Μενού Ροή
UBS: Κάτι αλλάζει στην αγορά του αλουμινίου, το νέο σκηνικό και τα τρία κρίσιμα ερωτήματα

Μετά τον ενθουσιασμό της τεχνητής νοημοσύνης στις αρχές του 2024, η αγορά έγινε όλο και πιο bearish για την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και τα εμπορεύματα, κατά τη διάρκεια του γ’  τριμήνου του 2024. Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τα συντονισμένα δημοσιονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε η Κίνα τον Οκτώβριο οδήγησαν τους επενδυτές να επανατοποθετηθούν στην αγορά των βιομηχανικών μετάλλων εν αναμονή της ανάκαμψης της ζήτησης βιομηχανικών μετάλλων.

Αν και τα νέα μέτρα της Κίνας είναι απίθανο να είναι τόσο σημαντικά όσο αυτά του 2008/2009, του 2015/2016 και μετά την Covid, ωστόσο, φαίνονται πιο συντονισμένα και επείγοντα έναντι του αναποτελεσματικού κινήτρου των τελευταίων 12-18 μηνών και κατά την UBS βελτιώνουν σημαντικά το προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής για τα βιομηχανικά μέταλλα. Σε αυτό πλαίσιο η ελβετική τράπεζα δηλώνει bullish για τις προοπτικές του αλουμινίου.

Όπως σημειώνει, τα τελευταία 10-15 χρόνια, το αλουμίνιο υπέφερε από υπερπροσφορά λόγω επιθετικών προσθηκών χωρητικότητας στην Κίνα. Εάν η Κίνα περιορίσει τη χωρητικότητά της στα 45 εκατ. τόνους ετησίως, η UBS πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες καθαρές εξαγωγές και θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς αλουμινίου μεσοπρόθεσμα. Κατά την άποψή της, η πιθανότητα η υπερπροσφορά υλικών να ωθήσει τις τιμές πίσω στην καμπύλη κόστους είναι περιορισμένη και το αλουμίνιο βρίσκεται σε καλή θέση όταν αλλάζει η ζήτηση/οικονομικός κύκλος. Κατά την άποψή της τα θεμελιώδη μεγέθη για το αλουμίνιο είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι ήταν τα τελευταία 10-15 χρόνια και αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από το οριακό κόστος.

Βραχυπρόθεσμα, αναμένει ότι οι τιμές της αλουμίνας θα παραμείνουν υψηλές με την Κίνα να αγωνίζεται να προμηθευτεί επιπλέον βωξίτη (εγχώρια και από τη Γουινέα). Επίσης αναμένει ότι οι υψηλές τιμές αλουμίνας θα παρέχουν βραχυπρόθεσμη υποστήριξη κόστους για το αλουμίνιο, ενώ η ζήτηση παραμένει μικτή/ήπια. Εκτιμά πως τα θεμελιώδη μεγέθη θα βελτιωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2025 με περιορισμό της προσφοράς στην Κίνα και ανάκαμψη της ζήτησης. Αυτό θα υποστηρίξει τη βιώσιμη άνοδο της τιμής του αλουμινίου.

Η UBS απαντά στη συνέχεια στα τρία κρίμα ερωτήματα που κατά την άποψη της θα καθορίσουν τις προοπτικές του μετάλλου.

Κρίσιμα ερωτήματα

Θα περιοριστεί η χωρητικότητα στα 45 mtpa στην Κίνα; Πόσο θα αυξηθεί η προσφορά το 2025;

Πιθανώς, απαντά η UBS. Αν και η Κίνα φαίνεται να είναι λιγότερο επικεντρωμένη στην περιβαλλοντική της ατζέντα βραχυπρόθεσμα, δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση ότι θα εγκαταλείψει το στοχευμένο ανώτατο όριο χωρητικότητας των 45 εκατ. τόνων ετησίως.

Η ανακύκλωση θα αποτελέσει τον επόμενο «οδηγό» της προσφοράς στην εγχώρια αγορά, ωστόσο η προσφορά scrap άργησε να αυξηθεί μετά την Covid και η κατακερματισμένη φύση του κλάδου καθιστά δύσκολες τις προοπτικές για το scrap.

Οι Κινέζοι παίκτες έχουν δηλώσει ότι μπορεί να κοιτάξουν να επεκταθούν στην Ινδονησία αλλά η UBS πιστεύει ότι είναι απίθανο η Ινδονησία να έχει τις προσθήκες δυναμικότητας που παρατηρούνται στην Κίνα ή σε άλλες βιομηχανίες (νικέλιο). Υποθέτοντας ότι ισχύει το ανώτατο όριο χωρητικότητας 45 mtpa, ο οίκος εκτιμά ότι η μέγιστη απόδοση είναι πιθανό να είναι περίπου 44 mtpa. Αυτό συνεπάγεται περιορισμένη περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στην Κίνα έναντι του ρυθμού λειτουργίας >43 εκατ. τόνων ετησίως. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας νερού/ηλεκτρικού ρεύματος στο Γιουνάν έχουν περιορίσει τη συνεχή αύξηση της κινεζικής παραγωγής στα 45 mtpa.

Περαιτέρω περικοπές στο δ’ τρίμηνο του έτους είναι πιθανές, αλλά δεν αποτελεί αυτό το βασικό σενάριο της UBS. Μεσοπρόθεσμα αναμένει ότι η μέτρια αύξηση της κινεζικής ζήτησης και η περιορισμένη πρωτογενής παραγωγή θα οδηγήσουν σε διαρθρωτική πτώση των καθαρών εξαγωγών.

Είναι οι τιμές του αλουμινίου/το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά χαμηλά ώστε να δίνουν κίνητρα για «νέα» προσφορά;

Ναι, απαντά η UBS. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε περικοπές προσφοράς κατά ~1,5 εκατ. τόνους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Η πτώση των τιμών της ενέργειας και η βελτίωση της τιμής του αλουμινίου LME βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους για τα μεταλλουργεία και αναμένεται σταδιακή επανεκκίνηση της κλειστής δυναμικότητας, αλλά η επανεκκίνηση είναι πιθανό να είναι σταδιακή με τις υψηλές τιμές αλουμίνας ή και την ασθενή ζήτηση πιθανόν να καθυστερήσουν την επανεκκίνηση στην Ευρώπη.

Με τιμές άνω των 2.500 δολ./τόνος τα περισσότερα νέα μεταλλουργεία έχουν αποδόσεις και η UBS προβλέπει ότι τα νέα έργα θα προσθέσουν επιπλέον ~2,0 εκατ. τόνους στα επόμενα τρία χρόνια. κυρίως τα τρία χυτήρια στην Ινδονησία (Adaro 500kt, Inalum 500kt, Shandong Nanshang 250kt) και η επέκταση του μεταλλουργείου Kobra στην Ινδία.

Αναμένει να προστεθούν περισσότερα έργα μεσοπρόθεσμα, αλλά κατά την άποψή της το μέγεθος της ανάπτυξης είναι απίθανο να ταιριάζει με την άναρχη ανάπτυξη στην Κίνα κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 15 ετών.

Τέλος, η UBS υπολογίζει ότι απαιτείται μια τιμή LME >2.500 δολ./τόνος για τη δημιουργία αποδεκτών αποδόσεων στα νέα μεταλλουργεία σε αγορές με πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και (σε αντίθεση με τα εμπορεύματα όπως ο χαλκός) οι εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμευτούν σε νέα μεταλλουργεία.

Είναι ισχυρές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης για αλουμίνιο;

Ναι, απαντά η UBS. Όπως και άλλα βιομηχανικά εμπορεύματα, το αλουμίνιο έχει χτυπηθεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023/2024 και τους αντίθετους ανέμους από τον κλάδο των ακινήτων και κατασκευών της Κίνας.

 Ωστόσο, κατά την άποψή της, οι διαρθρωτικοί παράγοντες της ζήτησης της Al είναι: (1) το ελαφρύ βάρος των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των EV), (2) η έκθεση στη διαρθρωτική ανάπτυξη της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή), (3) η ανάπτυξη της ηλεκτρικής μετάδοσης (υποστηριζόμενη από κάποια υποκατάσταση χαλκού), και (4) η αντικατάσταση μακριά από πλαστικά στη συσκευασία.

Αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης μεσοπρόθεσμα, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί έναντι του ~5% CAGR τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ζήτηση ήταν ασθενής το 2023 με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι λιγότερο προσανατολισμένη στην ενεργειακή μετάβαση (ανανεώσιμες πηγές/δίκτυα) και περισσότερο εκτεθειμένη στους αδύναμους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών. Ωστόσο, κάποια στιγμή η μείωση των αποθεμάτων αναμένεται να μετατραπεί σε ανανέωση αποθεμάτων (α’ εξάμηνο του 2025). Η UBS εκτιμά πως η αύξηση της ζήτησης που το 2024 τοποθετείται στο 2,5% θα επιταχυνθεί σε άνω του 3% το 2025, αλλά η ζήτηση αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από την ανάκαμψη της προσφοράς scrap.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας