Μενού Ροή
Πρόταση Γ.Μητρόπουλου (ΕΣΠΕΝ) για ενεργειακό Τειρεσία ακόμα και χωρίς τη ΔΕΗ - Γιατί καθυστερεί το ΥΠΕΝ

Υπό το βάρος των οφειλών της τάξης του μισού δις. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί λόγω του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού» (δηλαδή της δυνατότητας που έχουν οι καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στον προηγούμενο), οι ιδιώτες προμηθευτές επαναφέρουν στο τραπέζι το σχέδιο δημιουργίας «Ενεργειακού Τειρεσία».

Αυτό αποκάλυψε ο Γιάννης Μητρόπουλος πρόεδρος της ΕΣΠΕΝ -του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αερίου- και της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ελλάδος. Η σχετική πρόταση -που συζητείται εδώ και πολύ καιρό- έχει επανέλθει στο τραπέζι καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην ρύθμιση που θα άνοιγε το δρόμο για τις απαραίτητες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικού Ρεύματος και θα έβαζε φρένο στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού». Παρότι η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο Κώδικας Προμήθειας-, εντούτοις το ΥΠΕΝ δεν έχει ακόμα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, κάτι που εγείρει προβληματισμό στην αγορά προμήθειας που έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το θέμα χρήζει αντιμετώπισης.

Ενεργειακός Τειρεσίας ακόμα και χωρίς τη ΔΕΗ

Ο ενεργειακός «Τειρεσίας» που θα σημαίνει τους κακοπληρωτές στην αγορά ηλεκτρισμού κατ’ αναλογία με το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες με τους “κόκκινους” δανειολήπτες θα μπορούσε να συσταθεί ακόμα και χωρίς της συμμετοχή της ΔΕΗ (που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας και με τους περισσότερους «κόκκινους» λογαριασμούς)  σε περίπτωση που η εταιρία εμμείνει στην αρχική αρνητική της θέση. “Θα μπορούσαν να τον φτιάξουν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, που μοιράζονται το 25% της αγοράς” είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο επικεφαλής της ΕΣΠΕΝ ανέφερε επίσης ότι καθώς το καθεστώς για τους καταναλωτές θα γίνεται  όλο και πιο ευνοϊκό, με βάση τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τους δώσουν πλήρη ελευθερία μετακίνησης, χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης ακόμα και στα σταθερά συμβόλαια και θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές να προχωρούν υποχρεωτικά σε πράξεις αντιστάθμισης για μέρος του ρεύματος που προμηθεύονται στις προθεσμιακές αγορές, οι εταιρείες θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα που έρχεται. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα «ξανάρχισε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού» με τις εταιρείες να έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια διαμόρφωσης τιμολογιακής πολιτικής. Πάντως, τα νέα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν από τον Ιανουάριο δεν συνοδεύτηκαν με σημαντική αύξηση της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, πιθανώς επειδή οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές

Να σημειωθεί ότι η  Φυσικό Αέριο το 2023 απέκτησε 110.000 νέους πελάτες συνολικά στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με τη συνέχιση της πτωτικής τάσης των τελευταίων μηνών.

Ο ίδιος εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το μέλλον των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA , καθώς κάποια από αυτά ήδη δεν είναι βιώσιμα, ενώ αν οι χονδρεμπορικές τιμές βρεθούν κάτω από το φράγμα των 55 ευρώ/MWh τότε σχεδόν κανένα από τα υφιστάμενα συμβόλαια δεν είναι βιώσιμο.

Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρισμού έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς ορισμένων επιχειρήσεων που σύναψαν PPA με πολύ υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες και τώρα αναζητούν τρόπους να απεγκλωβιστούν καθώς οι τιμές αγοράς έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.  Η ίδια η «Φυσικό Αέριο» ως εταιρεία προμήθεια ηλεκτρισμού που ενδιαφέρεται να «κλειδώσει» κάποιες ποσότητες ηλεκτρισμού σε προκαθορισμένες τιμές  για την εξυπηρέτηση των πελατών της, έχει συνάψει μερικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια αλλά για μικρές ποσότητες. Ο κ. Μητρόπουλος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον η εταιρεία να προχωρήσει στη σύναψη ΡΡΑ με το μητρικό όμιλο ΔΕΠΑ Εμπορίας που σχεδιάζει να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα και θα χρειαστεί προμηθευτή για το πράσινο ρεύμα που θα παράγεται από αυτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας