Μενού Ροή
Thierry Déau
Ποια είναι η γαλλική εταιρεία - νέος συνέταιρος του ομίλου Κοπελούζου στη γραμμή Αττική - Κρήτη

Μετά την έξοδο της Macquarie από την κοινοπραξία που διεκδικεί το 20% της "Αριάδνη Interconnection", στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ μαζί με την ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, του ομίλου Κοπελούζου, μπαίνει τελικά το γαλλικό fund Meridiam Europe IV A SAS.

Ο ΑΔΜΗΕ, αφού προχώρησε στην αξιολόγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και του σχετικού υποστηρικτικού υλικού που υποβλήθηκε από την εταιρεία, βάσει των οριζομένων από το πλαίσιο του διαγωνισμού, ενέκρινε τη συμμετοχή της κοινοπραξίας Meridiam Europe IV A SAS και ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών στη 2η φάση του διαγωνισμού.

Ποια είναι η εταιρεία

H Meridiam ιδρύθηκε το 2005 από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Thierry Déau. Βασικός στόχος από την ίδρυση του fund ήταν η ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων έργων υποδομής, με την πεποίθηση ότι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να προσφέρει κρίσιμες λύσεις στο συλλογικές ανάγκες των κοινοτήτων.  Η  εταιρεία έχει μέχρι σήμερα περισσότερα από 125 έργα υπό ανάπτυξη, κατασκευή ή λειτουργία και διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται κυρίως σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία ), αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια αλλά και στη βιώσιμη κινητικότητα και καινοτόμες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Meridiam έχει παρουσία σε 25 χώρες με γραφεία σε 11 πόλεις: Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη, Τορόντο, Ντακάρ, Λουξεμβούργο, Αντίς Αμπέμπα, Βιέννη, Αμμάν, Λιμπρεβίλ και Γιοχάνεσμπουργκ.

Ένα από τα υπό κατασκευή έργα που χειρίζεται είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ηνωμένου Βασιλείου - Γερμανίας  μέσω ενός αμφίδρομου υποθαλάσσιου καλωδίου 725 km – 1,4 GW. Το Έργο επωφελείται από ένα ισχυρό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκεπτικό, καθώς είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και των δύο χωρών, βοηθά στη διαχείριση των διαλείψεων που σχετίζονται με την αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακουφίζει την τρέχουσα συμφόρηση του δικτύου στη βόρεια Γερμανία. Θα συμβάλει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξιοποιώντας το αυξανόμενο πλεόνασμα υπεράκτιων αιολικών πόρων που βρίσκεται στη Βόρεια Γερμανία.

Η παρουσία της στην Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η γαλλική εταιρεία συμμετέχει στους διαγωνισμούς που τρέχουν στην Ελλάδα. Πέρσι διεκδίκησε με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και την ΑVAX την 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Μπήκε και πάλι την τελευταία στιγμή στο παιχνίδι , μετά την αποχώρηση της γαλλικής ARDIAN από το διαγωνισμό. Είχε προηγηθεί η συνεργασία με την AVAX στο διαγωνισμό για την σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.


Παράταση στις οικονομικές προσφορές

Η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων για το έργο, έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ. Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
 

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής


Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1 GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025 και με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της  παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας