Μενού Ροή
Ο άξονας χονδρικής Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία φέρνει πιο κοντά την συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και για τον Σεπτέμβριο

Όλο και πιο κοντά φέρνουν το σενάριο συνέχισης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τα άλματα των τελευταίων ημερών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όπου σήμερα η μέση τιμή προσεγγίζει τη διακεκαυμένη ζώνη των 200 ευρώ/ΜWh (189,03 ευρώ/MWh),  με την μέγιστη τιμή -τις βραδινές ώρες- να διαμορφώνεται σε υπετριπλάσια επίπεδα, στα 647,76 ευρώ/MWh.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικόνα που παραπέμπει στην «περιφερειακή ενεργειακή κρίση» του Ιουλίου που προκάλεσε τις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για τον Αύγουστο και την επιδότηση των νοικοκυριών με κυμαινόμενα τιμολόγια. Και τούτο διότι και πάλι οι χονδρεμπορικές αγορές στον «άξονα» Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας κινούνται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτές του think tank ICIS, το φαινόμενο αυτό  συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή από  θερμικές συμβατικές μονάδες που οφείλεται μεταξύ άλλων στην χαμηλή πυρηνική παραγωγή εργοστασίων στην Ρουμανία, την δραματική μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των «μοτίβων» των ροών ηλεκτρισμού από την Ελλάδα που όπως αναφέρουν «συνεισφέρουν στην διαμόρφωση υψηλότερων τιμών σε ολόκληρη στην περιοχή».

Πράγματι, η σημερινή τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά μετά τη Βουλγαρία (με την οποία η ελληνική αγορά είναι συζευγμένη) και τη Ρουμανία όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 189,68 ευρώ/MWh. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η  άνοδος που παρατηρείται σήμερα οφείλεται εν πολλοίς στον περιορισμό του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής -λόγω του περιορισμού της παραγωγής των αιολικών σταθμών-  που είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί το «κενό» από θερμικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και λιγνιτικών. Η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα προσεγγίζει το 43% (42,9%), το μερίδιο των ΑΠΕ ανέρχεται στο 30,5%, των λιγνιτών στο 9,7% των εισαγωγών στο 9,1% και των υδροηλεκτρικών στο 4,3%. 

Την ίδια στιγμή, επιβαρυντικά για τις χονδρεμπορικές τιμές -στην Ελλάδα και όχι μόνο- λειτουργεί και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, καθώς το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες κατά 90% φαίνεται να «επισκιάζεται» σε κάποιο βαθμό από την αβεβαιότητα για την προσφορά τους επόμενους μήνες που πηγάζει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς  τη σύγκρουση στη Γάζα, τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και πιθανούς κινδύνους από το Ιράν.

Υπό το πρίσμα των ανησυχιών αυτών, η τιμή του φυσικού αερίου χθες σημείωσε αύξηση 2,6% που ήρθε να προστεθεί στα κέρδη που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανοδικά κινούνται και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, με ημερήσια άνοδο 1,9%, στα 71,76 ευρώ/τόνος στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων.

Τρεις ημέρες πριν κλείσει ο Αύγουστος, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 127, 58 ευρώ/MWh, έναντι 134,98 ευρώ/MWh που είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, η «ψαλίδα» με τον Ιούλιο θα κλείσει ακόμα περισσότερο, προδιαγράφοντας  διατήρηση της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών και το Σεπτέμβριο, σενάριο που έχει αφήσει ορθάνοιχτο ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι ανακοινώσεις των παρόχων για τα πράσινα τιμολόγια Σεπτεμβρίου αναμένονται την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας