Μενού Ροή
Ποιο θα είναι το νέο πλάνο της ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Capital Markets Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο που θα λάβει χώρα στις 23 Ιανουαρίου, με τα αποκαλυπτήρια του χώρου όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο May Fair Hotel, στην ομώνυμη σικ συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας: Σύμφωνα με την πρόσκληση που εστάλη χθες στο επενδυτικό κοινό, εκεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης θα παρουσιάσουν -στις 14.00 ώρα Ελλάδος-το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2024-2027. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και η εκδήλωση θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ στους συμμετέχοντες που θα παραστούν δια ζώσης.

Τα αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης εργάζονται εδώ και καιρό εντατικά για την παρουσίαση, που θα σηματοδοτήσει τo ολικό turnaround της ΔΕΗ σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία ο κ. Στάσσης και παρέλαβε μια Επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με κεφαλαιοποίηση κάτω των 300 εκατ. ευρώ και πιστοληπτική αξιολόγηση στα «Τάρταρα». Πέντε και κάτι χρόνια αργότερα, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ προσεγγίζει τα 4,5 δις. ευρώ και η εταιρεία «χαράζει πορεία» για να μετασχηματιστεί σε πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών και leader της καθαρής ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο διπλός στόχος της εταιρείας όπως τον έχει περιγράψει ο κ. Στάσσης και στο Λονδίνο αναμένεται να εξηγήσει τα ορόσημα για την επίτευξή του, στον απόηχο των μεγάλων deals που έκλεισαν κατά το περασμένο έτος προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την εξαγορά της Enel Romania, την εξαγορά της Κωτσόβολος και την δυναμική είσοδο στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών.

Μεταξύ άλλων, στο Capital Markets Day αναμένεται να επικαιροποιηθεί το πλάνο για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας και ο νέος μακροχρόνιος στόχος ( ο προηγούμενος που είχε τεθεί έκανε λόγο για εγκατεστημένη ισχύ 5 GW το 2026 με την ΔΕΗ να έχει ήδη διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, έχοντας έργα σε λειτουργία και υπό κατασκευή της τάξης των 2 GW) και να δοθεί guidance για πιθανές νέες εξαγορές στα Βαλκάνια (καθώς η εταιρεία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της και για άλλες αγορές πέραν της Ρουμανίας, όπως αυτή της Βουλγαρίας).  Ο κ. Στάσσης θα αναλύσει επίσης τα σχέδια της ΔΕΗ για την ηλεκτροκίνηση (όπου μέσω της ΔΕΗ Blue αναπτύσσεται ταχύτατα), για την επέκταση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου εναερίων γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση και εμπορική αξιοποίηση οπτικών ινών, ενδεχομένως και την είσοδο σε άλλες δραστηριότητες, όπως την αξιοποίηση απορριμμάτων.

Πέρα από την εξαγορά της Κωτσόβολος, την στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητας πέρα από την παραδοσιακή της «σφαίρα» της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αντανακλά και η πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της που επισφραγίζει τη μετατροπή της σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενα εκτός από την ενέργεια σε παροχή χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, στον τομέα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής και σε ΣΔΙΤ.

Αναμένονται επίσης τα σχέδια της ΔΕΗ για τον κλάδο του retail και των συνδυασμένων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, κατά το πρότυπο των μεγάλων διεθνών utilities όπως η EDF αλλά και η ανάπτυξη του πελατοκεντρικού μοντέλο της εταιρείας που έχει αρχίσει να καθίσταται ορατό στα νέου τύπου καταστήματα της ΔΕΗ, την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών της αλλά και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινό για αντικείμενα όπως την εξοικονόμηση ενέργειας, ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση κ.α.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας