Μενού Ροή
Σδούκου:Πως προχωρά το σχέδιο "Απόλλων" - Πάτησαν "γκάζι" οι ενεργειακές κοινότητες

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στο "άλμα" που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος Απόλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ που παρέθεσε, το 2019 είχαν συσταθεί 303 ενεργειακές κοινότητες. "Σήμερα είναι 1.462, άρα έχουμε μια αύξηση σχεδόν 400% των ενεργειακών κοινοτήτων επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Το επαναλαμβάνω: μία αύξηση 400% σε ενεργειακές κοινότητες από το 2019 μέχρι σήμερα, εμείς που δεν τις θέλουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, την τελευταία πενταετία έχουν τεθεί σε λειτουργία 1.664 έργα ενεργειακών κοινοτήτων και άλλα 511 έχουν πάρει όρους σύνδεσης και είναι σε φάση κατασκευής. 99 έργα στην Αιτωλοακαρνανία, ενεργειακές κοινότητες, λειτουργούν ήδη και άλλα 129 υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή.

Σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή, υπάρχουν σχεδόν 300 ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή. Συνολικά λοιπόν 1.725 έργα. Αντίστοιχα άλλα 2 GW  έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα Απόλλων, η υφυπουργός τόνισε ότι το έργο της δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί ουσιαστικά μέσα από το πρόγραμμα που δεν θα έρθει να ικανοποιήσει τις ανάγκες μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά της κάθε περιφέρειας της χώρας.

"Μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης, πλέον των ενεργειακών κοινοτήτων...Μιλάμε για τριακόσιους τριάντα δύο δήμους, εκατόν είκοσι επτά χιλιάδες δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου Α, εννιάμισι χιλιάδες παροχές στον ΔΕΥΑ και πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες παροχές των ΤΟΕΔ και ΓΟΕΔ".

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, δεν χρειάζεται αυτές οι ενεργειακές κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν ένα έργο τους από το μηδέν περιμένοντας στη σειρά για να πάρουν όρους σύνδεσης. "Ερχόμαστε, λοιπόν, από ένα pull έργων τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Είναι έτοιμα να κατασκευαστούν. Δεν μιλάμε για κάτι που είναι σε ορίζοντα ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν, για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης".

"Προχωρώντας εμείς, λοιπόν, σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία θα έρθουμε και θα υλοποιήσουμε δεκατρία μεγάλα έργα με τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της χώρας μετά των δήμων, των περιφερειών και των δικαιούχων που σας ανέφερα, να μειώσουν εν τέλει το ενεργειακό τους κόστος", κατέληξε η υφυπουργός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας