Μενού Ροή
Η τροπολογία, η τιμή της Πέμπτης, η παρέμβαση της Παρασκευής και ο πονοκέφαλος των καθυστερημένων εκκαθαρίσεων

Ένα δύσκολο παζλ για δυνατούς λύτες καλείται να φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας η αγορά της ενέργειας. Με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται ότι οι περισσότεροι πάροχοι θα κινηθούν στα επίπεδα των 18 λεπτών ανά μεγαβατώρα, στις ανακοινώσεις της Πέμπτης, επίπεδα που θεωρείται ότι καλύπτεται το κόστος προμήθειας. Προφανώς το στίγμα θα το δώσει η επιλογή του μεγαλύτερου παρόχου της ΔΕΗ, ενώ το επίπεδο των τιμών προφανώς επηρεάζει και η ήδη εκπεφρασμένη στάση του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου της Protergia που έχει δηλώσει ότι θα αφήσει σταθερά στα επίπεδα του Ιουλίου, τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκδοχές, δηλαδή επίπεδα τιμών 15,9 (Protergia) έως -18 λεπτά ανά μεγαβατώρα, τότε με ασφάλεια πάμε για την λύση της ήπιας κυβερνητικής παρέμβασης, στις ανακοινώσεις που έχει ήδη προγραμματιστεί να κάνει την Παρασκευή το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ενδεχομένως νωρίτερα θα έχουν γίνει γνωστά με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Η διάταξη με το τέλος ηλεκτροπαραγωγών θα προβλέπει σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες έκτακτη φορολόγηση 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αθροίζουν ακριβώς ένα ποσό κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ που θα πιστωθούν στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στις μονάδες φυσικού αερίου θα έχει διάρκεια από 1 μέχρι και 3 μήνες, γεγονός που θα κριθεί από τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι καθυστερημένες εκκαθαρίσεις

Άγνωστος χ για τον οποίο όλοι μιλάνε στο παρασκήνιο, αλλά κανείς δημόσια, αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση που έσκασε στις εταιρείες προμήθειας μέσα στο καλοκαίρι από το παρελθόν και σε ένα μεγάλο βαθμό προκάλεσε μέρος των υπερβολών που παρατηρήθηκαν.

Πρόκειται για την εκκαθάριση του 2021 και του πρώτου εξαμήνου του 2022 από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, την περίφημη δηλαδή κανονικοποίηση ήτοι την διαφορά μεταξύ των ποσών που πλήρωσαν οι καταναλωτές και των πραγματικών καταναλώσεων που καταγράφουν τα ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, που προκύπτει ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό, το οποίο και αυτό προστίθεται στο κόστος των νέων τιμολογίων του Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση που προκαλούν μπορεί και να ξεπερνάει σε αυτή την φάση τα 0,5 σεντ ανά μεγαβατώρα επί της τελικής τιμής, ενώ το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι προμηθευτές υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Το θέμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ, η οποία ζητάει την αναθεώρηση των ποσών του 2022 που ακόμα δεν έχουν βεβαιωθεί στο συνολό του έτους, τα οποία ξεπερνούν  ακόμα και αυτά του 2021.

Οι διαφορές προκύπτουν από απώλειες του δικτύου διανομής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ρευματοκλοπή η οποία εμφανίζεται να έχει εκτοξευτεί τόσο το 2021 όσο και το 2022 σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από ότι πίστευε το ΥΠΕΝ και η ΡΑΑΕΥ. Τα εν λόγω ποσά θα έπρεπε να εκκαθαρίζονται το αργότερο εντός έτους και η τωρινή καθυστέρηση οδηγεί σε αδυναμία των προμηθευτών να τα καταλογίσουν στους πραγματικούς υπόχρεους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας