Μενού Ροή
Ørsted
Το 24ωρο του τρόμου για τον γίγαντα των παγκόσμιων αιολικών Ørsted

Boυτιά 6ετίας έκαναν οι μετοχές της Ørsted A/S, αφού η δανική εταιρεία κοινής ωφελείας απέσυρε δύο αιολικά έργα στις ΗΠΑ και κατέγραψε μειώσεις 28,4 δισεκατομμυρίων κορωνών (4 δισεκατομμύρια δολάρια) με την κρίση στην αιολική βιομηχανία επιδεινώνεται.

Η τεράστια μείωση είναι βαθύτερη από αυτή που φοβούνταν οι επενδυτές και οι αναλυτές. Το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων οδήγησαν σε καθυστερήσεις έργων , ενώ η γερμανική Siemens Energy AG βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να βοηθήσει στη στήριξη του ισολογισμού της.

Οι μετοχές της Ørsted υποχώρησαν έως και 22% στην Δανία και υποχώρησαν περισσότερο από 55% φέτος. Υποχώρησαν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, όταν προειδοποίησαν για πρώτη φορά ότι οι μειώσεις θα ήταν έως και 16 δισεκατομμύρια κορώνες. «Μια μείωση αυτού του μεγέθους , που ασκεί πρόσθετη πίεση στην κεφαλαιακή μας δομή και βρισκόμαστε εν μέσω πολλών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης κόστους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper σε μια συνομιλία με δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία, όχι μόνο στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε μια τέλεια καταιγίδα».

orsted bloomberg

Η κρίση ωστόσο εξαπλώνεται. Η BP Plc ανακοίνωσε την Τρίτη μείωση αξίας 540 εκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων το τρίτο τρίμηνο, κάτι που σχετίζεται με τις υπεράκτιες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, ο κορυφαίος κατασκευαστής στροβίλων Xinjiang Goldwind Science & Technology Co δήλωσε την Παρασκευή ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 98%, ενώ ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor ASA σημείωσε απομείωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων στα υπεράκτια αιολικά του έργα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πράσινης επανάστασης, αντιμετώπισαν αυξήσεις κόστους περίπου 40% τους τελευταίους 12-18 μήνες, δήλωσε σε συνέντευξή της η Kerstin Ahlfont, γενική οικονομική διευθύντρια της Vattenfall AB. Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας διέκοψε ένα γιγάντιο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πριν από λίγους μήνες αφού έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά επικερδές με τις εγγυήσεις που ήταν διαθέσιμες σε μια δημοπρασία που κέρδισε πέρυσι.

Τι λέει το Bloomberg Intelligence:
Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις της Orsted (28,4 δισεκατομμύρια κορώνες έναντι 16 δισεκατομμυρίων οδηγιών Αυγούστου) και οι αμοιβές ακύρωσης διακυβεύουν το επενδυτικό κλίμα και θα μπορούσαν να περιορίσουν το περιθώριο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της εταιρείας. Παρόλα αυτά, το Orsted που φεύγει από το Ocean Wind 1 και 2 ,με την πολιτική υποστήριξη και τα πρόσφατα βραβεία για την RWE και άλλες σε υψηλότερους ρυθμούς που σηματοδοτούν ότι θα μπορούσε να υποβάλει ξανά προσφορά για άλλα έργα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η Orsted δήλωσε νωρίτερα ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη των Ocean Wind 1 και 2 στο New Jersey. Η εταιρεία σήμανε συναγερμό για τους αγώνες του υπεράκτιου τομέα αιολικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, όταν επισήμανε για πρώτη φορά πιθανές απομειώσεις. Την ίδα ώρα στις ΗΠΑ, οι προγραμματιστές κάνουν γρήγορα σχέδιά τους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή ζητούν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες τους λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους κεφαλαίου τους. Η Equinor, η BP Plc, η Orsted και η Eversource Energy ήταν οι πιο πρόσφατοι προγραμματιστές των οποίων οι εκκλήσεις προς την πολιτεία της Νέας Υόρκης να τους αφήσει να αυξήσουν τα ποσοστά τους απορρίφθηκαν, αφήνοντας τους προγραμματιστές σε απώλεια για το πώς να προχωρήσουν καλύτερα.

Ενώ οι μακροοικονομικοί αντίθετοι άνεμοι δημιουργούν προκλήσεις για ορισμένα έργα, η δυναμική παραμένει στο πλευρό μιας διευρυνόμενης υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Michael Kikukawa. Αυτό δημιουργεί καλοπληρωμένες συνδικαλιστικές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, τη ναυπηγική και τις κατασκευές καθώς και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου, πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted  (Nipper) δήλωσε ακόμη, ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το αιολικό πάρκο Hornsea-3 2,8 gigawatt εκτός του κόστους του Norfolk, της μεγαλύτερης ανάπτυξής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται φέτος, αλλά όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές. Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση να λάβει μια απόφαση για το έργο, αφού άλλες εταιρείες σταμάτησαν την αιολική βιομηχανία της χώρας. Για να προχωρήσει με τις προσπάθειες ανάκαμψης και να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό του προσωπικού, ο Nipper και τα στελέχη του δοκιμάζουν μια νέα στρατηγική που ονομάζεται Orsted 3.0. Πρόκειται για μια γενική αναθεώρηση που υποτίθεται ότι καθορίζει νέους τρόπους σκέψης καθώς η βιομηχανία ενέργειας περνά από βαθιές αλλαγές, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα. Η εταιρεία εισήγαγε επίσης ένα πάγωμα προσλήψεων σε νέο αριθμό ατόμων, είπαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας