Μενού Ροή
Στα ύψη οι ενεργειακές  τιμές – Νέο πακέτο στήριξης στα «σκαριά»

του Γιώργου Αλεξάκη

Δεν έχει τέλος η ανοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια στην εγχώρια αγορά δημιουργώντας εύλογες σκέψεις για το αν το πρόσφατα ανακοινωθέν πακέτο στήριξης αρκεί.

Ήδη, βέβαια, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο παραπέμπουν σε πιθανό νέο κύμα στήριξης για την ανάσχεση της επίπτωσης των αυξήσεων στα νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι τις αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική τις «χωνεύει» η λιανική αγορά τον επόμενο μήνα. Οι σχετικές τιμολογήσεις από τους παρόχους γίνονται με βάση τις τιμές που έχουν ήδη πληρώσει για τις δικές τους προμήθειες στη χονδρική αγορά.

Συνολικά, πάντως, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ο μέσος όρος τιμών στο ρεύμα καταγράφει τιμές κατά μέσο όρο στην περιοχή των 215 -200  ευρώ ευρώ/MWh. Κάτι που ουσιαστικά «κουρεύει» και τα αποτελέσματα των επιδοτήσεων που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις αυτές υπολογίστηκαν με βάση την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών στα 198 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο, από 134 ευρώ/MWH τον Σεπτέμβριο.

Πλέον οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» τουλάχιστον 15% και βέβαια ο μήνας έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Σε επίπεδο 10μηνο του 2021, δε,  η μέση τιμή στη χονδρική έχει εκτιναχθεί από τα 72,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 στα 106,8 ευρώ, δηλαδή 47,7% υψηλότερα. Να σημειωθεί ότι το 2019 λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς καθώς τότε λειτουργούσε πλήρως η οικονομία.

Ρεκόρ Ευρώπης

Πάντως και  πάλι η Ελλάδα «έγραψε» χτες πανευρωπαϊκό ρεκόρ με τιμή στη προημερήσια αγορά, που αυξήθηκε κατά 8,7% στα 276,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα, Πέμπτη.

Αντίθετα στη Γερμανία το κόστος της Mwh  σημείωσε πτώση 22,5% υποχωρώντας στα 139,40 ευρώ και στην Τσεχία με πτώση 19,14 % στα 140,36 ευρώ.

Στην Πολωνία, που επιμένει στη χρήση κάρβουνου παρά τις «συστάσεις» της Κομισιόν,   η τιμή είναι στα 102,76.

Στο Νότο βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά και στη Σερβία η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα σημείωσε  άνοδο 15,6% στα 266,67 ευρώ ανά Mwh.

Ακολουθεί, όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα με άνοδο 8,7%. Βέβαια εμφανίζει την υψηλότερη τιμή, στα 276,47 ευρώ.

Η Ιταλία είναι και αυτή στα «ψηλά» με 247,47 ευρώ ανά Mwh , όπως και η Βουλγαρία  με 252,96 ευρώ

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 14,4%, το φυσικό αέριο 49,4% τα υδροηλεκτρικά 6,3% οι εισαγωγές 18,3% και οι ανανεώσιμες 12,5%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 9,369 MWh και οι εισαγωγές στις 28,534 MWh,  που εν μέρει προέρχονται και από παραγωγή εργοστασίων γειτονικών χωρών που λειτουργούν με λιγνίτη.

Το φυσικό αέριο

Στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ που διαμορφώνεται στο ρεύμα έρχεται να προστεθούν και οι νέες ανοδικές κινήσεις στην αγορά φυσικού αερίου.

Το γεωπολιτικό «πόκερ» με αιχμή την αδειοδότηση του Nord Stream 2 και η συζήτηση για το ύψος των ποσοτήτων που εν τω μεταξύ θα έλθουν στην ΕΕ, έδωσε «καύσιμο» στο ράλι τιμών, ανάλογο με αυτό της 5ης Οκτωβρίου, όταν η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε ως τα 161 ευρώ.

Μπορεί, ωστόσο, η τιμή να μην έφτασε στα επίπεδα Οκτωβρίου ωστόσο «έπιασε» τα 100 ευρώ. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ο βαρύς Χειμώνας δεν έχει έλθει και βέβαια η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Βέβαια η εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο δημιουργεί πιέσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, που βέβαια αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα δεδομένα τις τιμές στη λιανική.

Πάντως ο πενταπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου από την αρχή της χρονιάς, αλλά και η εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Ήδη εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, «κάνουν τη βόλτα του διαδικτύου» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου καταφεύγουν πολλοί για  να εκφράσουν την απόγνωσή τους για αυξήσεις που φτάνουν ανά λογαριασμό τα 500, 800 ή και 2.500 ευρώ.

Κυβερνητική παρέμβαση

Περαιτέρω, πάντως, στήριξη των νοικοκυριών σε περίπτωση που αυξηθούν κι άλλο οι τιμές της ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χτες.

«Εάν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τετάρτη (17/11) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίση.

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα εξωγενές και εντονότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πρόσθεσε ότι «φαίνεται να είναι παροδικό» και αναμένεται να αποκλιμακωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά ίσως να κρατήσει στα ενεργειακά προϊόντα έως και το β’ τρίμηνο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών αν έφερε ότι δεν θα του κάνει έκπληξη εάν ο πληθωρισμός φτάσει ακόμα και στο 4%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας