Μενού Ροή
μυτιληναιος περιστερης
Έρχονται νέα deals στον ενεργειακό κλάδο

Πολύ έντονη κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο της χώρας, κάτι που έχει αποτύπωμα και στις μετοχές στο χρηματιστήριο, ενώ σύμφωνα τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες αλλά και λίγους μήνες, θα έχουμε νέες σημαντικές εξελίξεις, deals, συμφωνίες συνεργασιών, πωλήσεις πακέτων αλλά και placements.

Ο κλάδος έτσι κι αλλιώς έχει δώσει τα μεγαλύτερα deals τα τελευταία τρία χρόνια, έχει υπογράψει τις μεγαλύτερες συμφωνίες, ξένοι όμιλοι ήρθαν και «εγκαταστάθηκαν» στην Ελλάδα αποκτώντας partners, στον κλάδο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου, οι μεγαλύτερες και περισσότερες εκδόσεις ομολόγων και γενικώς στον κλάδο γίνεται το περισσότερο… παιχνίδι.

Ο ενεργειακός τομέας θυμίζουμε έδωσε τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία (ΔΕΔΔΗΕ), τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας εδώ και δεκαπέντε χρόνια (ΔΕΗ), ενώ το 2023 έφερε τη μεγαλύτερη εξαγορά (πλην τραπεζών) ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό (ΔΕΗ – Enel Romania), αλλά και το μεγάλο «χτύπημα» της Mytilineos στον Καναδά με την εξαγορά πέντε φωτοβολταϊκών έργων έναντι 1,16 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες της αγοράς λοιπόν λένε ότι στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα κυοφορούνται νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, τόσο η μετοχή της μητρικής, όσο και της πράσινης θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, δείχνουν ότι η συμφωνία με την κρατική εταιρεία Masdar πλησιάζει.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε χθες στα 16,80 ευρώ μόλις οκτώ λεπτά κάτω από τα 16,88 ευρώ που είναι τα υψηλά 24 ετών, ενώ κερδίζει κοντά στο 28% την τρέχουσα χρονιά. Συνάμα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χθες έκλεισε με νέα άνοδο 1,44% στα 18,36 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τις 13 Ιουλίου 2023, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν εννέα μηνών.

Και στη ΔΕΗ φαίνεται πως θα έχουμε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες με κάποια νέα εξαγορά ή συνεργασία, ενώ πληροφορίες εμπλέκουν και τη Mytilineos, είτε στο ίδιο deal, είτε σε ανεξάρτητο.

Επίσης, θυμίζουμε ότι παρά τις διαψεύσεις, σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκεται η πορεία εξαγοράς της Ηλέκτωρ, που ανήκει στην Ελλάκτωρ από τον όμιλο Motor Oil, ο οποίος είχε εξαγοράσει και την Άνεμος από την εισηγμένη, εκτοξεύοντας έτσι το πράσινο αποτύπωμά του. Αυτό το διάστημα όπως ανακοινώθηκε επίσημα η Motor Oil κάνει οικονομικό έλεγχο στην Ηλέκτωρ.

Επίσης, νέο placement δρομολογείται στον όμιλο HelleniQ Energy, πρώην ΕΛΠΕ, που όπως έγραψε πρόσφατα το EnergyMag.gr μάλλον θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Σε δύο μήνες, ήτοι στις 12 Ιουνίου εκπνέει η περίοδος του εξάμηνου lock up κατά την οποία οι δύο σημαντικότεροι μέτοχοι της Helleniq Energy, που κατέχουν το 40,4% και το 31,2% αντίστοιχα, έχουν συμφωνήσει να διακρατήσουν τις μετοχές τους.

Ο λόγος για την Paneuropean Oil and Industrial Holdings (POIH) και το ΤΑΙΠΕΔ, που τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προχωρήσει σε επιυχημένο placement για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Εδώ, ενδιαφερόμενοι είναι δύο μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, ο κ.κ. Δημήτρης Μελισσανίδης και Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας