Βήμα - βήμα η διοίκηση της ΔΕΗ υλοποιεί τη στρατηγική που έχει χαράξει ώστε να καταστεί κυρίαρχος “παίκτης” στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών.
Έτσι, αφενός επενδύει σε ένα “πράσινο’ μέλλον, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα την λιγνιτική της παραγωγή, “ανοίγεται” στην διεθνή “γειτονιά” και παράλληλα επιχειρεί να κάνει ένα δυναμικό “μπάσιμο” στην λιανική αγορά με τη διαδικασία ενδιαφέροντος για την Κωτσόβολος, ώστε να μετεξελίξει το δίκτύο της στη λιανική, σε μια “πλατφόρμα” παροχής ευρείας γκάμας ενεργειακών κι όχι μόνο υπηρεσιών, με αναφορά στο “green and smart living”, σε μια πιο πράσινη, δηλαδή, και ψηφιακά αναβαθμισμένη καθημερινότητα για τον πολίτη.
Αναλυτικά, στην κατεύθυνση του “πράσινου” μετασχηματισμού η ΔΕΗ:
• Μείωσε τις άμεσες εκπομπές CO2 των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κατά 36% το 2022, σε σχέση με το 2019.
• Αυξάνει κατά 132% τους σταθμούς ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο Δίκτυο, σε σχέση με το 2020, με το 94% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε να προέρχεται από μονάδες με πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Ξεκινά την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαΐδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχει θέσει για το 2026.
• Ενώνει τις δυνάμεις της με τον ενεργειακό όμιλο RWE για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη Δυτική Μακεδονία. Μέσω της κοινοπραξίας τους, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η RWE Renewables αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.
• Εξασφάλισε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230MWp προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να στηριχθούν οι προσπάθειες δίκαιης μετάβασης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
• Ανέλαβε την κατασκευή του υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στην Αστυπάλαια με φωτοβολταϊκά 3,5 ΜW και συσσωρευτές περίπου 10 MWh στην υπηρεσία του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί».
Επίσης, σε σχέση με τις λιγνιτικές περιοχές:
• Υιοθετεί ολοκληρωμένα προγράμματα για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών με νέα έργα και αξιοποίηση των αποσυρομένων μέσων, όπως:
• υλοποίηση νέων έργων Τηλεθέρμανσης των Δήμων Δυτ. Μακεδονίας,
• μετατροπή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς σε ένα πρωτοποριακό hub, το οποίο θα φιλοξενεί σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες και υπηρεσίες,
• εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικών συστημάτων εντός εξαντλημένων Ορυχείων της ΔΕΗ.
Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται , η ΔΕΗ προωθεί δράσεις στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπου μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί περίπου 58.000 στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 στρέμματα αποτελούν δεντροφυτεμένες εκτάσεις με δασικά είδη.
• Επέκτεινε τoν σχεδιασμό, ανάπτυξη, λειτουργία και πιστοποίηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001 και ξεκίνησε και την ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης κατά ISO 50001 στους σταθμούς παραγωγής.
• Εξερευνά νέες τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της έρευνας με τη συμμετοχή της σε κοινοπραξίες ερευνητικών έργων και δοκιμάζοντας πιλοτικά τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού στη Μονάδα V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (έργο intelWATT).
• Υλοποιεί έργα αποξήλωσης καθαίρεσης παλαιών/ανενεργών μονάδων παραγωγής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την διατήρηση στοιχείων μνημειακού εξοπλισμού και τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος
Η Ρουμανία
Επίσης η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουμανίας με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης) και θέτει τη βάση για τη μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση για το “τυπικό κλείσιμο” της εξαγοράς για τη ΔΕΗ, η κίνηση αυτή αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ. Πέρα από την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ αποκτά σημαντικές δραστηριότητες διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.
Τα οφέλη της ΔΕΗ από την εξαγορά συνοψίζονται στα εξής:
• Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση δηλαδή κατά 40%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ
• Στην δραστηριότητα της προμήθειας, η ΔΕΗ αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια πελάτες και έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
• Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4,4GW έναντι 3,5GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.
Αλλωστε όπως είχε πει ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούνιο η συγκεκριμένη εξαγορά θα προσθέσει «πράσινο EBITDA» στη ΔΕΗ, αναθεωρώντας παράλληλα τον στόχο για τα EBIDTA του 2023 από 1,1 σε 1,2 δις ευρώ.
Η Enel Romania, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια. πελάτες. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔEΗ. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της χώρας, Βουκουρέστι, που αποτελεί μακρά την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας και Banat και Dobrogea. Διανέμει, έτσι ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον όμιλο Lukoil.
Το τίμημα για την εξαγορά ανήλθε σε 1.240 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1.900 εκατ. ευρώ (για το 100%).
Η λιανική
Παράλληλα η ΔΕΗ “τρέχει” την ανάπτυξή της στα δίκτυα λιανικής, είτε με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, είτε με αναμόρφωση των δικών της καταστημάτων, αλλά και με την κίνηση ενδιαφέροντος για την Κωτσόβολος, όπου έχει μπει σε διαδικασία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης. Ειδικά, με την Κωτσόβολος, εφόσον τελεσφορήσει το εγχείρημα, η εκτίμηση είναι ότι πέρα από την επαύξηση του τζίρου, θα υπάρξει και μια δυναμική παρουσία της ΔΕΗ στα δίκτυα λιανικής και στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ενεργειακών και μη, κάτι που είναι εκπεφρασμένος στόχος στρατηγικής για τη ΔΕΗ.
Άλλωστε η εταιρεία επιδιώκει να έχει πελατοκεντρική προσέγγιση, από όλα τα κανάλια πωλήσεών της, κι έτσι ενδεχόμενη απόκτηση της Κωτσόβολος εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το στρατηγικό της σχέδιο, καθώς έτσι θα εντάξει 93 σημεία δικτύου με πανελλαδική κάλυψη και με εξειδικευμένο προσωπικό πάνω σε θέματα σπιτιού.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα, το μεγαλύτερο μέρους του δίκτυο καταστημάτων της ΔΕΗ, που ξεπερνά σε αριθμό τα 100, είναι σαν γραφείο εξυπηρέτησης πελατών. Ωστόσο τα νέα καταστήματα που ανοίγουν κάποια από αυτά με το σύστημα franchise, προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τον πελάτη που πλέον, από τα σημεία αυτά, μπορεί αγοράσει προϊόντα ενέργειας, να ενημερωθεί από εξειδικευμένο σύμβουλο για ενεργειακές λύσεις, αλλά και να βρει στον ειδικό χώρο τεχνολογίας προϊόντα έξυπνα προϊόντα.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα franchise δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν εταιρικό κατάστημα. Πρόκειται για ένα μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης το οποίο, σύμφωνα με την Επιχείρηση, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και προσοδοφόρο όφελος για τον συνεργάτη-franchise.
Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, η ΔΕΗ δημιούργησε ένα portfolio συνεργασίας franchise, το οποίο περιλαμβάνει ανταγωνιστική και ανταποδοτική εμπορική πολιτική, πλήρη υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του καταστήματος και της εξυπηρέτησης των πελατών, συνεχή εκπαίδευση του συνεργάτη-franchise και του προσωπικού του, συμβουλευτική από εξειδικευμένη ομάδα, εγχειρίδια λειτουργίας και διαφημιστική επικοινωνία εστιασμένη στα καταστήματα ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα λειτουργούν με το μοντέλο δικαιοχρησίας, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι την κατασκευή και διαμόρφωση καταστήματος την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ, το κατάστημα παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι», ενώ γίνεται υπομίσθωση από τη ΔΕΗ στον δικαιοδόχο.