Μενού Ροή
Helleniq Energy: Αλλαγή του καταστατικού-Το Δημόσιο θα διορίζει 3 μέλη αντί 4 στο ΔΣ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο μέρισμα

Την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού της Helleniq Energy, κατόπιν αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το ελληνικό δημόσιο θα εκπροσωπείται πια με ένα λιγότερο μέλος κατόπιν της πρόσφατης μείωσης του ποσοστού των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Ήταν απόρροια της διάθεσης κοινού πακέτου μετοχών με τον έτερο μέτοχο POH (όμιλος Λάτση) που αντιστοιχεί στο 11%.

Τρία μέλη του δημοσίου στο Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, η ΕΓΣ ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 20 (Εκλογή – Σύνθεση – Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) του Καταστατικού της Εταιρείας και συγκεκριμένα του εδαφίου (α) της παραγράφου 2 και της παραγράφου 11 του άρθρου, προκειμένου να προβλεφθεί η μείωση του αριθμού των διοριζόμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από το Ελληνικό Δημόσιο από τέσσερα σε τρία εφόσον η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, άμεσα ή έμμεσα μέσω του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», είναι κάτω από το 35% αλλά πάνω από το 25% των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας.

Διατηρείται αμετάβλητη η πρόβλεψη του καταστατικού για διορισμό 4 μελών για μετόχους που κατέχουν ποσοστό άνω του 35%. Χωρίς την τροποποίηση αυτή το ΤΑΙΠΕΔ θα είχε μηδενική συμμετοχή στο ΔΣ.

Η πρόταση για μείωση του αριθμού των μελών του δημοσίου στο ΔΣ ήρθε από το ΤΑΙΠΕΔ πριν τη διάθεση του πακέτου των μετοχών 11% στο ΧΑ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού είχε αιτηθεί το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή στην διοίκηση της Helleniq Energy από την 1 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο μέρισμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης για υψηλότερο μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2023.

Ο κ. Σιάμισιης απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού της εταιρείας σημείωσε πως «είναι δύσκολο να προβλέψουμε το τελικό μέρισμα της εταιρείας για το 2023». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο μέρισμα: «Το 2023 είναι μία πολύ καλή χρονιά. Η διοίκηση θα κάνει πρόταση για αυξημένο μέρισμα. Η πρόταση θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2024 με τα τελικά αποτελέσμα της χρήσης.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους νέους μετόχους ρευστοποίησαν άμεσα τη συμμετοχή τους, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανέφερε ότι το 70-80% των νέων μετοχών διοχετεύθηκε σε επενδυτικά ταμεία από τα οποία κάποια, πράγματι, επέλεξαν να πουλήσουν σχετικά άμεσα. "Είναι μια τακτική την οποία βλέπουμε σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές. Έτσι κάποιος κατοχυρώνει ένα κέρδος, από την άλλη, ταυτόχρονα, αυξάνεται η ρευστότητα της μετοχής, καθώς οι νέες μετοχές έρχονται στην αγορά. Είδαμε ότι πολλοί από τους επενδυτές, που δεν κατάφεραν να μπουν στην ιδιωτική τοποθέτηση, προσπαθούν να βρουν μετοχές στην αγορά" πρόσθεσε.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, και σχετικά με τη lukoil σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο να εξαγοράσει διυλιστήριο η εταιρεία, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας