Ο διάλογος αναφορικά με την ανάγκη τροποποιήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αλλαγή προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την Καθολική Υπηρεσία (όπου μεταπίπτουν οι πελάτες όταν καταγγέλλονται οι συμβάσεις τους λόγω χρεών) ξεκινά σήμερα με τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου) και στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στη πρόσκληση που εστάλη από το ΥΠΕΝ προς τους προμηθευτές, θα συζητηθούν οι προτάσεις για την τροποποίηση των άρθρων 42 και 44 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το περιεχόμενο της συζήτησης θα αφορά:
Πρώτον, στην αλλαγή του προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας και κυρίως στους όρους εξόφλησης ή/και διακανονισμού τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη προς τον «παλαιό» προμηθευτή.
Δεύτερον, το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατου χρόνου παραμονής του καταναλωτή στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας καθώς και στην υποχρεωτική ενημέρωση του πελάτη που μεταπίπτει στο εν λόγω καθεστώς.
Με δεδομένο ότι ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ μετά από γνώμη της ΡΑΕ, το Υπουργείο έχει καλέσει τον Ρυθμιστή να γνωμοδοτήσει και για τα δυο αυτά ζητήματα.
Κατά τη σημερινή συνάντηση οι προμηθευτές αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη μετακίνηση των πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα κακώς εννοούμενου «ενεργειακού τουρισμού» και να αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στις αρχές Αυγούστου, ο σύνδεσμος των εταιρειών προμήθειας ΕΣΠΕΝ με επιστολή του προς το Υπουργείο προειδοποιούσε ότι «Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας» Και ζητούσε να προχωρήσει το Υπουργείο στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει επί του θέματος από τον Ιούλιο του 2021, όταν δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση και οι συνθήκες στην αγορά ήταν πολύ διαφορετικές.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, «ξεκλειδώνουν» οι πρόσθετες επιδοτήσεις ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA, μέτρο που είχε εξαγγελθεί τον Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους. Οι προμηθευτές ρεύματος δεν έχουν λάβουν τα αναλογούντα ποσά από τον ΔΑΠΕΕΠ διότι εκκρεμούσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αυτή με τη σειρά της δεν είχε εκδοθεί επειδή οι υπηρεσίες της Κομισιόν (DG COMP) κωλυσιέργησαν να δώσουν το «πράσινο φως» για τις επιδοτήσεις, καθώς αποτελούσαν κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις. Όμως το θέμα φαίνεται πως βαίνει προς επίλυση και η ΚΥΑ θα εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή των αναλογούντων κονδυλίων προς τις εταιρείες προμήθειας και κατ’ επέκταση την εξομάλυνση της «ροής» των επιδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.