Μενού Ροή
Keravnos-Kypro
Ηλεκτρική διασύνδεση: Μαλάκωσε ο ΑΔΜΗΕ, ανυποχώρητος ο Κεραυνός – Ενώπιον επιπλοκών η Κυβέρνηση

Πιο πολύ πρέπει να απασχολήσουν την κυπριακή Κυβέρνηση οι ενστάσεις που δημοσίως πλέον εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, τις οποίες υιοθετούν και στενοί του συνεργάτες, για την ηλεκτρική διασύνδεση, παρά για τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν για την επιδιωκόμενη συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα υλοποίησης, Great Sea Interconnector.

Από την άλλη, όσο και αν δεν το αναγνωρίζουν δημοσίως, και οι τρεις πλευρές ανησυχούν για την στάση της Τουρκίας, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκδοση navtex για την πραγματοποίηση ερευνών στον βυθό της θάλασσας σε διεθνή ύδατα, προκειμένου να ολοκληρώσει η Nexans τον σχεδιασμό της για την πόντιση του καλωδίου.

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου και την παράδοση στον κ. Παπαναστασίου της γραπτής τοποθέτησης του ΑΔΜΗΕ επί των παρατηρήσεων των Αμερικανών συμβούλων, ο μεν υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε σε πρώτη φάση ικανοποιημένος από μια πρώτη ανάγνωση της ελληνικής απάντησης και των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν για ικανοποίηση των αιτημάτων της κυπριακής πλευράς, ο δε υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, επανέλαβε χθες τις ανησυχίες του για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και την στάση της Τουρκίας.

Είναι σαφές πλέον ότι ο κ. Κεραυνός εξακολουθεί βλέπει με πολλή επιφύλαξη την ολοκλήρωση της συμφωνίας για αγορά μετοχικού κεφαλαίου της Great Sea Interconnector από την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτές του οι επιφυλάξεις αφορούν όχι μόνο τις πιθανές ανατροπές που μπορεί να επιφέρουν οι τουρκικές ενέργειες ανοικτά της Κρήτης ή δυτικά της Πάφου, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της διασύνδεσης. Δεν είναι τυχαίο που χθες ο κ. Κεραυνός έκανε αναφορά στη μελέτη νομικής δέουσας επιμέλειας από τον αμερικανικό οίκο Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP, μεγάλο μέρος της οποίας αποτελούν οι προειδοποιήσεις των μελετητών για τις οικονομικές παγίδες που κρύβει η συμμετοχή της Κύπρου στο έργο, ως μέτοχος, ακόμα και η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Είναι ορατό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Ενέργειας, εκπροσωπώντας στις διαπραγματεύσεις την Κυπριακή Δημοκρατία, επικουρούμενος από την υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για επενδυτική συμμετοχή της Κύπρου στο έργο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου -που θα πάρει την τελική απόφαση- τη διαφωνία του. Κάτι που θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων σοβαρές πολιτικές επιπλοκές στα ενδότερα της Κυβέρνησης.

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών

Χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα Great Sea Interconnector (GSI), ειδικά όσο υπάρχουν ακόμα τα σοβαρά πολιτικά εμπόδια που θέτει η Τουρκία.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΤΕΚ κατά πόσο έχει δει την απαντητική επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας προς τον υπουργό Ενέργειας για το θέμα του GSI, o κ. Κεραυνός είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα, αφού το χειρίζεται ο Υπουργός Ενέργειας και δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περισσότερο.

Όταν ρωτήθηκε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά πόσο εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για το έργο, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ανησυχίες του έχουν επιβεβαιωθεί και από τις μελέτες του εμπειρογνώμονα στον οποίο ανατέθηκε η σχετική μελέτη.
«Επομένως, από εκεί και πέρα θα πρέπει να συζητηθούν αυτές οι ανησυχίες», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ήδη φαίνεται ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας και ότι όταν θα υπάρξει κάποια κατάληξη θα γίνει μια συζήτηση σε επίπεδο Κυβέρνησης για να δουν πώς θα προχωρήσουν με το θέμα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το ζήτημα, ο υπουργός ανέφερε «δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα πολιτικά, τα εμπόδια δηλαδή τα οποία θέτει η Τουρκία».
Ερωτηθείς κατά πόσο στο τέλος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη του αμερικανικού οίκου που ανέλαβε τη μελέτη και λέει ότι δεν συμφέρει στην Κύπρο να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι σύμβουλοι αξιοποιούνται και από κυβερνήσεις και από διάφορους άλλους και οι γνώμες και απόψεις τους σταθμίζονται για τη λήψη αποφάσεων.

Θυμίζουμε ότι χθες δημοσιοποιήθηκε σε ελλαδικά ΜΜΕ η απάντηση που έδωσε ο ΑΔΜΗΕ γραπτώς, σε ερώτηση που υπέβαλε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ως προς τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν έναντι της γαλλικής επενδυτικής εταιρείας Meridiam, η οποία φερόταν τις προηγούμενες εβδομάδες να έχει συμφωνήσει για απόκτηση του 49.9% των μετοχών της Great Sea Interconnector. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τη Βουλή των Ελλήνων ότι υπήρξε μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Meridiam, αλλά αυτή ούτε οριστική είναι, ούτε δεσμευτική, για καμία εκ των δύο πλευρών.

philenews

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας