Μενού Ροή
Σαουδική Αραβία και Ρωσία μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου μέχρι και τον Ιούνιο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, μαζί με αρκετούς άλλους βασικούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς αργού μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική της μείωση της παραγωγής αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενο επίσημη πηγή από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Η παραγωγή αργού του Ριάντ θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της συνολικά κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Η Μόσχα είχε προσφερθεί εθελοντικά να μειώσει τις προμήθειες της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο.

Οι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παρατείνουν επίσης τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής τους κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα και 163.000 βαρέλια ημερησίως, αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Τον Νοέμβριο, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ είχαν ακολουθήσει μια επίσημη πολιτική συλλογικής μείωσης της παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024. Ανεξάρτητα από την επίσημη στρατηγική του ομίλου, αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι εθελοντικά θα περιορίσουν τις προμήθειες τους κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως συνολικά μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση της παραγωγής έρχεται στο φόντο της αύξησης της τιμής από 75 έως 85 $ ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, παρά τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τις θαλάσσιες επιθέσεις των Χούθι στην κρίσιμη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η αντιστάθμιση μέρους αυτής της στήριξης των τιμών βραχυπρόθεσμα είναι η χαμηλότερη ζήτηση εν μέσω επικείμενης εποχικής συντήρησης διυλιστηρίων στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, η οποία συνήθως επιδεινώνεται το δεύτερο τρίμηνο.
Οι εθελούσιες περικοπές δεν απαιτούν την ομόφωνη συγκατάθεση του ομίλου κατά τη διάρκεια μιας επίσημης συνεδρίασης και παρακάμπτουν την ανάγκη διανομής περικοπών ή αυξήσεων παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας