Μενού Ροή
metal-industries
UBS: Θετικοί καταλύτες προσεχώς για τα εμπορεύματα – Οι ευκαιρίες που δημιούργησε η βουτιά και οι προβλέψεις για χαλκό, αλουμίνιο, πετρέλαιο, χρυσό

Οι τιμές των εμπορευμάτων δέχτηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στην αγορά των futures. Τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν απογοητευτικά πρόσφατα, όπως και η συνέχεια της πολιτικής της Κίνας μετά την Τρίτη Ολομέλεια και τη συνεδρίαση του Politburo. Ενώ αυτές οι εξελίξεις έχουν θολώσει τη θετική άποψη που διατηρούσε η UBS για την πορεία των εμπορευμάτων, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και οι ανησυχίες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2024. Συνεπώς, όπως τονίζει, προτιμά τα εμπορεύματα που ευνοούνται από τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς και επωφελούνται από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η UBS, η απότομη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων ώθησε τους σχετικούς δείκτες της αγοράς στα επίπεδα των αρχών του έτους, ιδίως για την ενέργεια και τα βασικά μέταλλα.

FORECAST

Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι απίθανο να εξαφανιστούν, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι η πρόσφατη διόρθωση θα μπορούσε να συνεχιστεί λίγο περισσότερο. Ωστόσο, τονίζει ότι οικονομικοί δείκτες όπως ο PMI έχουν συστηματικά υποτιμήσει την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Και με τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες να αναμένεται να παραμείνουν εύρωστες, η UBS εκτιμά πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα ανακάμψουν. Συνολικά, αναμένει ότι θα καταγράψουν ράλι 15% τους επόμενους 12 μήνες σε μέσο όρο.

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας

Ευρύτεροι δείκτες εμπορευμάτων, όπως ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg (BCOM) ή ο δείκτης εμπορευμάτων CMCI, υποχώρησαν κατά περίπου 4,5% τον Ιούλιο. Δεδομένης της φύσης της πτώσης – σε ευρεία βάση στους περισσότερους τομείς και στα εμπορεύματα – οι παράγοντες δεν ήταν για  κάθε εμπόρευμα. Η διόρθωση στις αγορές μετοχών τις τελευταίες ημέρες έχει επιτείνει την πτώση των τιμών, ειδικά για τα κυκλικά εμπορεύματα. Αλλά οι αντίθετοι άνεμοι για αυτή την κατηγορία assets δεν ξεκίνησαν εκεί, τονίζει η UBS.

COMMODITY

Πράγματι, οι οικονομικές ενδείξεις βρίσκονται σε απογοητευτική πορεία εδώ και λίγο καιρό. Οι παγκόσμιοι δείκτες οικονομικών εκπλήξεων άρχισαν να υποχωρούν από τον Απρίλιο και μετά, ενώ οι εκπλήξεις έγιναν αρνητικές εκπλήξεις προς τα τέλη Ιουνίου. Εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό, η μεταποίηση συνεχίζει να σηματοδοτεί αδυναμία στην οικονομία. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι PMI όλων των κλάδων υποχώρησαν ξανά. Και όπου η βιομηχανική δραστηριότητα ήταν σε εύρωστη πορεία, όπως στην Κίνα, η πλευρά των καταναλωτών φαίνεται αδύναμη, με τη συνολική οικονομία να χρειάζεται περισσότερα μέτρα τόνωσης.

Αν ληφθεί υπόψη η λιγότερο ευνοϊκή ροή ειδήσεων για συγκεκριμένα εμπορεύματα που ακολούθησε, όπως τα υψηλότερα αποθέματα εμπορευμάτων (κυρίως στα βασικά μέταλλα), δεν χρειάζονται πολλά για να τεθούν οι τιμές των εμπορευμάτων υπό πτωτική πίεση, όπως επισημαίνει η UBS.

Έτσι, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του έτους, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κανείς να διαγράψει αυτά τα assets από το ραντάρ του για το υπόλοιπο του έτους;

Κατά την άποψη της UBS, όχι. «Διατηρούμε τη θέση μας ότι το story για τις τιμές των εμπορευμάτων παραμένει θετικό», όπως τονίζει, για τους εξής τρεις λόγους:

Πρώτον, τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα ήταν καλύτερα από ό,τι υπονοείται από τις βασικές μετρήσεις PMI τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες φαίνονται πιο εύρωστες. Αν ληφθούν υπόψη οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων ή συγχρονισμένες προσπάθειες χαλάρωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ η Κίνα προσθέτει περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα, το μακροοικονομικό σκηνικό εκτός των ΗΠΑ θα μπορούσε να βελτιωθεί στο τέλος του έτους. Όσο για τις ΗΠΑ, η UBS πιστεύει ότι η Fed έχει πολλά «πυρομαχικά» για να αντιδράσει σε περίπτωση που η τελική ζήτηση μειωθεί σημαντικά. Επομένως, κατά την άποψή της, το θετικό μακροοικονομικό story για τα εμπορεύματα θα διατηρηθεί.

Δεύτερον, η δυναμική της προσφοράς εξακολουθεί να υποστηρίζει τις τιμές των εμπορευμάτων. Στον τομέα του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ+ κρατά υπό έλεγχο στην αύξηση της προσφοράς. Ο όμιλος θα προσθέσει βαρέλια μόνο το δ’ τρίμηνο του έτους, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς. Δεν υπάρχει όρεξη από τον ΟΠΕΚ+ να προσθέσει βαρέλια για να δει τις τιμές να πέφτουν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακτική στάση εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση. Με την αύξηση της προσφοράς να καθυστερεί την αύξηση της ζήτησης, αυτό θα αντικατοπτριστεί στην αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Αυτό υποστηρίζει την άποψη της UBS ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα κινηθεί στα 87 δολ./βαρέλι  τους επόμενους μήνες.

OIL

Όσον αφορά τα βασικά μέταλλα, η συσσώρευση αποθεμάτων σε βασικές αγορές είναι μια πρόκληση.. Ωστόσο, η προσφορά από το μέτωπο των ορυχείων είναι περιορισμένη και η αγορά σκραπ δεν αποδίδει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Για παράδειγμα, η UBS αναμένει ότι τα τέλη επεξεργασίας για τον χαλκό θα παραμείνουν χαμηλά στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η τιμή χαλκού θα κινηθεί στα 11.000 δολ./mt ή υψηλότερα τους επόμενους 12 μήνες. Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις κόστους θα πρέπει να συμβάλουν στον περιορισμό ή την επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς σε αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως το νικέλιο, και να παρέχουν κάποια προστασία από την πτώση των τιμών. Έχουμε ήδη δει την αύξηση της προσφοράς στο αλουμίνιο να επιβραδύνεται, μία τάση η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί.

COPPER

Κατά την UBS οι τιμές του αλουμινίου θα κινηθούν στα 2.600 δολ/Mt το επόμενο τρίμηνο και στα 2.700-2.750 δολ. έως τα μέσα του επόμενου έτους. Η τιμή του νικελίου θα διαμορφωθεί στα 17.000 δολ./mt φέτος και στα 18.000 δολ. το α’ εξάμηνο του 2025.

Τρίτον, τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα έχουν θετική επίδραση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, ιδιαίτερα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού να σηματοδοτούν επέκταση των ισχυρών τάσεων ζήτησης στα κίτρινα μέταλλα το β’ τρίμηνο - η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 4% ετησίως στους 1.258 μετρικούς τόνους, το ισχυρότερο δεύτερο τρίμηνο από το 2000. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες παρέμειναν επίσης εποχικά ισχυρές, αυξάνοντας κατά 6% ετησίως. Αυτό σηματοδοτεί ότι η ζήτηση διαφοροποίησης και αποδολαριοποίησης παραμένει ανέπαφη, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Η UBS βλέπει το χρυσό στα 2.600 δολ. η ουγκιά στα τέλη του 2024 και στα 2.700 δολ. έως τα μέσα του 2025.

Όπως πάντως καταλήγει η UBS, πέρα από τους γνωστούς κινδύνους ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, οι επενδυτές των εμπορευμάτων θα πρέπει να παρακολουθούν και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εάν και εφόσον είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, τα εμπορεύματα είχαν αδύναμες αποδόσεις με τις πιέσεις να είναι μεγαλύτερες στα βασικά μέταλλα και την ενέργεια σε μεταγενέστερο στάδιο. Και καθώς το δολάριο κέρδιζε έδαφος με τα επιτόκια να αυξάνονται, ακόμη και ο χρυσός δυσκολεύτηκε το 2018, ως αποτέλεσμα των επιθετικών φορολογικών περικοπών που ευνοούσαν τις αμερικανικές μετοχές. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας