Μενού Ροή
Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Σε πτώση οι τιμές του πετρελαίου παρά την κρίση - Η αιτία και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών τη Δευτέρα, γιατί οι  συμμετέχοντες στην αγορά ανακάλεσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου μειώθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,2% στα 90,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής του αργού (WTI) για παράδοση Μαΐου μειώθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,3% στα 85,37 δολάρια το βαρέλι στις 04:30 .

Η επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα drones ήταν η πρώτη εναντίον του Ισραήλ από άλλη χώρα εδώ και δεκαετίες, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που επηρεάζει την κυκλοφορία πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής.

«Μια επίθεση ήταν σε μεγάλο βαθμό κοστολογημένη τις ημέρες που προηγήθηκαν. Επίσης, οι περιορισμένες ζημιές και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών σημαίνει ότι ίσως η απάντηση του Ισραήλ να είναι πιο μετρημένη», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Αλλά σαφώς, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και όλα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει τώρα το Ισραήλ».

Δεδομένου ότι το Ιράν παράγει σήμερα πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου ως σημαντικός παραγωγός εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), η ING ανέφερε σε σημείωμα ότι ο κίνδυνος εφοδιασμού περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις πετρελαίου και ότι η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στόχευση της ενεργειακής υποδομής του Ιράν.

Σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική απώλεια προσφοράς, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περαιτέρω αργό πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει πάνω από 5 εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ανέφερε.

"Εάν οι τιμές επρόκειτο να αυξηθούν σημαντικά λόγω των απωλειών προσφοράς, θα φανταζόταν κανείς ότι ο όμιλος θα προσπαθούσε να επαναφέρει μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά. Ο ΟΠΕΚ δεν θα θέλει να δει τις τιμές να ανεβαίνουν πολύ ψηλά, δεδομένου του κινδύνου καταστροφής της ζήτησης».
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας