Μενού Ροή
Θέμα "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο επαναφέρει η Τουρκία με αφορμή τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα

Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου επαναφέρει η Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας δύο εκτεταμένων θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Με αφορμή το διεθνές συνέδριο «Our Ocean Conference» που διοργανώνει η χώρα μας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσίαση που έγινε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη , δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο και ένα ακόμη θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», συμπλήρωσε ο κ.Σκυλακάκης.

Αυτές οι δηλώσεις σχετικά με το οικόπεδο στο Νότιο Αιγαίο έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ένα μήνα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση βάζοντας ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά. Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.


Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα. Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.


Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας σε εκπομπή της ΕΡΤ την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια ανακοίνωση που πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντολογικό ζήτημα. «Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντολογικό. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, όπως έχουμε πει και τίποτα άλλο. Από κει και πέρα ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση στο πολιτικό πεδίο. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο. Από κει και πέρα δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασε.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας