Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα θεσπίζει τον μηχανισμό Ανάκτησης Υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, που επιδιώκεται να ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου και να προσθέσει μια ακόμα «πηγή» εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η ρύθμιση θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα) και θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας και ο καθορισμός των υπερεσόδων θα γίνει όπως όλα δείχνουν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει αναλάβει ως γνωστόν το ίδιο έργο και για τα παλαιά «υπερέσοδα» των ηλεκτροπαραγωγών.
Εύλογη τιμή προμήθειας
Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, τα υπερέσοδα θα υπολογιστούν σε πρώτη φάση για το τετράμηνο Αυγούστου-Νοεμβρίου, με στόχο ο καταλογισμός να γίνει έως στο τέλος του έτους. Βάση του υπολογισμού θα είναι μια «εύλογη τιμή προμήθειας» που θα καθορίζεται ανά μήνα και θα διαφοροποιείται ανά επίπεδο τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή) και ανά τύπο τιμολογίου. Η εύλογη τιμή θα ενσωματώνει το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπτωση (που έχει ως βασικές συνιστώσες το χονδρεμπορικό κόστος όπως προκύπτει από την Προημερήσια και Ενδοημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και το κόστος των αποκλίσεων) στην οποία θε προστίθεται ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.
Τα ποσά των χρεώσεων πάνω ή κάτω από αυτή την εύλογη τιμή θα συνιστούν τη διαφορά (δηλαδή τα υπερέσοδα ή τις ζημίες, κατά περίπτωση) και η «εξίσωση» από την οποία θα προκύπτει η έκτακτη εισφορά είναι: Ποσότητα ενέργειας επί διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης της ενέργειας από τους προμηθευτές και της εύλογης τιμής που θα καθορίσει το ΥΠΕΝ.
Προκειμένου να μην αποφευχθούν καθυστερήσεις στην απόδοση της εισφοράς από τους προμηθευτές, θα ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, δηλαδή πρώτα θα υπάρξει προσωρινή έκτακτη εισφορά που θα καταβληθεί άμεσα και θα υπολογιστεί επί των διαθέσιμων στοιχείων και σε δεύτερο χρόνο οριστική εισφορά (με τα πιστοποιημένα στοιχεία), στη βάση της οποίας θα γίνει και η τελική εκκαθάριση.
Για τον υπολογισμό του φορολογητέου ποσού για κάθε πάροχο, το ΥΠΕΝ σκέπτεται να λάβει υπόψη του το τελικό «ισοζύγιο» για όλο το 4μηνο. Έτσι τα υπερέσοδα υπερβολικά έσοδα που ενδεχομένως αποκόμισε ένας πάροχος ένα μήνα θα συμψηφιστούν με τις ζημίες που είχε σε άλλο. Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία αυτή να επαναληφθεί και κατά το 2023, ώστε να ανακτηθούν τυχόν νέα υπερέσοδα στην προμήθεια. Επομένως στο τέλος Ιουνίου 2023 θα επανυπολογισθούν τα κέρδη και οι ζημίες των παρόχων κατά το πρώτο εξάμηνο, ώστε αν χρειαστεί να επιβληθεί εκ νέου έκτακτη εισφορά στις εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι τη δημιουργία του μηχανισμού είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στις αρχές Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι στο «μικροσκόπιο» θα μπουν τα κέρδη των προμηθευτών από τον Αύγουστο, όταν ενεργοποιήθηκε το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς λιανικής με την προαναγγελία των χρεώσεων για κάθε μήνα στο τέλος του προηγούμενου και το «πάγωμα» της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.
.