Μενού Ροή
Georgios Stassis PPC Group
Οι επιδόσεις 9μήνου της ΔΕΗ, υπό το… ζύγι ότι έρχονται εν μέσω κολοσσιαίου μετασχηματισμού

Στιβαρές – τηρουμένων των αναλογιών, των συγκυριών και των ευρύτερων δεδομένων – είναι οι επιδόσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στο εννεάμηνο του 2024, όπου παρουσίασε μεγάλη αύξηση των EBITDA, περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από τη λιγνίτη και σημαντικής ενίσχυσης του αποτυπώματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ λαμβάνουν πολύ μεγάλη αξία και είναι αξιοσημείωτα αν συνεκτιμηθεί η κατάσταση της εταιρείας έως πριν πεντέμισι χρόνια, όπου είχε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, αλλά και αν συνυπολογιστεί ότι επιτεύχθηκαν ενώ παράλληλα λαμβάνει χώρα ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα μετασχηματισμού μιας πρώην βαθιά κρατικής «μηχανής», με όλα τα βαρίδια που εμπεριέχει μια τέτοια κατάσταση.

Ο μεγάλος μετασχηματισμός της ΔΕΗ (που συνεχίζεται ασφαλώς) περιελάμβανε ένα σύνθετο σχέδιο διαδικασιών με κυρίαρχη την κεφαλαιακή θωράκιση μέσω της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγων, με την Επιχείρηση να βγαίνει στις αγορές μετά από χρόνια απομόνωσης, επίσης περιείχε σχέδιο εθελουσίας εξόδου, συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και πολλά άλλα.

Την ίδια ώρα, ελάμβανε χώρα η πράσινη μεταστροφή, μέσω στρατηγικών εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που σταδιακά άλλαξαν το ενεργειακό μείγμα της Επιχείρησης, η οποία στο φετινό εννεάμηνο έφτασε να ρίξει το ενεργειακό αποτύπωμα του λιγνίτη στο 15% της συνολικής παραγωγής, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα 74 χρόνια που λειτουργεί η ΔΕΗ.

Η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασίες με κορυφαίους ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, όπως η μεγάλη συμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW, στην ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, αλλά και τις κομβικές συνεργασίες με ομίλους όπως Intrakat (νυν Aktor), Metlen κ.α. έχει αλλάξει σημαντικά το ενεργειακό της μείγμα.

Πέρυσι έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό (στο μη τραπεζικό τομέα) αποκτώντας την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές, ενώ οι εξαγορές και οι συνεργασίες συνεχίζονται και φέτος.

H ΔΕΗ «τρέχει» το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στη ΝΑ Ευρώπη καθώς έως τα τέλη του 2026 οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ και θα εστιαστούν κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Επίσης, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. το 2026 (αύξηση ύψους 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026), ενώ για το 2030, ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. περίπου.

Στα 1,35 δισ. το EBITDA το 9μηνο, διπλασιασμός επενδύσεων

Χθες η Επιχείρηση ανακοίνωσε στο 9μηνο του 2024 ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 1,348 δισ. ευρώ. Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα, συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία αλλά και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 305 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. το εννεάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 241 εκατ. από 144 εκατ. το εννεάμηνο 2023.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 6,582 δισ. ευρώ από 5,523 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2023, μια κατά 1,058 δισ. ευρώ ή +19,2%.

Παραμένει πολύ μεγάλος ο δανεισμός

Ο δανεισμός της Επιχείρησης παραμένει πολύ μεγάλος και ο μεγαλύτερος που έχει εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στα τέλη του φετινού 9μήνου διαμορφώνονταν στα 4,604 δισ. ευρώ, έναντι 3,167 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2023, μια αύξηση κατά 2,187 δισ. ευρώ. Βεβαίως, ο δείκτης Καθαρό χρέος/LTM PF EBITDA διαμορφώθηκε στο 2.7x, ήτοι πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που έχει θέσει το management.

Οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν στα 681,2 εκατ. ευρώ από 562,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ήτοι αυξημένες κατά 119 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένες ήταν οι δαπάνες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπου δαπανήθηκαν 1,255 δισ. ευρώ το φετινό 9μηνο έναντι 1,501 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα «λοιπά έξοδα» του ισολογισμού, που ανήλθαν στα 1,494 δισ. ευρώ από 671,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ήτοι 822,9 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Δηλώσεις Γ. Στάση

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε:

«Τα ισχυρά αποτελέσματα για το εννεάμηνο 2024 επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου με βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας την ανάπτυξη ενός πράσινου και ανθεκτικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, την πελατοκεντρική φιλοσοφία, και την ψηφιοποίηση και ενίσχυση των δικτύων διανομής.

Διαθέτουμε ήδη 4,9GW ΑΠΕ σε λειτουργία, με σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη άνω των 20GW, εκ των οποίων 3,8 GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή είναι έτοιμα προς κατασκευή καθώς και σε πολύ προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Έχουμε διπλασιάσει τις επενδύσεις μας σε σχέση με πέρυσι, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την χρηματοοικονομική μας θέση. Οι επιδόσεις μας μέχρι σήμερα, μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε τον στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 0,35 δισ. ευρώ για το 2024.»

Στο 1,6 δισ. ευρώ οι επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής.

Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ, ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διανομής καθώς και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 80% περίπου των συνολικών επενδύσεων.

Στα 4,9GW η εγκατεστημένη ισχύς στις ΑΠΕ

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,9GW στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024 από 3,8GW τον Σεπτέμβριο του 2023. Στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, καθώς έργα 3,8 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).

Η λιγνιτική παραγωγή το εννεάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 2,3TWh, που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, η ένταση των εκπομπών CO2 (Scope 1) μειώθηκε κατά 10,5% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023. Στον αντίποδα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 44% το εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 4,8TWh, που αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Δραστηριότητα Εμπορίας – Στο 51% το μερίδιο της ΔΕΗ

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,7% το εννεάμηνο 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κυρίως λόγω των θερμότερων καιρικών συνθηκών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Στην Ρουμανία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 4% το εννεάμηνο 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 51% το εννεάμηνο 2024 από 57% το εννεάμηνο 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες Υψηλής Τάσης σε συνέχεια της λήξης των προϋπαρχόντων σταθερών τιμολογίων. Στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, το αντίστοιχο μέγεθος μειώθηκε σε 51% τον Σεπτέμβριο 2024 (από 54% τον Σεπτέμβριο 2023), ενώ το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 18% (από 44%) στην Υψηλή Τάση, 35% (από 34%) στη Μέση Τάση και 65% (από 65%) στη Χαμηλή Τάση. Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στο 16%.

Δραστηριότητα Παραγωγής

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 35% το εννεάμηνο 2024 από 39% το εννεάμηνο 2023. Η μείωση οφείλεται ουσιαστικά στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες λόγω της σταδιακής απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ μέχρι το 2026. Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά/ηλιακά) διαμορφώθηκε σε 12% από 14% το εννεάμηνο 2023.

Η βελτίωση του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλάται και στη βελτίωση της έντασης εκπομπών CO2 σε 0,48 τόνους ανά παραγόμενη MWh από 0,53 τόνους ανά παραγόμενη MWh το εννεάμηνο του 2023.

Δραστηριότητα Διανομής 

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των Δικτύων Διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση για ένα ακόμη τρίμηνο και ανήλθαν σε 721 εκατ. το φετινό 9μηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 90% σε σχέση με πέρυσι. Οι υψηλότερες επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να βελτιωθεί η αξιοπιστία των Δικτύων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες των Δικτύων.

Τηλεπικοινωνίες

Στο συγκεκριμένο τομέα καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση της ανάπτυξης του δικτύου Fiber-to-the-home, έχοντας φτάσει ήδη σε 477.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο 2024, μια αύξηση ύψους 27% σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, έχοντας ήδη προσεγγίσει τον στόχο των 500.000 ο οποίος είχε τεθεί για το τέλος του 2024. Ο στόχος για 1,7 εκατ. νοικοκυριά έως το τέλος του 2025, παραμένει.

Ηλεκτροκίνηση

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η ΔΕΗ παραμένει ο ηγέτης στην Ελληνική αγορά με το μερίδιο της στα δημόσια σημεία φόρτισης να διαμορφώνεται στο 35% το εννεάμηνο 2024. Η ΔΕΗ είναι επίσης ενεργή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στη Ρουμανία, με τον συνολικό αριθμό σημείων φόρτισης και στις δύο χώρες να ανέρχεται στα 2.925 στο τέλος του εννεαμήνου 2024.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας