Μενού Ροή
Επί τάπητος το πλάνο αποτροπής μπλακ άουτ το Πάσχα - Τι θα συζητηθεί στην κρίσιμη σύσκεψη στην ΡΑΑΕΥ

Το θέμα της αποφυγής απροόπτων την περίοδο του Πάσχα καθώς η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, η απουσία υποδομών αποθήκευσης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση την επόμενη εορταστική περίοδο δημιουργεί κινδύνους ευστάθειας, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε ειδική σύσκεψη υπό τη ΡΑΑΕΥ, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης στο πλάνο είναι και ένα σχέδιο άσκησης για τις 6/4.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ που παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, ειδικά, μια περίοδο χαμηλής ζήτησης όπως του Πάσχα.

Χαρακτηριστικές για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το σύστημα είναι οι αναφορές του ΑΔΜΗΕ που κατ΄ επανάληψη έχει εστιάσει στις περιόδους που συνδυάζονται οι υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ με τη χαμηλή κατανάλωση, όπως το Πάσχα,

Μία παρενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τάσεις που αναπτύσσονται – φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του Ευρωπαϊκού συστήματος - από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων.

Στόχος πάντως της σημερινής σύσκεψης είναι η καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δηλαδή, να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες και να εξετασθεί τι παραγωγή μπορεί να κόψει ο καθένας και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη προετοιμάσει ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και θα κληθεί να το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Μάλιστα φέτος το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί καθώς το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με των Καθολικών κάτι που σημαίνει ότι και οι εξαγωγές θα είναι μειωμένες. 

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε ημερίδα της ΡΑΑΕΥ στελέχη του ΑΔΜΗΕ, το φετινό Πάσχα η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αγγίξει τα 5.300 MW. 

Έτσι, πέρα από τις περικοπές, εξετάζεται η πιθανότητα να τεθούν εκτός λειτουργίας γραμμές στη μέση τάση στις οποίες εκτός από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών, συνδέονται και καταναλωτές με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ. Πάντως,αυτό θα σημάνει και τοπικές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Επίσης σε σχέση με περικοπές, πέρα από πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά στο επίκεντρο μπαίνουν και τα μικρά φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, όπου, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα με τηλεχειρισμό από τους Διαχειριστές να αποκοπούν. Έτσι υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός να σταλεί “σήμα” στους οι ιδιοκτήτες τους για την περικοπή της παραγωγής τους. Μάλιστα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται βαριά πρόστιμα.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ πριν λίγες, μέρες, με τη Μεθοδολογία εφαρμογής περιορισμών έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ) δύναται να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με σκοπό τον περιορισμό της εγχεόμενης ισχύος τους, για λόγους που σχετίζονται με τη διατήρηση του ισοζυγίου εγχύσεων – απομαστεύσεων στο ΕΣΜΗΕ. Υποχρέωση να λαμβάνουν και να εκτελούν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης έχουν οι σταθμοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 400 kW. Για το σύνολο των ανωτέρω σταθμών που συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ, η Μεθοδολογία προβλέπει τον διαχωρισμό τους σε δύο Ομάδες - Ομάδα Α και Ομάδα Β - με κριτήριο τη δυνατότητα ελέγχου τους από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ομάδα Β είναι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 3.500 Μεγαβάτ με 5.500 πάρκα περίπου, τα οποία ανήκουν σε 4.700 παραγωγούς.   Στην Ομάδα Α είναι περίπου χαρτοφυλάκιο ισχύος 1900 Μεγαβάτ.

Σταθμοί που ελέγχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή μέσω χειρισμού διακοπτών του Δικτύου ή μέσω εντολής που λαμβάνουν στο σύστημα τηλεποπτείας και τηλελέγχου τους, εντάσσονται στην Ομάδα Α. Σταθμοί που δεν ελέγχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε ο περιορισμός τους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με πρόνοια των παραγωγών και αυτοκαταναλωτών, εντάσσονται στην Ομάδα Β.

Σύμφωνα με τη Μεθοδολογία εφαρμογής περιορισμών έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ) δύναται να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με σκοπό τον περιορισμό της εγχεόμενης ισχύος τους, για λόγους που σχετίζονται με τη διατήρηση του ισοζυγίου εγχύσεων – απομαστεύσεων στο ΕΣΜΗΕ. 

Υποχρέωση να λαμβάνουν και να εκτελούν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης έχουν οι σταθμοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 400 kW. Για το σύνολο των ανωτέρω σταθμών που συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ, η Μεθοδολογία προβλέπει τον διαχωρισμό τους σε δύο Ομάδες - Ομάδα Α και Ομάδα Β - με κριτήριο τη δυνατότητα ελέγχου τους από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σταθμοί που ελέγχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή μέσω χειρισμού διακοπτών του Δικτύου ή μέσω εντολής που λαμβάνουν στο σύστημα τηλεποπτείας και τηλελέγχου τους, εντάσσονται στην Ομάδα Α. Σταθμοί που δεν ελέγχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε ο περιορισμός τους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με πρόνοια των παραγωγών και αυτοκαταναλωτών, εντάσσονται στην Ομάδα Β.

