Στις χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» όσον αφορά την άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού κατατάσσεται η Ελλάδα, λόγω της υψηλής ακόμα εξάρτησής της από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο), σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Synertics που εξέτασε τον βαθμό συσχέτισης μεταξύ τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε πέντε αγορές: Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία.
Σύμφωνα με τη Synertics, η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου. Για την Ελλάδα οι παρενέργειες της συσχέτισης αυτής φάνηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στην μετακύλιση του αυξημένου κόστους λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.
Υψηλότερη στην Ευρώπη
Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη (145 ευρώ/MWh), γεγονός που δεν είναι ασύνδετο με την υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (42,2%) και την υποχώρηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (21,56% χθες και 24,4% σήμερα).
Σημειώνεται ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος εμφανίζει άνοδο άνω του 40% την τελευταία εβδομάδα.
Μέση Αυγούστου
Για όλο τον Αύγουστο, η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί στα 108 ευρώ/MWh, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου. Η επιστροφή των χονδρεμπορικών τιμών κοντά ή και πάνω από το φράγμα των 100 ευρώ/MWh δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά εμφανίζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για τον Αύγουστο.
Οι χώρες
Οσον αφορά το προφίλ των υπολοίπων χωρών που μελέτησε η Synertics πέραν της Ελλάδας:
- η Γερμανία παρουσιάζει και αυτή υψηλή ευαισθησία στις μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου.
- Η Γαλλία, αν και έχει υψηλή εξάρτηση από τον πυρηνικό της στόλο, βλέπει τις προθεσμιακές τιμές ηλεκτρισμού να επηρεάζονται από τις τιμές φυσικού αερίου κυρίως στις περιόδου αιχμής. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα για την κατάσταση των πυρηνικών της μονάδων επηρεάζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, επομένως και τις τιμές ρεύματος.
- Στον αντίποδα, η Ισπανία που εμφανίζει υψηλή διαφοροποίηση στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ εμφανίζεται πιο θωρακισμένη έναντι των μεταβολών των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
- Τέλος, η Σουηδία αν και δίνει μεγάλο βάρος στην πυρηνική και την υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πλήρως θωρακισμένη έναντι των ευρύτερων τάσεων των ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη
Η Synertics συμπεραίνει ότι υπό το πρίσμα των στοιχείων που δείχνουν ότι το 39% του ηλεκτρισμού της ΕΕ παράγεται από ορυκτά καύσιμα (με το μερίδιο του φυσικού αερίου να αναλογεί στο 20%), η συσχέτιση μεταξύ των προθεσμιακών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμη. Και καθώς η μελέτη των προθεσμιακών αγορών παραμένει ένα κομβικής σημασίας εργαλείο για την κατανόηση των δυναμικών, η επένδυση στις ΑΠΕ παραμένει αποτελεσματική στρατηγική για την άμβλυνση των παρενεργειών από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, όπως δείχνει το παράδειγμα χωρών όπως η Πορτογαλία.