Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ανάγκη που γίνεται όλο και πιο επείγουσα ώστε να μειωθεί και η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, τα ερωτήματα σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του πράσινου υδρογόνου βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ένα πιλοτικό έργο ανάμιξης υδρογόνου στην υποδομή φυσικού αερίου στο σλοβακικό χωριό Blatná nad Ostrovom απέδωσε θετικά αποτελέσματα, καθώς το υδρογόνο μπορεί να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στους υπάρχοντες αγωγούς με μικρές μόνο προσαρμογές, ενημέρωσε ο σλοβακικός διανομέας φυσικού αερίου SPP-D.
«Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι θα μπορέσουμε να διανείμουμε αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε νέα δίκτυα, αλλά αρκεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο δίκτυο», δήλωσε ο διευθυντής της SPP-D Μάρτιν Χόλυ.
Η SPP-D ξεκίνησε το έργο στα μέσα Ιουνίου και οι δοκιμές θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εάν αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, ο διανομέας σχεδιάζει να αναμίξει 5% υδρογόνο με φυσικό αέριο μέχρι το 2025. Μέχρι το 2030, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 10% και την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 20%.
Η Blatná nad Ostrovom χρησιμοποιεί πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στα μέσα Αυγούστου, η SPP-D δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν υπήρξαν σχετικές αναφορές ή παράπονα από καταναλωτές από τότε που ξεκίνησε το έργο στο χωριό. Σύμφωνα με την SPP-Distribution, ακόμη και οι παλαιότεροι, και επομένως πιο επικίνδυνοι, λέβητες και σόμπες δεν είχαν προβλήματα.
Οι έλεγχοι για τη στεγανότητα των αγωγών και την ομοιογένεια του μείγματος ήταν επίσης θετικοί. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν συχνά πριν από τα πιλοτικά έργα, καθώς τα μόρια του υδρογόνου είναι σημαντικά μικρότερα από εκείνα του φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι θα μπορούσαν να διαχωριστούν από το μείγμα και να διαρρεύσουν από τους αγωγούς.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τη χρήση υδρογόνου στη χώρα και για τις φιλοδοξίες της να καταστεί ηγέτης του υδρογόνου στην περιοχή. Ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ (Ελευθερία και Αλληλεγγύη) σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε τομείς για την ενίσχυση της παραγωγής και της χρήσης υδρογόνου σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι σύμφωνο με τα σχέδια της Επιτροπής της ΕΕ για τη χρήση του πράσινου υδρογόνου ως μέσο μείωσης της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια που υπογραμμίζεται από την πρωτοβουλία REPowerEU.
Η REPowerEU, η οποία διέθεσε 200 εκατ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για την έρευνα στον τομέα του υδρογόνου, στοχεύει επίσης στην προσαρμογή των ευρωπαϊκών υποδομών φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στο υδρογόνο επιταχύνονται. Σύμφωνα με έγγραφα της Επιτροπής, υπάρχουν πάνω από 750 επενδύσεις στα σκαριά πριν από το 2030, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα που αφορούν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση του υδρογόνου από τη βιομηχανία.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων έργων πράσινου υδρογόνου το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεύτερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: euractiv.gr