Προθεσμίες και διαδικασία ενημέρωσης για την Ομάδα Β 

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανωτέρω Μεθοδολογίας ο ΔΕΔΔΗΕ κάλεσε, μάλιστα, τους παραγωγούς και αυτοκαταναλωτές σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες έως την 31η Μαρτίου 2025 με σχετικές αναρτήσεις στην ειδική πλατφόρμα. Ειδικότερα κάλεσε:

  • Να ενημερωθούν αν ο σταθμός τους έχει ενταχθεί στην Ομάδα Α ή στην Ομάδα Β, κάνοντας login στην Εφαρμογή ΑΠΕ (τα βήματα περιγράφονται αναλυτικά στο τέλος της ανακοίνωσης). Οι παραγωγοί των σταθμών που ανήκουν στην Ομάδα Α, δε απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς ο σταθμός τους, εφόσον απαιτηθεί, θα αποσυνδεθεί από το Δίκτυο μέσω διακόπτη που χειρίζεται ο Διαχειριστής του Δικτύου ή η παραγωγή θα περιοριστεί μετά από την αποστολή εντολής από τον Διαχειριστή στο σύστημα τηλεποπτείας και τηλελέγχου του σταθμού.

  • Οι παραγωγοί και αυτοκαταναλωτές της Ομάδας Β, κάνοντας login στην Εφαρμογή των ΑΠΕ (τα βήματα περιγράφονται αναλυτικά στο τέλος της ανακοίνωσης) να ελέγξουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού. ταχυδρομείου) και εφόσον χρειάζεται να τα ενημερώσουν. Από την 1η Απριλίου, όσα στοιχεία επικοινωνίας παραγωγών και αυτοκαταναλωτών διαθέτει πλέον ο Διαχειριστής, θα θεωρούνται ενημερωμένα και θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή ενημερώσεων, προειδοποιήσεων και ειδοποιήσεων προκειμένου οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για περιορισμό έγχυσης των σταθμών τους.

  • Οι παραγωγοί και αυτοκαταναλωτές της Ομάδας Β, να προετοιμαστούν προκειμένου να είναι δυνατόν να περιορίσουν πλήρως την ισχύ που εγχέει ο σταθμός τους στο Δίκτυο εντός 180 λεπτών από την ειδοποίηση τους. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα στείλει οδηγίες με σχετικά παραδείγματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (email) των παραγωγών και αυτοκαταναλωτών της Ομάδας Β. 

Για απορίες οι παραγωγοί και αυτοκαταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο Εξυπηρέτησης: 800 400 4000 (επιλογή 4).

Ωράριο εξυπηρέτησης : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-18:00

Βήματα για την ενημέρωση παραγωγών και αυτοκαταναλωτών σχετικά με την Ομάδα που εντάσσεται ο σταθμός τους: 

  1. Εισέρχεστε στη διεύθυνση https://ape.deddie.gr/apewebportal-ws/ και κάνετε login με τους κωδικούς taxis.

  2. Επιλέγετε «Διαχείριση Αιτήσεων Σύνδεσης».

  3. Από τη λίστα των αιτήσεων που εμφανίζονται, επιλέγετε τον α/α της κάθε Αίτησης.

  4. Στα Στοιχεία Σταθμού επιλέγετε το κουμπί «Ομάδα ένταξης του σταθμού με βάση τη δυνατότητα αποκοπής».

  5. Μετά την επιλογή του κουμπιού, εμφανίζεται μια νέα οθόνη στην οποία φαίνεται η Ομάδα στην οποία έχει ενταχθεί ο σταθμός, δηλαδή Ομάδα Α ή Β.

  6. Τέλος επιλέγετε «Επιστροφή» ώστε η ενέργειά σας να ολοκληρωθεί.

Βήματα για την ενημέρωση των στοιχείων επικοινωνίας παραγωγών και αυτοκαταναλωτών:

  1. Εισέρχεστε στη διεύθυνση https://ape.deddie.gr/apewebportal-ws/ και κάνετε login με τους κωδικούς taxis.

  2. Επιλέγετε «Διαχείριση Αιτήσεων Σύνδεσης»

  3. Από τη λίστα των αιτήσεων που εμφανίζονται, επιλέγετε τον α/α της κάθε Αίτησης.

  4. Στα Στοιχεία Αιτούντος Φορέα επιλέγετε το κουμπί «Ενημέρωση Στοιχείων Αλληλογραφίας Αιτούντος Φορέα».

  5. Μετά την επιλογή του κουμπιού, εμφανίζεται μια νέα οθόνη στην οποία καλείστε να επαληθεύσετε τα στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

  6. Τέλος επιλέγετε «Ενημέρωση» ώστε η ενέργειά σας να ολοκληρωθεί.

  7. Θα εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής Ενημέρωση Στοιχείων Αλληλογραφίας» και επιλέγετε ΟΚ 

 
Να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά η συμμόρφωση, ως προς την ενημέρωση του Διαχειριστή με σχετικές Δηλώσεις είναι απόλυτη.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας