Μενού Ροή
«Στα σκαριά» ο μηχανισμός για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής- Στόχος για εξοικονόμηση 300 MWh ημερησίως

Εντείνονται οι διεργασίες για το «στήσιμο» του μηχανισμού μέσω του οποίου η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις ώρες αιχμής, σε συνέχεια της δημοσίευσης του σχετικού Ευρωπαϊκού  Κανονισμού στη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 6 Οκτωβρίου. Η υποχρέωση «ενεργοποιείται» για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2022- 31 Μαρτίου 2023 και το πώς θα υλοποιηθεί αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης (την Παρασκευή το απόγευμα) με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων  πέντε Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦΟΣΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «πήχης»  για την ημερήσια εξοικονόμηση που πρέπει να επιτευχθεί κατά το εξεταζόμενο διάστημα τέθηκε στις  300 Μεγαβατώρες την ημέρα, ενώ για ολόκληρη την περίοδο αναφοράς προσδιορίζεται στα επίπεδα των 106 Γιγαβατωρών.

Ως «ώρες αιχμής» έχει κλειδώσει  το τρίωρο 18.00-21.00, ενώ εξετάζεται να προστεθεί και μια ακόμη ώρα που θα είναι είτε 9-10 το πρωί, είτε 21.00-22.00 το βράδυ.  Επιδιώκεται επίσης να συμπεριληφθούν και τα Σαββατοκύριακα στο «ψαλίδι», κάτι που θα διευκολύνει την επίτευξη των στόχων για τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος.

Σύμφωνα με τα διαφορετικά σενάρια που έχουν «τρέξει» οι εμπλεκόμενοι φορείς, το βάρος της εξοικονόμησης θα επωμιστούν  κατά κύριο λόγο οι  ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης (στις οποίες υπάρχει και η προηγούμενη εμπειρία των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου) και οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης. Με δεδομένο ότι ποσοστό της τάξης του 35-40% των φορτίων της Υψηλής Τάσης είναι «ανελαστικό», δηλαδή δεν μπορεί να περικοπεί για διάφορους λόγους, εκτιμάται ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην  επιτυχία της «άσκησης» της εξοικονόμησης και η εθελοντική -όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα- συμμετοχή των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων της Χαμηλής Τάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια με συστάσεις προς τους οικιακούς καταναλωτές που θα  αφορούν  μεταξύ άλλων την αποφυγή χρήσης  -στο μέτρο του δυνατού- των πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, κουζίνα) κατά τις ώρες αιχμής. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθούν να  εξορθολογίσουν τη χρήση ηλεκτρισμού για όλο το 24ωρο, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη έχουν αναλάβει τον εθελοντικό στόχο περιορισμού κατά 10% συνολικά της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τη φετινή χειμερινή περίοδο.

 

Δημοπρασίες για μείωση της  κατανάλωσης ρεύματος επιχειρήσεων

To σημαντικότερο «εργαλείο» για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος των επιχειρήσεων της Υψηλής -και ενδεχομένως και της Μέσης Τάσης- στις ώρες αιχμής είναι η διενέργεια μηνιαίων δημοπρασιών, στις οποίες οι εταιρείες θα υποβάλλουν προσφορές  για μείωση της κατανάλωσης,  λαμβάνοντας αποζημίωση για τις κιλοβατώρες που εξοικονόμησαν σε κάθε μία  από τις ώρες αιχμής.  Ο σχεδιασμός των ελληνικών αρχών προβλέπει την διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας (που θα αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος του Δεκεμβρίου) εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφορές και θα προκρίνονται αυτές που ζητούν την μικρότερη αποζημίωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα των διαγωνισμών θα προβλέπει πλαφόν στο ύψος της αποζημίωσης, ενώ για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης που δεν είναι εξοικειωμένες με ανάλογες διαδικασίες (όπως συμβαίνει με την υψηλή τάση για την οποία έχει προηγηθεί η Διακοψιμότητα), στόχος είναι να προωθηθεί η συμμετοχή τους μέσα από τις εταιρείες  ΦΟΣΕ που οποίες αναλαμβάνουν τη διαχείριση ολόκληρων χαρτοφυλακίων ζήτησης φορτίου.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας