Μενού Ροή
Εκτός στόχων για το πράσινο υδρογόνο η Masdar - Το νέο χρονοδιάγραμμα

Η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, Masdar, ανέβαλε τον στόχο της για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου πέρα από το 2030, γεγονός που υποδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή του.

Η μονάδα υδρογόνου της Masdar θα επιδιώξει να φτάσει σε ετήσια παραγωγική ικανότητα ενός εκατομμυρίου τόνων μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, χωρίς να αναφέρεται ο λόγος της καθυστέρησης. Το σχέδιο περιλαμβάνει έργα τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και στο εξωτερικό.

Το φιλικό προς το κλίμα υδρογόνο, που κάποτε θεωρήθηκε ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς στην πράσινη ενέργεια, αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω του υψηλού κόστους και της περιορισμένης ζήτησης για το καύσιμο. Οι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για υδρογόνο που παράγεται από νερό και ανανεώσιμη ενέργεια, και να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή για να το λάβουν και να το χρησιμοποιήσουν.

Ο Saeed Ghumran Al Remeithi, διευθύνων σύμβουλος της Emsteel Group, ανέφερε κατά τα εγκαίνια ενός πιλοτικού έργου στο Άμπου Ντάμπι για την παραγωγή χάλυβα με χρήση πράσινου υδρογόνου, ότι «το πράσινο υδρογόνο είναι προς το παρόν ακριβότερο». Αυτό, όπως είπε, «αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές, προμηθευτές, παραγωγούς χάλυβα και πελάτες».

Οι εγκαταστάσεις των Emsteel και Masdar θα χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια από το δίκτυο ηλεκτρισμού του Άμπου Ντάμπι για την τροφοδότηση των ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο για τη διαδικασία παραγωγής χάλυβα. Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τρέχουσα ή μελλοντική ικανότητα της μονάδας.

Λίγα μεγάλα έργα πράσινου υδρογόνου έχουν φτάσει στη φάση της κατασκευής. Μία τέτοια μονάδα βρίσκεται στη Neom, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026. Επιπλέον, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να έχει δημιουργήσει εταιρεία για επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πράσινο υδρογόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας