τον μέσο όρο, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Το βασικό σενάριο της αγοράς, και της Goldman Sachs, είναι η παύση των ρωσικών ροών στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή βοήθησε στο να ανέβουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 5% σε εβδομαδιαία βάση, και πάνω από τα 38 EUR/MWh. Ωστόσο, επισημαίνει, οι ευρωπαϊκές προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου είχαν ήδη ανακάμψει από την πτώση που προκλήθηκε από τις αναφορές μιας πιθανής συμφωνίας Ουκρανίας-Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά δεν έχει αλλάξει τη άποψη για τη διακοπή των υπόλοιπων ρωσικών ροών μέσω της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους. Ελλείψει ισχυρότερων ενδείξεων από αξιωματούχους της Ουκρανίας ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου, και δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος αυτό το φυσικό αέριο στο εσωτερικό, η Goldman διατηρεί και αυτή τη βασική της άποψη ότι οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας θα μηδενιστούν στο τέλος του έτους .
Εάν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τότε, βλέπει πτώση 4 με 8 ευρώ/MWh σε σχέση με τις προβλέψεις της για τις τιμές του TTF οι οποίες διαμορφώνονται στα 40 ευρώ /MWh για το χειμώνα και στα 33 ευρώ/Mwh για το καλοκαίρια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικά καιρικά σοκ. Ωστόσο, καθώς η Goldman συνεχίζει να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε ένα σοκ από τον ψυχρό καιρό αυτόν τον χειμώνα, εκτιμά ότι σε ένα σενάριο όπου ένας πιο ψυχρός από το μέσο χειμώνα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, θα οδηγήσει τις χειμερινές τιμές TTF υψηλότερα και προς τα 75 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε πως η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2025 λόγω της ανάπτυξης στην Ασία, αλλά οι καθυστερήσεις στην παραγωγή νέου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα περιορίσουν την προσφορά. «Η ανάπτυξη που βλέπουμε στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου φέτος και το επόμενο έτος αντανακλά τη σταδιακή ανάκαμψη από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έπληξε σκληρά τις αγορές», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, επικεφαλής αγορών ενέργειας και ασφάλειας στον IEA. «Αλλά η ισορροπία μεταξύ των τάσεων ζήτησης και προσφοράς είναι εύθραυστη, με σαφείς κινδύνους μελλοντικής αστάθειας», πρόσθεσε.
Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου για το 2024 συνολικά θα αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από 100 bcm, ή περισσότερο από 2,5%, στο νέο ιστορικό υψηλό των 4.200 bcm. Το 2025, η ζήτηση θα αυξηθεί άλλα 100 bcm, ή 2,3%, σε νέο υψηλό, κυρίως λόγω της οικονομικής επέκτασης στις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% φέτος λόγω της χαμηλότερης χρήσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα αυξηθεί κατά 1% το 2025, καθώς ο κτιριακός, ο εμπορικός και ο βιομηχανικός τομέας χρησιμοποιούν περισσότερο αέριο. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια προσφορά LNG αναμένεται να αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2020, μόλις 2%, ή 10 bcm. Η αύξηση της προσφοράς LNG αναμένεται να επιταχυνθεί στα 30 bcm, ή σχεδόν 6% το 2024, καθώς αρκετά μεγάλα έργα LNG, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπαίνουν σε λειτουργία.