Μπορεί οι τιμές Αυγούστου στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να μην έφτασαν στα δυσθεώρητα ύψη του Ιουλίου, ωστόσο παραμένουν ψηλά δημιουργώντας "αγωνίες" για τις τιμές λιανικής του Σεπτεμβρίου. Έτσι, στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του μήνα η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) διαμορφώνεται στα 125,3 ευρώ έναντι 134,98 ευρώ που ήταν η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τον Ιουλίου.
Για σήμερα, δε, Τρίτη 27/8 η Τιμή Επόμενης Μέρας, διαμορφώνεται, με άνοδο 15%, σε σχέση με χθες, (που και πάλι υπήρξε σημαντική αύξηση) στα 164 ευρώ /μεγαβατώρα επίπεδα, που εάν “κατοχυρωθούν’ δεν αποκλείεται η μέση τιμή να φτάσει στο φίνις του μήνα στα επίπεδα Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης χθες στο ΕΧΕ για τις σημερινές τιμές, η η υψηλότερη προσφορά στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 536,74 ευρώ/MWh, ενώ η πιο χαμηλή του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 73,02 ευρώ/MWh. Τον Ιούλιο, πάντως, είχαμε φτάσει σε τιμές άνω των 800 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 404,34 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 5,3%, το φυσικό αέριο 36,3%, τα υδροηλεκτρικά 4,5%, οι εισαγωγές 9,7% και οι ανανεώσιμες 39,5%. Οι εξαγωγές στις 19,115 MWh και οι εισαγωγές στις 19,523 MWh.
Το φυσικό αέριο
Πάντως οι τιμές φυσικού αερίου κινούνται σταθερά τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω από τα 37 ευρώ/MWh μετά το σχετικό ράλι των αρχών του Αυγούστου, που έδωσε τιμές στα 40 ευρώ/MWh. Προφανώς υπάρχει νευρικότητα, είτε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, είτε ένεκα των συντηρήσεων υποδομών στη Νορβηγία, που κατά αναλυτές ενδεχομένων να επηρεάσει τις ροές LNG. Ωστόσο σε όλα αυτά εμφιλοχωρεί και μια κερδοσκοπική τάση μια και οι αποθήκες στο φυσικό αέριο της Ευρώπης έχουν δύο μήνες πριν τον Νοέμβριο, ξεπεράσει το ποσοστό πληρότητας του 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Αν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων, τότε εκτιμάται πως οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ θα είναι γεμάτοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, δε, οι τιμές φυσικού αερίου κινούνται πτωτικά στο -4,66%, ενώ σε επίπεδο μήνα καταγράφεται άνοδος της τάξης του 11% και πλέον.
Οι επιδοτήσεις
Με αυτήν την εικόνα, αναμένονται, μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη οι αποφάσεις για νέο κύκλο επιδοτήσεων στο ρεύμα. Ουσιαστικά οι επιδοτήσεις εάν υπάρξουν θα «κλειδώσουν» προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των παρόχων.
«Δεν αποκλείεται» να καταστεί αναγκαίος ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος, δήλωσε, πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Open.
Αναλυτικά όπως είπε «δεν γνωρίζω αν θα δούμε τις τιμές λίγο χαμηλότερα από Ιούλιο. Δεν αποκλείω νέες επιδοτήσεις.Όμως όταν έχουμε μια αίσθηση των τιμών των παρόχων θα αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κονδύλια. Έχουμε και το φόρο (στο φυσικό άρτιο των ηλεκτροπαραγωγών)που έχει δυνατότητα ισχύος για πάνω από ένα μήνα” σημείωσε. Ερωτώμενος , δε, για το εάν θα παραμείνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο των επιδοτήσεων για το προσεχές μέλλον, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που «έχει απαντηθεί με έργα».
Ήδη, πάντως, οι τιμές όπως έχουν διαμορφωθεί στη λιανική αλλά και τα σενάρια για τον επόμενο μήνα δοηγούν πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε οριακές καταστάσεις επιβίωσης. Κι αυτό την ώρα που στην κρίση του Ιουλίου η μέση τιμή ήταν στα 135.18 ευρώ/MWh έναντι 98.89 ευρώ/MWh τον Ιούνιο και 112.68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο του 2023.
Πάντως αναφερόμενος ο κ. Σκυλακάκης στην έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ζήτηση για ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 τον χειμώνα, 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση του καλοκαιριού μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».
Η γραμμή
Να σημειωθεί ότι με βάση το ΥΠΕΝ:
1. Από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές σε ανεκτό επίπεδο, ακόμα και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος διεθνώς είχαν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
2. Εφαρμόσαμε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών συγκεντρώνοντας από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν, αυτομάτως, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκράτηση των τιμών.
3. Φορολογήσαμε με 90%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022,συγκεντρώνοντας περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών.
4. Από τον Ιανουάριο του 2024 θεσπίσαμε το Ειδικό Τιμολόγιο (πράσινης χρωματικής σήμανσης), το οποίο κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους είχε μέση τιμή για όλες τις εταιρείες προμήθειας τα 13 λεπτά/kWh, ενώ η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου για τον δεσπόζοντα προμηθευτή για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 12 λεπτά/kWh, δηλαδή σχεδόν στο επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
5. Όσον αφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο του 2024, η Κυβέρνηση, διαβλέποντας τις συνέπειες που είχε η περιφερειακή στρέβλωση που δημιουργήθηκε στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός του Ιουλίου, ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η έκτακτη φορολόγηση για τον μήνα Αύγουστο των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, καθώς και η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με 1,6 λεπτά/kWh για τις πρώτες 500 kWh, ώστε η τελική τιμή για την πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 15 λεπτών/kWh. Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι ενισχυμένη και ανέρχεται σε 5 λεπτά/kWh, διατηρώντας την τιμή για τους 700.000 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης, περίπου 11,3 λεπτά/kWh.
6. Επιπλέον, για το σύνολο των αγροτών «τρέχει» ήδη, η ένταξή τους στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ με τιμές από 9,3-11 λεπτά/kWh, ενώ με το συγκεκριμένο τιμολόγιο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια πρόσβαση (10 χρόνια) των αγροτικών καταναλωτών σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
7. Η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει καρπούς καθ’ όλο το δύσκολο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως και σήμερα, με τρανή απόδειξη τον μηνιαίο πίνακα τιμών που ανακοινώνει το HEPI (Household Energy PriceIndex), ο οποίος μας κατατάσσει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στις τιμές των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, στον παρακάτω πίνακα, απεικονίζονται οι τιμές (συμπεριλαμβανομένων φόρων και λοιπών χρεώσεων) ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών για τον Ιούλιο του 2024, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών κρατών.
8. Επίσης, από την αρχή του 2024 ο ίδιος δείκτης (HEPI) μας κατατάσσει αρκετά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε επίπεδο έτους, η μείωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 1,8%, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ε.Ε. οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2%. Εάν γίνει και ο αντίστοιχος υπολογισμός σωρευτικά από το 2019 (προ Covid και πριν την ενεργειακή κρίση) – η αύξηση των τιμών είναι 45% στην Ε.Ε. και 29% στην Ελλάδα.