Μενού Ροή
agrotis
Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο: Από τη Βουλή στη "φαρέτρα" της ΔΕΘ

Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών που βρίσκεται, ήδη, στη Βουλή για σχετική επεξεργασία. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, με βάση τη σχετική διάταξη του άρθρου 39, θα επιστρέφεται σε μόνιμη βάση. Είναι ένα μέτρο που θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενώ ήδη έχει έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση από το μέτρο ανέρχεται στα  100 εκ ευρώ και αναμένεται να συναθροιστεί στο “πακέτο” της ΔΕΘ, που θα περιγράψει ο Πρωθυπουργός. 

Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη του άρθρου 39, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζεται, από το έτος 2025 και εφεξής, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταβάλλεται κατά την κατανάλωση και επιστρέφεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη σχετική διαδικασία (ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής  καύσης για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κλπ) 

Το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας