Μενού Ροή
Υδρογόνο: "Στα σκαριά" ευρωπαϊκός φορέας για τη διαχείριση των νέων δικτύων

Ως “μοχλό” για τη διασφάλιση της ενεργειακής της αυτονομίας, αλλά και της επίτευξης των στόχων για την απανθρακοποίηση της οικονομίας αντιμετωπίζει το Υδρογόνο η ΕΕ, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη τόσο της παραγωγής όσο και των δικτύων. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιεί το ότι η Κομισιόν το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να σχεδιάσουν ένα νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς του υδρογόνου με στόχο να υπάρχει από το 2026 ένας ανεξάρτητος φορέας για τον σχεδιασμό του δικτύου υδρογόνου στη δικαιοδοσία του οποίου θα μεταβιβαστεί και μέρος του δικτύου φυσικού αερίου. Ουσιαστικά η ΕΕ “βλέπει” τα δίκτυα φυσικού αερίου ως υποδοχείς του υδρογόνου κι έτσι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια ανάλογη ρυθμιστική δομή με αυτές, που υπάρχουν σήμερα για το φυσικό αέριο  (ENTSO-G) και την ηλεκτρική ενέργεια (ENTSO-E), για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων υδρογόνου (ENNOH).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο νομικό πλαίσιο που αφορά το υδρογόνο στην ΕΕ, και  θα λάβει επίσημο χαρακτήρα με την έγκριση του Σχεδίου για την Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Με βάση τα όσα αναφέρονται το 2026 η εποπτική αρχή για το υδρογόνο θα βάλει σε ράγες ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου υδρογόνου, μαζί με τους υπάρχοντες φορείς εκμετάλλευσης δικτύων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2027 οι εταιρείες φυσικού αερίου θα  εντάξουν στη δικαιοδοσία της νέας αρχής τη δικαιοδοσία εποπτεία των αγωγών που μπορεί να έχουν διττή χρήση, δηλαδή, όσους μπορούν να μετασκευαστούν για να μεταφέρουν υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο,  και  από το 2028, η ENNOH θα λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα.

Εδώ "κρύβεται" κι ένας συμβιβασμός, καθώς υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε συμφέροντα των διαχειριστών δικτύου αερίου, που φοβούνται απαξίωση των υποδομών τους και της λειτουργίας τους και των εταιριών υδρογόνου, που αναμένουν να δουν ρότα ανάπτυξης με έλεγχο αγωγών, που ήδη έχουν κατασκευαστεί για χρήση αερίου. Έτσι, ο νέος φορέας ( ENNOH) θεσπίζεται ως ανεξάρτητος, με ορίζοντα όμως εκκίνησης σε βάθος χρόνου.

Πάντως η  Hydrogen Europe  χαιρέτισε τη δημιουργία της ENNOH, λέγοντας ότι η κίνηση «την τοποθετεί σε ίσο επίπεδο με τους μεταφορείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι οι νέοι κανονισμοί θα διευκολύνουν την απορρόφηση των ανανεώσιμων και χαμηλού άνθρακα αερίων, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Επισημαίνει ότι με το νέο πακέτο ενισχύεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις απαραίτητες υποδομές και ορίζει ότι τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης δικτύων πρέπει να βασίζονται σε κοινά σενάρια για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και το υδρογόνο. Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότ τη νέα χρονιά αναμένεται το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας υποδομής υδρογόνου που θα απλώνεται από την Ελλάδα ως την Γερμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Ουσιαστικά οι διαχειριστές των προαναφερόμενων χωρών αναμένεται να προχωρήσουν σε υπογραφή MoU στις αρχές του 2024.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας