Από τη μία η ανάγκη για πράσινη «στροφή» ολόκληρου του φάσματος της ενέργειας διεθνώς, από την άλλη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αποκοπή της πρώτης από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα, είναι παράγοντες που συνδυαστικά με το ευρύτερο χρηματιστηριακό και οικονομικό timing φέρνουν τεκτονικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κλάδο διεθνώς.
Έτσι και στην Ελλάδα, σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα καθώς επίκεται ένα πυρετώδες κρεσέντο (νέων) επενδύσεων που απαιτεί κεφάλαια, συμπράξεις, συνεργασίες και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Ο χρόνος που διανύουμε είναι πιο… πυκνός για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι εξελίξεις απαιτούν ταχύτητα, αμεσότητα και ετοιμότητα, τόσο επιχειρησιακή, όσο κεφαλαιακή.
Ήδη κυοφορούνται πολλά deals που αφορούν τόσο εισηγμένες όσο και μη εισηγμένες εταιρείες, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και όπως φαίνεται στο εγγύς διάστημα θα έχουμε ανακοινώσεις, συμφωνίες, εξαγορές και placements.
Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος θα δώσει και τα επόμενα deal της ελληνικής αγοράς, καθώς αυτός νομοτελειακά θα δεσπόσει και τα προσεχή χρόνια, οπότε μεγάλοι παίκτες και ισχυρά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις και αναλόγως να τοποθετηθούν.
Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Viohalco, Myilineos, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, όπως έγινε με τη μεγάλη συμφωνία της Ελλάκτωρ με τη Motor Oil, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων έως και πλήρη πώληση εισηγμένων.
Συνάμα, τα έργα και οι αναθέσεις που ανακοινώνονται είναι πολλά, ειδικά στον τομέα των υποδομών όπου επίσης με τη σειρά τους δημιουργούν την ανάγκη να νέες συμμαχίες και συμπλεύσεις, είτε επιχειρηματικές, είτε μετοχικές.
Τέρνα Ενεργειακή
Το φλερτ του αυστραλιανού fund Macquarie με την Τέρνα Ενεργειακή είναι γνωστό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση εξαγοράς πάνω από τα 22 ευρώ, ενώ υπάρχουν κάποιες φήμες που δεν επιβεβαιώνονται ότι στο «κόλπο» έχει μπει και έτερο διεθνή επενδυτικό fund που επίσης ενδιαφέρεται για την «πράσινη» ενεργειακή εταιρεία και το χαρτοφυλάκιό της.
Πλην του Macquarie, επενδυτικά σχήματα μεγάλου διαμετρήματος όπως CVC Capital, BC Partners, Fidelity, Blackrock και Helikon Investments Limited (που χθες γνωστοποιήθηκε ότι ελέγχει άνω του 5% της ΓΕΚ Τέρνα) φαίνεται πως έχουν εστιάσει τα ραντάρ τους στην Ελλάδα και δη στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.
Η Intrakat
Η Intrakat επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι αναζητά partners – επενδυτές που θα συνδράμουν κεφαλαιακά στα μεγάλα projects που έχει προς υλοποίηση, μιας και το ανεκτέλεστο φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ.
H εταιρεία ανακοίνωσε πως το πλέγμα των πρωτοβουλιών της περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της μέσω μόχλευση δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της.
H ΑVAX
Η AVAX αναζητά αγοραστή ή partner για τη Voltera, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν και τον όμιλο Viohalco να συζητά κατ’ αρχήν τρόπους κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε μέσω placement είτε μέσω άλλου τρόπου με στόχο να «ανοίξει» περαιτέρω ο όμιλος σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Cenergy
Συνάμα, επίκειται η συμφωνία της Cenergy Holdings με το δανικό κολοσσό Orsted για τη δημιουργία μονάδας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα υπάρξει και μετοχική συμμετοχή των Δανών στην ελληνική εισηγμένη.
Φυσικά, μεγάλες συμμαχίες «χτίζονται» και στο χώρο των παράκτιων αιολικών πάρκων με στόχο όταν ανοίξει για τα καλά η συγκεκριμένη αγορά τα σχήματα να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν.