Μενού Ροή
Helleniq Energy: Στα 10,70 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Optima bank

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Helleniq Energy, στα 10,7 από 9,2 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" βλέποντας ισχυρό περιθώριο ανόδου της τάξης του 30,5% για τον τίτλο.

Όπως επισημαίνει η Optima Bank, μετά το ρεκόρ του 2022 στον κλάδο διύλισης από πλευράς περιθωρίων και κερδών, η αγορά ενέμενε ότι η κερδοφορία της εισηγμένης θα ομαλοποιηθεί το 2023. Ωστόσο, το επίμονα ισχυρά περιβάλλον διύλισης, που υποστηρίχθηκε από τη στενή παραγωγική ικανότητα και τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην προσφορά, άνοιξε τον δρόμο για ένα ακόμη εξαιρετικά ευνοϊκό έτος για τα διυλιστήρια, επομένως και για την εταιρεία.

Προσθέτει επίσης ότι το τρέχον έτος, το περιβάλλον διύλισης μέχρι στιγμής κερδίζει και πάλι δυναμική, με τα περιθώρια να κινούνται πολύ πάνω από τον μέσο όρο, λόγω της ισχυρής ζήτησης διυλισμένων προϊόντων, καθώς η συντήρηση των διυλιστηρίων και τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα περιορίζουν τις προμήθειες προϊόντων.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι η εταιρεία κλιμακώνει τις επενδύσεις της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της για 2GW έως το 2025 και 2GW έως το 2026, με 680MW επί του παρόντος υπό λειτουργία, κατασκευή και έτοιμα προς ανάπτυξη, καθώς και επιπλέον 400MW σε ώριμο στάδιο. 

Τέλος, η πρόσφατη αύξηση της ελεύθερης διασποράς κατά 10% και η ενισχυμένη βαρύτητα σε δείκτες αναφοράς αναμένεται να προσφέρει στήριξη στη μετοχή. 

Η χρηματιστηριακή αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα EBITDA της εισηγμένης κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 1,23 δισ. ευρώ για το 2023 και στα 1,04 δισ. ευρώ για το 2024. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 629 εκατ. ευρώ για το 2023 (αναβάθμιση των εκτιμήσεων κατά 5%) και στα 480 εκατ. ευρώ φέτος.

Το τελικό μέρισμα για το 2023 αναμένεται στα 0,30 ευρώ, επιπροσθέτως του προμερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε πρόσφατα. 

Τέλος, η Optima αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του 2023 θα ανέλθουν στα 675 κατ. ευρώ. Για φέτος αναμένονται ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 296 εκατ. ευρώ. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας